reklama

Najmenej obľúbená zelenina

balalajka , 29. 08. 2018 - 08:25

reklama

Stojím si tu tak v kuchyni, pozerám vpravo, vľavo ... že čo do hrnca dať.

Že akú polievku uvariť. Podľa mojich chlapov žiadnu najlepšie.

Oni sú také talianske typy. Ešte cestoviny by mohli byť a rajčinovú polievku odtolerujú, ale inak nejak za polievkou sa neženú. Asi som ich poznačila na celý ich život, lebo u mňa polievka sa spája s hodne veľa zeleniny. A moje detváky veru takú nemusia.

Najobľúbenejšia forma zeleniny sa u nás volá totiž kečup. Kupovaný. Žiadne domáce hokusy pokusy. Keď to nemá pol kila cukru v sebe a štvrť chémie, tak to nie je kečup, je to nejaký domáci rajčinový tento a už je v názve slovo rajčina a už je zle.

Tak.

Ich mama je iného razenia. Milujem zeleninové polievky, zeleninu dusenú na anglický spôsob. Idem sa zadrhnúť zeleninovým rizotom a zeleninové fašírky sú manna nebeská. Zeleninové koláče mi skvele zastanú obed, šaláty spolu s niečim mäsovým hocikedy miesto jedného hlavného chodu.

Mrkva, karfiól, kel, patizón, baklažán, šalát, redkvička, rajčiny, uhorky, kapusta, kaleráb, brokolica, zeler, hrášok, tekvica, cukina, cibuľa .... až na petržlen.

Priznávam bez nátlaku - petržlen je pre mňa záhadou. Je to taká nepotrebná zelenina bez ktorej ale neviem žiť. V polievke po nej nepátram, ale ak nie je chytá ma panika.

Kým k zeleru som mala dlho antipatiu získanú nedeľnou polievkou, dnes sa ho neviem nabažiť.

Ale petržlen? Furt mu neviem prísť na chuť.

Taká divná mrkva mi to pripadá.

Uvažujem, že dnes spraví zeleninové fašírky. Ale chýba mi petržlen. Neviem, či to bez neho bude ono. Lebo nie je nad to, striehnuť v tej fašírke, kedy ten petržlen zjem. Chichocem sa 

Vyhlasujem anketu o neobľúbenú zeleninu, bez ktorej si však neviete život predstaviť.

Pozrite si aj


reklama


reklama

Kamila, St, 29. 08. 2018 - 10:28

Očúvaj moja, prosím si veľa receptov na zeleninové jedlá, rizoto, fašírky ...,Drahého som už voľačomu podučila, snáď s apridáa, ak nechce byť hladný. Doma mám už len jedináčika, čo kvôli histaminovej máločo môže ..., ta vymyslím náhradu. Inak čo sa týka detí, tiež mám v podstate dvoch nepriateľov zeleniny. Starší zvládne mrkvu, karfiol a uhorku. Mladšia prišla o paradajky, tuším jej ostala mrkva, hrášok a pre mňa celkom prekvapivo brokolica, ktorú by som mohla variť častejšie.Hambím sa

Čo sa týka zeleniny čo nemusím, tak tomu tvojmu zeleru som doteraz neprišla na chuť a ešte nikdy som nevarila rúžičkový kel. Práve som si spomenula, že už by som konečne mohla spraviť palacinky so sladkou kapustou, čo robievala mamka. Sú tak božské, na sladko, len jasné bez džemu ...

balalajka, St, 29. 08. 2018 - 10:35

Recepty - no skúsim. My ideme hodne teraz sezónne. Aspoň ja som momentálne v stave, že sa mi zdá blbosť kupovať niečo, keď v záhradke je iné. A tak jedli 3 týždne slivkové koláče napríklad. A teraz ešte nejaké hrušky som zbadala na strome, tak asi ich pôjdem tyranizovať s hruškovým koláčom, ale to nie je také jedlo ako si predstavuješ.

Idem pridať recept na cícerový šalát.

A ešte cícerové placky mám aj odfotené - pridám časom.

Ráno som si so šteňuchou robila cukinový koláč. To my môžeme. To máme taký estrogénový rituál Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe ... celý plech len my dve zjeme.

Zeler musíš milovať. Alebo nenávidieť.

Dlho som ho vôbec nemusela, až tak tri roky dozadu som sa zaľúbila do zelerového šalátu.

