Recepty na domáce sirupy zo žihľavy, materinej dúšky, levandule aj z ovocia

Domáce je domáce a to platí aj pre sirupy. Pripravte si sirup z púpavy, levandule, mäty, materinej dúšky, žihľavy či ovocia. 

Recepty na sirupu

V článku nájdete aj odpovede na otázky: 

Púpavový sirup

Púpavový sirup recept

Sirup má jemne zemitú chuť s náznakom horkosti, nie je to však nič nepríjemné. Určite vám bude chutiť. Pozrite si recept na púpavový sirup

Rebarborovo-jahodový sirup

Rebarborovo jahodový sirup | Recept | dasa_

Rebarbora má sezónu skoro na jar. Ak  máte radi sirupy, vyskúšajte  kombináciu s jahodami, pokojne aj mrazenými. Pozrite si recept na rebarborovo-jahodový sirup

Mätovo-citrónový sirup

Mätovo-citrónový sirup recept

Ak sa chystáte na tento sirup, rozhodne si zadovážte chemicky neošetrené citróny, budete ich potrebovať celé aj s kôrou. Pozrite si recept na mätovo-citrónový sirup

Čučoriedkový sirup

Čučoriedkový sirup recept

Ak máte možnosť nazbierať si čučoriedky, určite vyskúšajte čučoriedkový sirup. A pri zbere nezabúdajte niečo nechať aj lesným zvieratkám.:)  Pozrite si recept na čučoriedkový sirup

Žihľavový sirup

Žihľavový sirup - recept - Dasa_

Nechajte sa zlákať jarným experimentom z mladej žihľavy. Nie je to veľa práce, väčšinu času len čakáte, kým žihľava pustí šťavu odložená v chladničke s cukrom a citrónom. Pozrite si recept na žihľavový sirup

Sirup z čiernych ríbezlí

Sirup z čiernych ríbezlíKto skúšal robiť sirup z čiernych ríbezlí vie, že ak sa použijú iba ríbezle, sirup býva veľmi hustý, pripomína skôr želé. Ak sa v sirupe použije aj list z kríkov, stačí oveľa menej bobuliek a vďaka tomu sirup nehustne. Pozrite si recept na sirup z čiernych ríbezlí

Levanduľový sirup

Levanduľový sirup recept

Levanduľa nepatrí len do voňavých vrecúšok v skrini. Pripravte si z nej sirup. Budete prekvapení ako výborne chutí. Pozrite si recept na levanduľový sirup

Sirup z mrazeného ovocia

Sirup z mrazeného ovocia - recept

Ak nemáte čerstvé ovocie, môžete použiť aj mrazené.Pozrite si recept na sirup z mrazeného ovocia

Žihľavový sirup 

Žihľavový sirup recept

Na žihľavový sirup je najlepšia mladá žihľava. Ak to nestihnete na jar, druhú šancu dostanete na jeseň, keď narastie mladá žihľava opäť.  Pozrite si recept na žihľavový sirup

Bazový sirup

Bazový sirup recept

Absolútna klasika medzi sirupmi je práve bazový.  Majte na pamäti, že kvety treba zbierať opatrne a opatrne ich aj odniesť domov, aby ste z nich nevytriasli peľ, ktorý dáva sirupu jeho nezameniteľnú chuť. Pozrite si recept na bazový sirup
Tu nájdete viac receptov na bazový sirup a dobroty z bazy

Mätový sirup a sirup z materinej dúšky

Mätový sirup recept

Mätový sirup môžete použiť na sladenie nápojov, čajov pri prechladnutí ale aj pri zlom trávení. Mäta má nesporne v niektorých prípadoch pozitívne účinky, ale všeliek to nie je. Pre niektorých ľudí môže byť nebezpečná a určite by ju nemali konzumovať deti. Pozrite si recepty na mätový sirup a sirup z materinej dúšky

Citrónový sirup

Citrónový sirup recept

Kto má rád osviežujúcu kyslú chuť, ten si určite rád pripraví citrónový sirup. Pozrite si recept na citrónový sirup

Agátový sirup bez varenia

Agátový sirup - recept

Chutný a voňavý sirup si môžete pripraviť aj z kvetu agátu. Pozrite si recept na agátový sirup bez varenia

Časté otázky o príprave domácich sirupov 

Koľko cukru je už dosť? Nie je kilo cukru na liter sirupu priveľa?

Ak chcete aby sirup vydržal, tak 1 kg cukru na 1 liter je úplne normálny pomer. Vytvoríte tak nasýtený roztok a sirup dlhšie vydrží. Ak sirup nechcete dlho skladovať alebo neviete čo s miestom v chladničke,  cukru môžete ubrať.  

Naozaj musím použiť kyselinu citrónovú? 

Nie, nemusíte, ale vedzte, že kyselina citrónová, okrem toho, že je kyslá a dodá sirupu chuť, pôsobí ako konzervant. A nie je to žiadna otrava. Kyselinu citrónovú obsahujú citrusové plody, takže namiesto kryštalickej priemyselne vyrobenej kyseliny citrónovej môžete použiť citróny. Tu sa trošku ťažšie odhaduje množstvo, ale robíte si sirup pre seba, tak dajte koľko vám chutí. 

Aký cukor je do sirupu najlepší? 

Biely, hnedý, trstinový... Ak počítate kalórie, tak v tomto prípade môžete prestať, lebo v tom žiadny rozdiel nie je. Hnedý a trstinový dodajú svetlým sirupom zlatistý nádych, pri trstinovom môžete zaregistrovať aj trochu inú chuť, ale žiadny veľký rozdiel to nie je. Samozrejme, môžete použiť med, ale potom rátajte, že med dodá sirupu medovú chuť a niekomu to môže vadiť. Existuje aj stévia, ale pozor, dobre si pozrite, čo kupujete. Bežne predávaný stéviový cukor obsahuje okrem stévie nezanedbateľný podiel umelého sladidla. Možno práve to je dôvod, prečo ten lacný stéviový cukor chutí tak odporne. Ak chcete silou-mocou zavárať so stéviou, tak si pohľadajte čistý stéviový cukor.  

Diskusie Naničmama.sk: 

 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok