zdravé varenie
mimi,
neviem, aké problémy so žalúdkom má manžel, ale môžeš sa inšpirovať diétou šetriacou žalúdok, tu máš i vzorový jedálny lístok, možno ti pomôže: dietne jedlá
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Rajciny a papriky nie su az take ultra vhodne pre ludi s traviacimi problemami. Paprika obzvlast. Ak chce jest maso, tak varene, alebo dusene. Za studena lisovane oleje pridavat do jedla az po dovareni, aby ostali surove.
Niektore kombinacie jedal su tazsie stravitelne. Napriklad aj bielkovina a uhlovodiky (tam je asi povod delenej stravy), teda klasicka kombinacia - maso so zemiakmi je tazsie stravitelna, ako maso s dusenou zeleninou napriklad. Ide o to, ze pri traveni uhlovodikov sa v zaludku vytvara iny druh prostredia, nez pri traveni bielkovin (bielkoviny k straveniu potrebuju ovela kyslejsie prostredie v zaludku) - ak su teda tieto dva druhy potravin spolu, zaludok je zatazeny viac.
Vseobecne sa da pouzivat pravidlo: cim menej ingrediencii, tym lepsie. Moznost, ze sa skombinuju nevhodne potraviny je tym padom nizsia.
Tych nevhodnych kombinacii je viac. Chystam sa na samostatny blog na tuto temu, hlavne kvoli osialu delenej stravy, ktory momentalne vladne vsade
Dalsia dolezita vec a pre "zaludkarov" obzvlast: dokladne prezuvat. Traviaci enzym ptyalin, ktory mame v slinach natravuje potravu a znacne ulahcuje pracu zaludku. Teda: travenie zacina uz v ustach - musi ale dostat sancu
Ak chce jest maso, okrem kurata je lahsie stravitelne (aj ked maso je jedna z najtazsie stravitelnych potravin)maso kralika a morcacie maso.
Idealne su jedla jedneho hrnca - maso dusis spolu so zeleninou, okorenis podla chuti. Je cela rada byliniek, ktore podporuju travenie: aniz, fenikel, petrzlen, tymian, cayenske korenie, bazalka, mata, salvia, saturejka.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja na zdravé varenie určite doporučujem parný hrniec. Mám taký dvojposchodový z tesca a varí sa v tom výborne. Mäso naklep na tenko (kuracie, morčacie, bravčové - nemastné), posyp bylinkami, oblož nakrájanou cibuľkou, trošku zeleniny - mrkva, brokolica (čo máš doma alebo v mrazničke), do spodnej nádoby očisti zemiaky a daj pariť. Uvidíš aké to je výborné. Môj manžel (inak typický klobásový chlap) si to veľmi pochvaľuje, aj deťom tak varím - od dojčenského veku. Varí sa úplne bez tukov, len v pare a nesmie sa pridávať do parného hrnca soľ, korenie a podobné veci, len bylinky. Mäso sa dá prisoliť na tanieri v prípade potreby. A čo sa týka zdravého varenia, určite doporučujem aj sóju a tofu - dajú sa z toho navariť výborné jedlá.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
sója a tofu sú dosť ťažko stráviteľné pre ľudí,čo majú problémy so žalúdkom,cibuľa tak isto.Ale zase podľa toho aké problémy má,iste príde aj sám na to,čo mu škodí a čo nie,je to veľmi individuálne.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
jááááj, nejako som si neuvedomila že je to kvôli problémom zo žalúdkom...jasné treba to upraviť, ja som len chcela doporučiť ten parný hrniec lebo sa v ňom varí bez tuku a vlastne je to zdravšie aj ľahšie stráviteľné...cibuľa sa dá vynechať a čo sa týka sóje a tofu, to som naozaj nevedela že patria medzi ťažšie stráviteľné jedlá
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
,mne bolo jasné,že si hrncom očarená,to ako ja keď ja som si kúpila niečo nové do kuchyne
a to tofu viem od mojej mamky,je dlhoročne na prísnej diéte,skúsila a nerobilo jej dobre,ani nič čo je zo sóje a mne to tiež akosi nepasuje,nemyslím tým chuť,to by som mohla hlavne lahôdkové tofu,len akosi mi to pridlho trávi
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja v tom varím viac ako tri roky, očarenie už zmizlo
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
parny hrniec - a suhlasim aj s tym, ze aj to najzdravsie jedlo moze byt pre niekoho tazko stravitelne, ale nejake vseobecne veci platia a casto sa niektore potraviny iba zle pripravuju, alebo kombinuju. Osobne vobec nie som stupenec "delenej" stravy u ludi, ktori ziadne problemy s travenim nemaju, ale prave u tych, co ich maju, sa osvedcila. Aj ked klasicka medicina s tymto znova raz nechce mat asi prilis do cinenia v praxi, rozne kapacity v dietetike to potvrdili. Nie je to iste urobit tofu na sposob "stroganova" s hranolkami(asi najcastejsia verzia v slovenskych restauraciach) a pripravit ho tak, ako ho pripravuju japonci
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
milé maminy,
potrebujem poradiť. Manžel chce aby som začala zdravo variť, lebo má problémy so žalúdkom. Ja varím typické slovenské jedlá. Neviem ako začať poradte mi. To čo napadne mňa, že je zdravé miniem za 1,5 týždňa a inšpirácia skončila. Keď napíšu pripravte šalát, tak ma napadne iba rajčiny+uhorky+paprika+cibuľa alebo zelený šalát a to mám akože jesť stále dookola? Manžel chce jesť mäso,ale jesť stále kura je fádne. Len nepíšte že nejedzte klobásy slaninu vyprážané, lebo to je už notoricky známe Čo nejesť napíšu všade,ale čo jesť nikto.