
V snahe využiť poznatky zo stretka a našprtanej makrobiotickej stravy...:-D :-D
250 | gramov | jačmenné krupy |
100 | gramov | šošovica |
2 | polievkové lyžice | olej |
1⁄4 | čajová lyžička | majoránka |
1⁄4 | čajová lyžička | soľ |
3 | strúčiky | cesnak |
V jednom hrnčeku varíme krúpy - umyté krúpy zalejeme vodou cca 2,5 cm nad ne a dochutíme majoránkou a lyžičkou soli. Ak nemáme majoránku dobrý je aj tymián :-) Hlavne ak si neprečítame štítok na sáčku, tak vtedy je dobrá aj bazalka, ale pôvodne tam má ísť majoránka.
Varíme "pocichučky" asi 20min. Zatiaľ v druhom kastróku varíme cca deci šošovice. Ak nám od šošovice a krúpou pri koštovke neodskakujú zuby, vypneme.
Necháme postáť toľko čo umyjeme 5 tanierov, 4 poháre a všetky lyžice od včerajška a migneme dokopy a riadne premiešame. V tomto bode je to najzdravšie jedlo pomaly hádam aj pre konvalinku vhodné.
A čul ho ideme spaškviliť :-P , čiže správne neracionálne dochutiť.
Verzia č. 1.: vegetariánska - osmažená cibuľka dozlatova
Verzia č.2.: labužnícka - vyškvarená slanina či klobása
Verzia č 3.: protiupírska - hodne ale HODNE cesnaku ( túto verziu odporúčam variť na sobotu večer a pustiť si Markízu o 20tej. Ide Súmrak a zaručene táto varianta je najsamviac protiupírová! Jednak skrz cesnak a druhá vec - čo tie krúpy a šošovica narobia v bruchu
Po konzumácií odporúčame riadne prechádzky do okolia alebo pobyt na otvorenom priestranstve. Ale chutí to - mňam!
Ďalšie recepty
Ked dovaris, tak ma zavolaj - potom podaju hlasenie hasici o vybuchoch z neznamych pricin
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Možno to začujú hasiči až hen na Myjave.
...ešte som si všimla, že to odporúčaš aj pre Konvalinku, ale veď konvalinky majú voňať a z tohoto ....? no neviem , neviem.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
jááj, moja, to už chodiť nebudeš, to budeš levitovať
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
a ja sprostá chodím autobusom
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
jeej, toto poznam, ale namiesto krupov je ryza. a pridavam kurkumu a je to mnaaaaaaaaaam... len manzel to nema rad - vtedy sa pre istotu a zachovanie akej - takej vaznosti radsej potichuuuuucky stracam tam, kde budem sama a budem moct mat aspon ventilacku otvorenu...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Jedna čerešne ,druhá krúpy so šošovicou. Ná vy dve sa čo zbavujete Tatranských plynov?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Miláčku, a to šošovicu len tak bez namáčania? Veď sa vždy poukazuje na to, že ak nenamočíš, tak sa neuvoľnia tie správne enzýmy????
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Jak stihneš, tak namoč. Ja som to mala navarené čoby super rýchle jedlo ( cháp ako jednu rozprávku o Gormitoch ).Ale ono je to celé presiaknuté tými enzýmami - aj krúpky, aj šošovica a ešte aj tá chrumkavá cibulečka čo bude navrchu.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No, Lenka, pridŕžala som sa tvojho odporúčania - navarila som sobotňajšiu verziu s cesnakom. Nejako sa mi ruka ušmykla, a tak výsledné množstvo pochutiny bolo za jednu veeeeľkú misu.
Iba bolo - pretože som neodolala, ochutnala... A potom som ochutnávala dovtedy, kým nebolo vidieť dno. Celkom sama som to spráskala všicko - do poslednej krúpky - také mňamkové to bolo
.
No, a teraz uvidíme, čo to spraví...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
všetci až k vám nedovidíme ,tak potom radšej napíš,čo to spravilo
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ak to bude verejne publikovateľné - tak napíšem
.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Som rada, ze chutilo. Ja som sa v krupoch nasla - prevelice mi chutia a ak tam nekydnem ako vcera vysmazenu slaninu, tak to je aj zdrave.
A prdkanie je publikovatelne ...
.
A Sumrak mam nahrany a kraaasne sa pri nom cul bojim .
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No, účinky nie sú len o prdkaní - takže v celom rozsahu publikovať nebudem
.
V každom prípade však pochutina viac ako dobre vykonala, čo vykonať mala a veeeľmi odporúčam
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
a môžem si to na zajtra do roboty na obed navariť?
Bacha, aby si Edwarda neodplašila.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
no uz som dostatocne nablaznena, hybaj do obchodu krupy zakupit i navarim si tiez za misu
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
keby som si ja toto bolo včera prečítala, hneď Ťa prelustrujem, či si zakúpila ... i Ty si nablažená?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
i zakupila, veru zakupila , hadaj, co prave papam?
(bylku upravene - supla som tam aj cervenu fazulu v slanom naleve a pridala oprazeny porik, mnam )
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
...slintajúci smajlík
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
prave som zhltla druhy tanier
je to lepsie, ako som cakala...
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
jáááj, MOJA, taniere nehltaj, porcelán sa ťažko trávi
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
pravdu vraví toto dievča a vraj je aj prudko kalorický
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Evi len si daj! Závidia. Ja som minule zožrala celú panvicu. A nič mi nebolo .
Pridám ešte prdkacie recepty?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ješkoveoči, že panvicu. Z akého materiálu?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
joooj, ale teflón, to je iná káva, ako porcelán ... ten stráviš, len taký fukot
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
jak vieš, že zjedla teflónovú, čo ak to bola keramická, ha
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
vidíš, toto mi ušlo
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
i dala som si, veru a mam odlozene aj na zajtra . Recepty pridaj, nech sa nam dobre dycha
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
a ako zasyti , este fcul mam plne brucho!
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
mam taky fajnovy, stravitelny , priam dieeetny
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
mamamata milujem tieto tvoje recepty,to akym stylom ich pises.Vzdy sa dobre zabavim...ale toto tvoje krupobitie vyskusam, vyzera to mnamkovo...dam tu labuznicku verziu,bo u nas sme meskovy...potom podam hlasenie
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Podávam hlásenie.
Najskôr pripomienka. Čo je to, že krúpy č.7? Ja som to najskôr pochopila, že sedem kusov, ale bolo toho kapánek málo, tak mi došlo, že to bude nejaká iná šifra. NA MOJOM VRECKU NIČ, podotýkam NIČ také nebolo.
Navarila som, a veď to ti je dobré. Fakt mi chutí. Beriem si to zajtra na obed, len mám obavu, či našu firmu nepremením na jeden deň na SPP. Ešte idem k tomu osmažiť cibuľku, nech to má grády.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Jak nevieš, čo sú č.7? To sú stredne veľké. Asi si mala nesprávneho výrobcu , keď to nenapísať.
Krúpy poznám:
* č.3 alebo perlička alebo jemné - to je niečo ako neuvarená tarhoňa a ešte drobnejšie ( tieto sú dú jaterníc )
* č.7 alebo stredné - takmer ako zrnko bielej rýže
a potom sú veľké a tie nepoužívam .
Mne osobne tie jemné moc nechutia, lebo ich neviem poriadne uvariť - mám z nich skôr kašu .
Som rada, že chutilo.
Recept pridám na hríby s krúpami až sa detoxikujem z tých hríbov (alebo mi prejde chrípka
).
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
tak to ja mám asi tie veľké - jedno zrnko je asi ako tri ryžové. No zbohom, snáď to prežijeme všetci v zdraví.
Teším sa na hríbový recept.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
v zachvate odstranovania nadobudnutych kilogramov vytiahla som krupky a moj zajtrajsi obed bude inspirovany touto, vlani tu popularnou pochutinou skoda neinspirovat aj vas, dievcata, som si povedala
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No moja pekná, mňa tu Fantika, Fidorka a spol. kuchtiacich žien zas nakriatli na myšlienku, že Twiggy zo mňa nebude. Ale si pošmákni. Totok je dobrota
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Skvelý recept ... hlavne pracovný postup ... a komentáre ... tak som sa smiala až mi dcéra dobehla že čo sa tu deje
... u nás doma milujeme takéto jedlá takže už viem čím rodinku prekvapím ... ďakujem za recept a za skvelú náladu po prečítaní
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
rado sa stalo ... aj nabuduce. Uz sa chystam na lievance "a la vstavaj mamo, uz je rano a ja chcem zasa jest"
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Konečne som doma sama tak som sa odhodlala vyskúšať tento recept a musím vysloviť veľkú vďaku. Také jednoduché, z dostupných surovín, chutné a zdravé. Vonku je pekné počasie, takže sa vetrá, idem umývať okná aby som si nezamorila byt
a určite som túto pochúťku nevarila naposledy
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
pozor na strechu,čo ked sa vám náhodou od tých plynou podvihne.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
a to mi teda povedz ako mám po takej kombinácii nenápadko chodiť po ulici, či blízkom okolí, však to budú všetci vedieť, že som varila hlučnú večeru. Ja bych odporúčala doma sedieť a zhromaždovať plynné zásoby na budúcu vykurovaciu sezonú. Má zdražieť.

Vyskúšam, vyzerá to dobre a podám hlásenie.