reklama

Podrazila ma

balalajka , 22. 05. 2014 - 09:14

reklama

Ha! Koľké sklamanie Veľký úsmev ... o kuchyni idem písať.

Pozerám na tie skvelé recepty. S akou ľahkosťou používate želatínu a želé.
Aj ja robím tieto recepty rada. Ale! S želatínou sa nejak neviem dohodnúť. Nikdy nemám také krásne koláčiky od kraja po kraj. Potvora želatína mi vždy uteká z nich, občas sa ľúbi premiešať s krémom pod ňou, prípadne ešte vsiakne do cesta (hlavne tá na kraji).
Ako pre domáce - nereprezentačné Váľam sa od smiechu po podlahe pohostenie, ale keď čakám návštevu, tak ma to vie rozladiť.
Máte nejaký grif, ako "zaručene" udržať želatínu na koláči, nech si nechodí po plechu kade sa jej chce?
Dávate ju tam horúcu, teplú, miešate kým zníži teplotu alebo ako?
Nastáva sezóna ovocia a letné koláče po niečom osviežujúcom len tak kričia.
Ďakujem za rady.

Pozrite si aj


reklama


reklama

crystall, Št, 22. 05. 2014 - 09:24

Chichocem sa

...ja sa tvárim, že PRESNE takto to má byť. Hambím sa

A úplný efekt to malo, keď mi MM strčil náznakovo do ruky želatínu túto nedeľu. Spolusúcitne to začal predo mnou študovať, akože to je ľahké chytré a chutné a ja som ju tetrálne vrátila ľahko, chytro a s úsmevom naspäť do poličky.

A vyriešené.

(a mali puding na koláči, cha!)

balalajka, Št, 22. 05. 2014 - 09:30

Veľký úsmev
U nás je latka veľmi vysoko. Aj špeci plech som si kúpila - teda taký ten plôtik okolo plechu, aby to nepodtekalo a nezatekalo. A furt si to robí čo chce Veľký úsmev .
Si mi ale pripomenula jednu vec a tou je koláč, čo sa robil s pudingovým práškom, ale miesto mlieka sa dávala kompótová šťava. Bolo to také polopriesvitné a chutilo to vanilkovo ovocne. Mňam!

crystall, Št, 22. 05. 2014 - 09:40

yes, tak toto som robila.

Zostalo mi cesto z muffinov, tak som to zvyšok vyliala do tortovej formy, na to džem a ovocie a ten puding. Koketovali, samozrejme, so želatínou, ale bola nedeľa, ten puding ma aspoň tak nestresoval.

...poznáš, vystresovaná mama = nedeľa v háji. Váľam sa od smiechu po podlahe

Jaj, a že muffiny zostanú na týždeň Prekvapenie a koláč sa zje na nedeľu. Zjedli všetko. Ale keď predpečiem dvojnásobné množstvo, tak to zas týždeň suším. Hrozné čosi.

Ale dotaz za milión, tiež si rada prečítam rady. Chichocem sa

balalajka, Št, 22. 05. 2014 - 09:45

Toto asi urobím druhý diskusný príspevok - AKO TI MOHLO OSTAŤ CESTO Z MUFÍN?????
Však to je akurát na 12 košíčkov. Keď navážim od oka viac, tak sú vyššie, keď dám presne, tak sú po okraj Veľký úsmev .
Inak, dvojnásobná dávka cesta nemá úspech ani u nás. U nás dokonca problém so zmenenou arómou. Keďže málo umelín jeme, tak dávavam aj rumovú aromu ( berú na desiatu deti, tak rum nepoužívam). Minule som OMYLOM uliala punčovej a došla mi reklamácia, že "SMRDIA"!!!
Ani psovi som ich nemohla dať, boli s čokoládou. Hrozné a potom, že mám veľkú riť, keď som celú dávku sama MUSELA zjesť Váľam sa od smiechu po podlahe .

crystall, Št, 22. 05. 2014 - 10:01

Mám vysvetlenie na otázku jedna. Chichocem sa

Merací hrnček sa mi tak opral, že je priesvitný, takže keď ja dávam od oka, tak to dopadne úplne ináč ako by malo. Chichocem sa

Ak ku aróme mám aj ja. Úsmev

Môžem, môžem, môžem?

Včera PO večeri išli decká von a keď už chodili, žeby čosi ešte zjedli, tak alarm v mojej hlave o siedmej večer ešte stavil na špagety a čučoriedkovú bublaninu. A decká a vlčí hlad na večer = nočná šichta, tak som rada, že som to stihla dotlačiť ich pred ôsmou večer. Akurát som hyperaktívne dala do koláča mandľovú arómu (však tým nič nepokazím) a začalo to pripomienkami, že to páchne!

A tak som ich ukecala, že mandle sú dobré na mozog a to malinké si pre istotu dalo dupľu. Prekvapenie Prekvapenie Prekvapenie

Aké kreatívne sme! Ty spapáš, ja ukecám... Chichocem sa

balalajka, Št, 22. 05. 2014 - 10:46

Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe
Aj mandľovú mám, ale tej som sa ja presýtila nejak.

majas, Št, 22. 05. 2014 - 12:42

Ano, ja si takto predstavujem želatinu, ovocna štava, zlatý klas a poriešené, ale je pravda, že to na taký domáci koláčik, ale takáto nám aj viac chutí. Takže neporadím, len chápem tvoje trampoty s neposlušnicou želatínkou. Úsmev

milenas, So, 24. 05. 2014 - 01:28

Tiež robím želatinku zo šťavy kompótov Úsmev a pre istotu dávam do hlbšieho plechu aby nemala kam potvora utekať Veľký úsmev

Kamila, Št, 22. 05. 2014 - 09:48

Aj ja sa hlasim o rady. Uz sa mi stalo, ze som mala nádherný želatinový korpus. Ono treba vystihnut ten právny okamih, keď želatina začne hustnúť, al eten okamih je tak krástky, stačí ho prepásnuť aj už je to hrudkovaté. Pre istoru som často siahla po Zlatom klase a ním zahusťovala želé, aj keď vôbec nie je také pekné číre. Pri klasicko želé, ak s aobčas odhodlám na hókysy póky obkladám formu pásom papiera na pečenie.
Ale na použitie želatiny na stuhnutie tvarohových, jogurtových a smotanových krémov som ešte odvahu nenabrala. len tým, že dva aj u nás na koláči ovocie nezjedia, ta nemám až tak veľa príležitosti. Puding to istí. Chichocem sa

balalajka, Št, 22. 05. 2014 - 10:30

Do mliečnych somarín (jogurt, tvaroh a spol) používam zvyčajne ten zahusťovač za studena rozšľahávajúci. To mi tiež obtečie celý koláč, ale aspoň do korpusu nevsiakne.
Naposledy som urobila somarinu - vyšľahala krásne šľahačku a čul, že jemným pramienkom lejeme želatínu. Teplú! Vieš čo som dosiahla? Bolo to mlieko. Chutiť to chutilo skvele, ale stuhlo to asi za 24 hodín. A bolo toho plný plech, len nie pekne urobená vrstva na korpuse Veľký úsmev .
Chalani u nás samotné želatínové koláč nemusia, ale návšteva sa ich nevie dojesť.

Kamila, Št, 22. 05. 2014 - 10:34

Veď toho sa obávam, že skončím pri mlieku. Chichocem sa

crystall, Št, 22. 05. 2014 - 14:08

somarina je skvelá definícia Váľam sa od smiechu po podlahe

anjeli, Št, 22. 05. 2014 - 09:58

Úsmev Želatína sa nesmie dávať horúca na koláč, inak sa "zmieša" s krémom... a najlepšie je liať ju na koláčik buď po lyžiciach alebo cez lyžicu, ktorá je obrátená oblou stranou hore a držíš ju nad koláčikom, potom ten prúd želatíny sa rovnomerne rozloží a nevryje sa do krému.
Úsmev Aby nestekala z koláča, je dobré mať koláč vo vyššom plechu, krém natrieť až po okraj, poliať želatínou a nechať stuhnúť...v žiadnom prípade neoddeľovať boky koláčika od formy skôr, ako stuhne želatína...
Osobné skúsenosti a vlastné zlyhania ma dohnali k tomuto poznaniu Veľký úsmev Veľký úsmev Veľký úsmev

balalajka, Št, 22. 05. 2014 - 10:44

Obrátenú lyžicu som ešte neskúšala. Tam bude určite pes zakopaný! Tlieskam
A ešte termín "horúca".Dalo by sa to teplotne nejak vyjadriť?
Ako strčím prst a nepáli, alebo trochu páli a podobne?

anjeli, Št, 22. 05. 2014 - 10:50

Najlepšie je, keď strčíš prst a je vlažná, na dne akoby začala tuhnúť Mrkám

balalajka, Št, 22. 05. 2014 - 12:02

Áno Áno Áno Áno Áno Áno
Idem skúšať!

crystall, Št, 22. 05. 2014 - 10:05

Spomínam si, ako kamarátka dala na balkón stuhnúť koláč so želatínou i prišiel manžel, otvoril balkónové dvere a stúpil jednou nohou do koláča s dodatkom: TO ČO TU JE???

...a stupil zotrvačne do toho aj druhou nohou.

Chichocem sa

balalajka, Št, 22. 05. 2014 - 10:44

No čo už, keď jedna nestačí Váľam sa od smiechu po podlahe .

púpavienka, Št, 22. 05. 2014 - 10:17

No ja ked robím koláč s krémom tak sa mi páči taká ešte socialistická finta. Krémom ozdobím boky a potom už klasika, hlavne uhadnuť kedy je to akurát na poliatie.
Ak je to bez krému, iba piškot, ovocie a želatina - na piškot rozotrieť džem, aby želatina nevsiakla do cesta.

balalajka, Št, 22. 05. 2014 - 10:47

"Akurát na poliatie" som ešte furtom furt nedokázala odhadnúť. Asi budem musieť viac testovať Veľký úsmev .

púpavienka, Št, 22. 05. 2014 - 16:36

Ja ked robím karamelové oblatky tak som veľmi sklamaná ked plnka netečie Hambím sa nemám čo vylízovať a popáliť si jazyk. Chichocem sa

crystall, Št, 22. 05. 2014 - 14:18

Poznám verziu "akurát na vsiaknutie" a ešte "akurát na vytečenie".
tá druhá sa skvele oblizuje po linke. Chichocem sa

Pegybabi, Št, 22. 05. 2014 - 10:44

Nuž želatinu na koláč aplikovať vlažnú a určite nebude stekať.....
ja mám osvedčenú značku Frutina puding....je chuťovo úžasná a má krásnu farbu.
Často robievam tento koláčik:

Pochúťkové rezy
Cesto:
4 ks vajcia
200 gr kryštálový cukor
1 dl mlieko
1 dl olej
½ prášok do pečiva
200 gr polohrubá múka
Plnka:
2 ks kyslé pochúťkové smotany
2 ks Oetker šľahačka v prášku
4 vanilkové cukre
1 stužovač
Poleva:
2 pudingy Frutina
8 PL kryštálového cukru
8 - 9 dl voda
Ovocie mrazené alebo čerstvé
Trochu džemu na potretie koláča

Vajcia vyšľaháme spolu s cukrom, pomaly pridávame olej a mlieko, nakoniec pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a pečieme asi pri 170 st.

Vychladnutý koláč potrieme džemom (keď dávam marhule, broskyne-tak marhuľovým, keď dávam znes maliny, jahody, ríbezle a podobne, tak jedným z nich)

Potom poskladám ovocie (čerstvé alebo kompotované alebo mrazené)
na to navrstvím plnku. Do misy dám 2 pochúťkové kyslé smotany (je lepšie taká tuhá), 2 Oetker šľahačky v prášku, vanilkový cukor a stužovač a šľahám do tuha....potom dám do chladničky aby ešte ztuhlo.

Na plnku potom aplikujem polevu, ktorú si uvarím z pudingu Frutina.....podľa toho aké som dala ovocie...marhuľové alebo čerešňové.

2 pudingy rozmiešam s cukrom a trochou vody a prilejem už do vriacej vody a uvarím puding, ktorý musí trochu vychladnúť.

Celý koláč dám do chladničky ešte aby ztuhol. Takže vyskúšajte...dobrú chuť! Bozkávam Vyplazený jazyk

balalajka, Št, 22. 05. 2014 - 10:48

Frutinu nepoznám Prekvapenie .
A ja poznám všeličo Prekvapenie Prekvapenie Prekvapenie .
Ďakujem Bozkávam Objímam Objímam Objímam

val, Št, 22. 05. 2014 - 13:01

so zelatinou sa pasujem i ja ale nevzdavam to, ked chcem ovocie na kolaci zaliat tak pouzijem radsej tortove zele, to sa mi osvedcilo https://www.google.sk/search?q=tortov%C3%A9+zele+dr+oetker&source=lnms&…
s tymto sa zatial vzdy zadarilo Mrkám

crystall, chytila som mierny sok ze zvysilo sa cesto s muffinou Prekvapenie ved ja musim vzdy robit duplovanu davku a furt malo Chichocem sa

minule som skusala famozny, jednoduchy rcp vrelo odporucam, pre cokoholikov, dzeci a navstevy Slnko http://ywettrecepty.blogspot.sk/

crystall, Št, 22. 05. 2014 - 14:13

Váľam sa od smiechu po podlahe
nedomyslela som pointu cesta s muffinami, mne vtedy došli aj košíčky. Ostal až jeden partizán, tak som musela cesto využiť.

Ja zvládam tak akurát a mám ich na chladničke, lebo si ich neviem ani po 200x zapamätať akurát tunak tie tunajšie Fidorkine, čo šup-šup-šup a zamiešať. Akurát, že mám k tomu hrnček, z ktorého SA vymyli váhové údaje a pollitra kyslej smotany a stále je málo a málo a husté až tam capnem celú a potom je toho akosi viac. Chichocem sa

crystall, Št, 22. 05. 2014 - 14:15

Ale som sa dozvedela, že existuje želatínový stužovač (viem iba o šľahačkovom) a že existuje Frutina.
Ale vôbec si nepamätám, žeby som ju niekde v regáloch zahliadla a to náš market má aj Oetker pult. Určite si to kúpim.
Ďakujem. Úsmev

Evka1223, Št, 22. 05. 2014 - 15:29

Čo ja viem, tak želatína je dvojaká - agar-agar (z morských rias) a živočíšna (z kopýtok, paznechtov....no nič Chichocem sa Chichocem sa stačí).
Tá prvá sa môže variť....tá živočíšna len napučať vo vode a rozpustiť max. teplotu 60-70 celziov, lebo potom stráca želírovaciu schopnosť.
Už som jej aj 80 dopriala a nič - len vrieť nesmie!!!!
Prosím, na tento účel som si zadovážila teplomer! (som dobrá Vyplazený jazyk - viem)....ale nie je bezpodmienečne nutný. Ona sa pekne rozpustí už aj pri 40-tke a to rozpustenie voľným okom vidno.
Najradšej pracujem s tou živočíšnou - obsahuje kolagén a ten je koniec-koncov dobrý na kĺby, kĺbové väzivá a pokožku - takže aj zdravý zákusok je z nej! Áno
To o ktorom sa dá povedať, že je zdravý?!
Správne - máloktorom! Veľký úsmev Veľký úsmev
Takže moje finty: kúpim jednu živočíšnu želatínu v potravinách/1 balíček cca 40 g má tuším - neviem, nemám po ruke, ale jeden sáčok je na 0,5 litra tekutiny. Nechám napučať v troške vody a potom prilejem to,v čom ju chcem variť - sorry rozpúšťať (ved nesmie vrieť!): kompótovú šťavu, ovocnú šťavu, džús....aha...otázka bola ako na ňu, aby nestejkala....
Takže:
dám na mierny plameň alebo do vodného kúpeľa aby sa rozpustila - pozorne sledujem a ak je rozpustená, vyberiem mimo tepelného zdroja a miešam, miešam, kým nenadobudne želírovaciu schopnosť - tú má kolem 25 stupňov - kým chladne, vyrobím si okolo korpusu mantinel z alobalu - toho tvrdšieho na grilovanie - a čakám na madam želatínu, kým nemá svoju teplotu - potom ju mierne, ako je niekde vyššie psáno lejem rovnomerne cez obrátenú lyžicu na ovocie, či iný podklad po celom korpuse....friško s ňou do chladničky - rýchlejšie zatuhne.
Dobré je aj celý korpus s pripraveným podkladom dať predtým vychladiť do chladničky - nepremieša sa potom želatína s krémom ani nestečie - však mantinel, nie? Mrkám
Ak ju chcem do šľahačkového podkladu - tak nalejem takú ešte okolo 30 stupňov, kedy ešte neželíruje a premiešam rýchlo - vtedy nedávam zatuhnúť krém pred aplikáciou želatíny, lebo v chladnom by sa mi hned zglockovatela...
Dalšie otázky?! Pohoda

balalajka, So, 24. 05. 2014 - 08:09

Na zaciatku som si naivne ako crystallin manzel myslela, ze je to jednoduche.
Prd s makom, ked tak citam tie postupy. Prekvapenie
Ale! Mozem cely vikend skusat. Okiahnovalo sa aj mladsie dietatko, Pan Boh ho vyslisal a vcera bol vraj jeho najstastnejsi den v zivote Mlčím ... zial len rano. Bo este bol oblbnuty tym, ze "ma prazdniny". Poobede to uz tak ruzovo nevidel - uz mu bolo aj zle, aj mama povedala, ze si darcek vybrat do obchodu s kiahnami ist nemoze. Aj slzu uronil.
Ale zas, ja mam cas nacvicit si spravny kolac.
Aj kuchynu upratat.
Aj pred navstevou byt Veľký úsmev .
Idem hladat vajicka.
Dakujem a pozdravujem z Trencina. Objímam

Lusky, So, 24. 05. 2014 - 19:00

Nemám čas čítať ostatné príspevky, len píšem svoj recept.
Používam tortové želé zn. Dr. O...- 2 ks do tortovky. Postup je na sáčku:
píšem na 2 sáčky: 500 ml vody alebo šťavy z kompótu, 5 lyžíc kryštal.cukor a 2 sáčky želé. Rozmiešať, variť kým nežačne vrieť, potom odstavím a nechám cca 5 min. vychladnúť, nesmie byť ani horúca ani studená a potom veľkou lyžicou dávam pomaly na vrch torty. Mám s ňou veľmi dobrú skúsenosť, je to rýchle a veľmi dobre to vyzerá. Dokonca ju dávam aj na tvarohovú plnku, 1 tvaroh vo vaničke zmiešam s 2 vanilkovými cukrami,potom pridám kyslú smotanu a navrch dávam ovocie a potom tortové želé. Kvietok Slnko

aramana, Ne, 25. 05. 2014 - 07:56

...asi s krížkom po funuse ale...netreba posypať boky plechu - ak neposypeš, koláč sa prilepí na boky a ostane rovný, neurobí sa na ňom ten oblúčik na boku a nemá kde vytiecť želatína Áno no a jasan že musí byť celý potretý lekvárom/džemom, ten zabezpečí že nevsiakne do cesta Áno

balalajka, Št, 29. 05. 2014 - 08:50

Žádne krížiky po funuse. Toto ma nenapadlo. Bozkávam

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama