Sojová omáčka
no ja viem, googliť vieš, len pre istotu https://zapiskynutriholicky.wordpress.com/2014/05/19/sushi-v-dusi-a-sojova-omacka-v-bezlepkovej-diete/
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
dakujem veľmi pekne, ušetrila si mi čas, idem študovať
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Parad, mozem si kupit kvalitnu sojovu omacku, fermentacia je skvela vec ;)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Sojanda je základ. Dnes som si naordinovala na obed sushi:) Mne sa osvedčila Tamari, tú mi radila teta dietologička, vraj je kvalitná. Ale mám rada aj Kikomann, ale tú, keď si spomeniem, kupujem v Rakúsku, lebo na Slovensku nevedia, čo za ňu pýtať. Cenový rozdiel na fľaške 2 €!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ďakujem.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja som milovala čínu, takú moju a teda aj sojovú omačku a mala som vždy doma minimálne tri druhy. No teraz nemôžem lebo mi vadí tak ako bujon a iné takéto veci, myslela som že kvôli ečkam. Nahradzam iba soľou, troškou dezertného vína a zázvoru, ak chcem štipľavé tak čili , ak dáš iba trošku čili tak nebude štípať a chuť je lepšia.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ďakujem za skúsenosť. Ono dnes keDˇsom si naštudovala etikety na siestich druchoch sojovej omacky,a ko rozny vyrobca a len zakladna chut, tak som zistila, ze je obrovsky rozdiel, medzi sojovou omackou a omackou. To co su schpny do nej natrebat slovensko českí výrobcovia. pritom ta originalna je fakt len zo štyroch ingrediencii, asi soja, mňa zaujala pšenica a zvyšok som nedočítala. ;) Pri tých našich som skončila pri glutamane a štyroch ečkach opísaných ako zvýrazňovače chuti.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Netreba kupovať to, čo sa volá iba Sójová omáčka. Treba skôr pozerať sójové omáčky, ktoré majú nejaký názov.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Kukala som na všetko čo by sa mohlo podobať na sojovu omacku a vyber som nasla v Bille celkom slusny, len ja som v oblasti byliniek, korenia, prirodnych dochudzovadiel, stale velky amater. Budem rada ak mi poradis co hladat. ;)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
a rybiu omáčku si neskúšala pozrieť? teda netuším jej zloženie, ale aj to sa dosť často používa v receptoch
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No neviem s rybami a vsetko co s nimi suvisi mam este mensie skusenosti ako s bylinkami.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Si mi teraz pripomenula, ze som vcera v lekarni videla na polici "Bylinky do polievky". Stalo to tusim 2.70 €, este som na to kukala ako puk, ze "vegeta" v lekarni. Aj som rozmyslala, že to kupim a nakoniec som odisla len s pilulami na predpis:))) Ale asi sa tam vratim a kupim to, zaujalo ma to. Viem, ze taku bylinkovu zmes si urobim aj doma, ale nechce sa mi:DDDD
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Vsak mne sa tiez nechce, co mozem kupim, akurat snad nejake bylinky tento rok aj dopestujem. Bo okrem mety a skapatej bazalky som sa velmi neposunula.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ak máte radi radi rukolu, vysej semienko hocikde do pôdy, nenáročná, rastie skoro ako burina
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Uz som aj rukolu siala, aj spenat, to druhe uz asi nie je bylinka, len mne sa do vsetkeho vosky pustili, ani nemam odvahu skusat zas, ako do spenatu ine aj do rukoly
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
to isto budu bylinky z tej firmy, čo používam grilovacie byliny, Bruschettu, korenie na pizzu sú vynikajúce, silno odporúčam :) teda - mám odtiaľ asi 6 oblúbených druhov, čisto bylinky, nič naviac.
napríklad take korenie na bruschettu - Zloženie: paradajkové vločky, paprika, cesnak, bazalka, oregáno, morská soľ - ja ho občas pridávam do obyčajnej paradajkovej omáčky na cestoviny. Alebo ako píšu, potrieť olejom olejom a posypať týmto tu.... Malím, že by si sa mala do tej lekárne vrátiť nielen pre toto korenie.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja sojovku takmer nepouzivam ale moja svokra mi poradila Kikkoman, je velmi dobra ak kupim tak len tuto. Inak ja kuracie masko ochucujem adidaskou t.j prerastanou slaninkou.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
My tu o prirodnej sojovej omacke, bylinkach a ty rovno so slaninou dojdes, samozrejme prirodnou
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Kuracinku dochucujem bylinkami: rozmarín, zázvor, mleté biele korenie, korenie 4-farieb (meliem rovno z mlynčeka na korenie), karí, kurkuma, podlejem troškou bieleho vína .....ak robím na sladkokyslo, pridávam med a jablká na štvrťky.... Vyššie menované nie naraz, kombinujem...experimentujem....vždy je to iné....vždy chutí....ešte sa nesťažovali
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Máme tu niekde recept na kura na sladkokyslo od teba?
Sem s ním prosím. Jablká a med ma fascinujú ( hlavne mi tie jablká zavadzajú na linke a nemám na dnes navarené ).
Inak, ja som sójovú omáčku minula a keďže ju nikto v našej domácnosti nepostráda okrem mňa, tak som ju vylúčila z jedálnička. Zato byliniek mám samý tégliček v poličke.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
nie, nemáme tu recept na kurča na jablkách a ´la ja. Ale dám ho zatiaľ sem, lebo nemám foto a ani sa mi nechce teraz zdržiavať s postupom vkladania receptu.
Kuracie prsia nakrájam na pásiky, dám orestovať na olej a keď sa zatiahnu, pridám soľ, trochu kari, majoránku, čierne mleté korenie (čerstvo mleté - najlepšie 4 farieb, ale nie je nutné) a očistené na štvrťky nakrájané jablká. Chvíľočku podusím - 10-15 min. a dochutím 2 PL medu. Ak sú jablká staršie - už také sypké (po zimnom skladovaní), tak ich dusím trošku kratšie - pridám ich neskôr. Ide o to, aby mäsko bolo mäkké a jablká neboli na blato - to si musíš odhadnúť podľa typu jabĺk. Je to chutné aj bez medu a s inou bylinkou, prípadne zmesou byliniek - napr. provensálske bylinky. Obmenou kuracích pŕs môže byť aj kuracia pečeň - tam však nesolím...až na záver, aby pečeň nestvrdla. Podávam s ryžou, zemiakmi alebo šalátikom podľa obľuby.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ďakujem. Určite vyskúšam cez víkend.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
dakujem za skusenosti, sikovna si ty deva. Volaco z toho pouzivam aj ja, len pri cine a mojom spenatovom rizote mi na sojova omacka chyba. Navnadila si sam, skusim aj ja najblizsie kombinaciu kurcata a jablk.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dievčatá, potrebujem radu. Stále sa učím variť. Vrámci svojich hokusov pokusov som začala používať miestami sojovú omáčku, do číny a môjho obľúbeného špenátového rizota. Došla mi tá čo som mala v chladničke. Však kúpim novú. No nekúpila som, a to som mala v ponuke sojovú omáčku asi od šiestich výrobcov. Tie čo boli bez pšenice, tie mali plno ečiek a a zvýrazňovačov chuti a tie čo boli zase asi originálne, zo štyroch základných ingrediencii, bez kadejakej chémie, boli aj zo pšenice.
Zrejme je to základná surovina sojovej omáčky, len nie pre mňa, nakoľko som bezlepková. Bola tam spomínaná nejaká fermentácia, možno pri nej sa lepok z pšenice do omáčky nedostane? Abo? idem voľačo poštudovať na nete.
Dievčatá, neviete poradiť nejakú prírodnú alternatívu? Čo použiť pri varení namiesto sojovej omáčky? Také kuracie prsia čo bežne používam, na rovinu, veľa chute nemajú. ;) Ďakujem.