Ružičkový kel milujem v polievke - samotné kapustičky veru neviem pripravovať. Idem googliť nejaký americký recept - Angličania ho síce jedia vo veľkom, ale ako povedal Hercule Poirot - Angličania NEVEDIA variť Veľký úsmev.

púpavienka, St, 29. 08. 2018 - 12:27

No ja neviem, zamyslela som sa mala by som povedať že nie som zeleninová, ale opak je pravdou.

Nemám rada zeleninu vo vývare, mám rada silný vývar ale zelenina tam nemusí byť ale mám veľmi rada zeleninové polievky zaliate vývarom a v nich krupicové halušky, to môžem, to milujem a môže tam byť akakoľvek zelenina. Kamila robila som ružičkový kel, v tejto polievky mi doslova chutí ale inak veru veľmi nie, nebolo to nič úžasné ani vypražané. Milovala som zeleninové fašírky a zapekanú zeleninu, mám rada prívarky s mäskom na šťave alebo volským okom. Surové? - mám rada chrumkavú mrkvu rovno zo záhona, či odtrhnutú paradajku, milujem uhorkový šalat a listový šalat - vedela by som jesť 3x denne. Jednoznačne nemusím zeler, skúsila som všetko aj lupienky - jednoducho nie, lenže možno to bolo aj preto že mi vždy bolo po ňom veľmi zle. Paprika, dosť otázne? boli časy kedy som ju priam potrebovala, ale taká fadna bez trošku štípania mi nič celý život nehovorí, takže ja hrubostenné papriky nemusím a nemusela som a nie som tiež lečová aj ked som ho dokazala raz za čas zjesť.

Milujem kombináciu huby a zelenina to už je o inom, to mám nesmierne rada.

Teraz je veľa zeleniny ktorú nemôžem.

balalajka, St, 29. 08. 2018 - 12:38

Kombinácia zelenina a huby? Je len také kvázi rizoto so šampiónmi poznám Prekvapenie ... a ešte tuším hovädzie na poľovnícky spôsob sa to volá - tam je koreňová zelenina a hríbiky.

púpavienka, St, 29. 08. 2018 - 13:05

No ja milujem polievky - opražím huby na cibuľke pridám rôznu zeleninu aj jeden zemiak nadrobno pokrajaný do toho mrveničku - jej to milujem, alebo huby dusené spolu zo zeleninou a potom zapečené s cestovinou a mnoho a mnoho iného.

balalajka, St, 29. 08. 2018 - 12:36

Zeler jasne vedie!!! Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe

Pamätám si ako jedával zelerové stonky a listy môj starký. Starká vždy so slepačej ( čítaj domáca sliepka, polievka silná, mastná a aromatická) dávala celé nadzemnú časť zeleru. Zviazala to a dala vyvariť. Potom vytiahla na tanier a starký si to vždy naservíroval vedľa taniera polievky a jedol a jedol a my sme sa ako decká triasli pre tej predstave, že by nás ponúkol. Dnes sa tými nadzemnými časťami idem zadrhnúť. Milujem ich. A rovnako aj môj otec ich má rád. Niektoré veci sa tuším dedia ... len na ne treba dozrieť. Úsmev

Inak - tak do 35tky som zeler prudko nemusela.

púpavienka, St, 29. 08. 2018 - 13:06

No tak nadzemnú časť a teda bylinu ja môžem a hojne používam, síce mám menej rada ako petržlenovú vňaťku ale to mi nerobí problém, problém je bulva.

balalajka, St, 29. 08. 2018 - 13:28

Tá bulva mi robila problém. Lebo vždy sme používali doma domácu, veľmi veľmi aromatickú a až takú pikantnú. Až som kúpila v obchode ... a to je niečo úplne iné Chichocem sa.

Lea, St, 29. 08. 2018 - 13:19

S pribúdajúcim vekom stúpa aj obľúbenosť zeleniny, aspoň u mňa určite. Ako dieťa som žiadnu do úst nedala, celkove som bola slabý jedák. Dnes zjem takmer každú, najmä dusenú a grilovanú. Varený zeler a petržlen z mäsovej polievky nezjem, to vyjedá dcéra, ale keď ich nastrúham do zeleninovej, nemám problém. Dodnes však nezjem špenát, kel a papriku surovú, tá mi nerobí dobre na žalúdok, ale lečo a plnenú papriku milujem Úsmev

balalajka, St, 29. 08. 2018 - 13:27

Špenát ma učia jesť teraz. Teda presnejšie špenátovú polievku. Tú som nikdy nemusela - pozostatky škôlkárskej a školskej jedálne.

Nedávno mi doviezli obed a nanútili mi špenátovú polievku. Triasla som sa už len pri tej predstave. Otvorila som vrchnák a tam. No niečo úžasné. Niečo ako omáčka a do nej pustené celé lístky špenátu opraženého na cesnaku - len tak na zavädnutie. Žiadne dusenie do úplného mäkka a rozmixovanie. Tak toto som bola ochotná zjesť. A dokonca rada Chichocem sa.

Lea, St, 29. 08. 2018 - 14:27

Ja nemám rada omáčkoidné jedlá, žiadna rozmixovaná zelenina nehrozí. Taký posekaný špenát, trochu podusený, zapečený s cestovinami, to zjem v pohode. Hlavne potrebujem mať tú zeleninu na kúsky, aby bolo do čoho zahryznúť Úsmev

Lea, St, 29. 08. 2018 - 14:27

Ja nemám rada omáčkoidné jedlá, žiadna rozmixovaná zelenina nehrozí. Taký posekaný špenát, trochu podusený, zapečený s cestovinami, to zjem v pohode. Hlavne potrebujem mať tú zeleninu na kúsky, aby bolo do čoho zahryznúť Úsmev

Evka1223, St, 29. 08. 2018 - 14:17
Nemám problémy so zeleninou....teda už nemám. Ale boli a veľké. Vsetka mi bola fuuuuj akože dosť dlho. Obdivujem svoje deti, že som ich do žiadnej nútiť nemusela. Ak je dobre pripravená, zjeme akúkoľvek. Ak je dobre pripravená. Čo to znamená? Tak napríklad spomínaný zeler - vývar bez neho si neviem predstaviť, ale na tanier si ho nedám, rovnako pór, petržlen, cibuľu. Pritom zelerový šalátik - mňam, pór len tak al dente na cestovinach či minútkovom mäsku, cibuľu opraženú na hocičom...proste labužo. Takže nie akú zeleninu neoblubujem....ale ako pripravenú nezjem. Milujem leto so všetkými jeho chuťami zeleniny a možnosťami pripraviť si ju na najobľúbenejší spôsob. Prečo na jeden spôsob prípravy zeleninu zjem a na iný nie....totok keby som vedela. Asi konzistencia, iná chuť vyvarená iná smažena iná surová.....v tom to asi bude. V zeleninovej fašírke mi žiadna neprekáža.
dasa_, So, 01. 09. 2018 - 18:59

Mala som asi 5 rokov, keď ma mama zobrala na výlet do Bratislavy. Organizovalo to ROH a tento výlet bol pre mna pamätný z dvoch dôvodov. Jeden bol ten, že mama mi obliekla ľtrikované nohavice, jej vlastnoručná výroba. Boli červení a vpradu mali vyšité puky. A ja som si ich obliekla naopak.

A druhá veľká spomienka na onen výlet - na obed ma mama zobrala do Srdiečka. Teda, aspoň si myslím. A dala mi na výber - palacinku alebo vysmážaný karfiol Veľmi, preveľmi som váhala. Vybrala som si nakoniec palacinku. Pamätám si, že bola zaliata čoko pudingom a na vrchu čerešňa. A dodnes rozmýšľam, aký asi bol ten karfiol, či nebol lepší. Lebo vysmážaný karfiol patrí medzi top jedlá pre mňa. Akurát by som to doma jedla iba sama, tak som to už niekoľko rokov nerobila.

Zo zeleniny mám problém asi iba s uvarenou cibuľou vcelku. Vlastne takú ani nepoužívam. Ostatné druhy môžem, ale nie všetky úpravy mi chutia.

púpavienka, Ne, 02. 09. 2018 - 08:38

Tak cibuľa je pre mňa plná rozporov, ale to som už viac krát písala. Meviem ju zjesť varenú a teda v polievke ale ani ju tam už roky nedávam a pritom je pre mňa cibuľa TOP v kuchyni. Pod mäsko potrebujem veľa, vtedy šťava z mäska je úžasná, milujem ju surovú a je jedno či žltá, biela alebo červená. Ale ak by mi chcel niekto urobiť radosť a nalejeme mi rozpraženú cibuľu na zemiakovú kašu alebo ma ponukne ryžou s krájanou cibuľkou v nej - nezjem, nedokážem to prehltnúť, je mi z toho fyzický zle. Aha ešte  aj s praženicou na cibuľke mám ten istý problém. No kým sme ešte mali sem tam divinu naučila som sa robiť tu karamelizovanú cibuľku pri tých biftekoch a to bolo úžasné to môžem.

No takže mi z toho vychádza že môžem surový stav a potom riadne podusený stav cibule.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama