Tak som sa dnes dočítala:
Cvikla ťažko leží človeku v žaludku, je však ľahko stráviteľná. Varená je lepšia ako surová, pretože takto nevytvára nijaké zlé šťavy. Červenú repu treba jesť, ked telesné šťavy vedú k tvorbe vredov, pretože cvikla ich odstraňuje. Ľudia, ktorí majú choré pľúca, si musia cviklu odrieknuť, pretože pľuca vyčerpáva.(podľa sv.Hidegardy z Bingenu)
Ale neviem...v ďalšom odseku je toto a to mi príde také...ako povera? Pór : vyvoláva v človeku nepokoj žiadostivosti. Nasurovo je pre človeka taký zlý a skazonosný ako jedovatá naničhodná bylina, pretože krv, hnilobu a šťavy človeka obracia na ich opak. Krvi nepribuda, zlé šťavy sa nevyčisťujú.
No, ale nič. Budem teda tú cviklu variť
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dievčatá, poraďte mi. Hľadám info o detoxikačnej kúre a našla som diskusiu o červenej repe. Jedna strana vraví, že surová cvikla je zdravšia a druhá strana tvrdí, že surová cvikla sa jesť nemá. Viete mi niekto "erudovane" povedať, ako to naozaj je? Budem veľmi vďačná