reklama

Cvikla - varená, či surová

Fany1000 , 09. 01. 2013 - 23:38

reklama

Dievčatá, poraďte mi. Hľadám info o detoxikačnej kúre a našla som diskusiu o červenej repe. Jedna strana vraví, že surová cvikla je zdravšia a druhá strana tvrdí, že surová cvikla sa jesť nemá. Viete mi niekto "erudovane" povedať, ako to naozaj je? Budem veľmi vďačná ;-)


reklama


reklama

Fany1000, Št, 10. 01. 2013 - 08:37

Tak som sa dnes dočítala:

Cvikla ťažko leží človeku v žaludku, je však ľahko stráviteľná. Varená je lepšia ako surová, pretože takto nevytvára nijaké zlé šťavy. Červenú repu treba jesť, ked telesné šťavy vedú k tvorbe vredov, pretože cvikla ich odstraňuje. Ľudia, ktorí majú choré pľúca, si musia cviklu odrieknuť, pretože pľuca vyčerpáva.(podľa sv.Hidegardy z Bingenu)

Ale neviem...v ďalšom odseku je toto a to mi príde také...ako povera? Pór : vyvoláva v človeku nepokoj žiadostivosti. Nasurovo je pre človeka taký zlý a skazonosný ako jedovatá naničhodná bylina, pretože krv, hnilobu a šťavy človeka obracia na ich opak. Krvi nepribuda, zlé šťavy sa nevyčisťujú.

No, ale nič. Budem teda tú cviklu variť ;-)

Ariesa, Št, 10. 01. 2013 - 09:34

no por je afrodiziakum, tak podla sv. hildegardy je to fakt skazonosna bylina :-) . cvikla - viem, ze odstavena cvikla je vhodna po mensich davkach a v kombinacii s niecim inym. deci stavy mi nerobi problemy ani kazdy den, vacsie mnozstvo samotnej som neskusala. u nas sa jedla vzdy len zavarana, rok skusam surovu nastruhanu ... a v pohode. ale urcite jej zjem menej, lebo je tvrdsia, treba dlhsie zut :-D .

georgina, Št, 10. 01. 2013 - 08:53

Fany, rawisti tvrdia, že všetku zeleninu a ovocie treba jesť zásadne neuvarené, lebo sa tak zachovajú enzýmy a vitamíny a tak. A jedia výlučne zeleninu a ovocie.
Podľa mnohých iných zdrojov varené jedlo má tiež svoj význam, zdôvodnenie by bolo nadlho.
Tak si vyber.

Ja to mám vyriešené tak, že do šalátov cvikľu varím, surovú dávam do zeleninových štiav. Chutí nám na oba spôsoby.

Lenka R, Št, 10. 01. 2013 - 09:46

Cvikla je dobrá na všetky spôsoby. Dusená s mäskom alebo inou zeleninou , pečená v rúre namiesto pečených zemiakov a ja rada robím cviklovú pomazánku z čerstvej cvikle / cviklu nastrúhať , zmiešať s natieracím syrom a ochutiť soľou a pretlačeným cesnakom,okrem toho, že je zdravá aj super chutí a vyzerá /

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama