reklama

Bezlepková dieta, čo ma čaká?

Kamila , 13. 12. 2013 - 20:01

reklama

Zatiaľ to vyzerá, aspoň podľa nálezu u kožnej a mojej intuicie, na bezlepkovú dietu. Mám viac možnosti ako sa dopracovať k potvrdeniu diagnózy. Jednou z ciest je nabehnúť na bezlepkovú dietu hneď. Dievčatá, ktoré máte celiakiu, alebo niekto z vašej rodiny, podeľte sa prosím o svoje skúsenosti, nech viem čo ma pravdepodobne čaká. Vrámci delnej stravy, som zvládla dlhšie obdobie bez chleba, aj tie cestoviny sa dajú vynechať. Ráno si viem predstaviť fungovať teoreticky na ovoci, ale v zime veľmi nezahreje, čo sa týka večere dochádza mi fantáziaa hlavne energia na prípravu akéhokoľvek vareného jedla, alebo len šalátu. Jedine na obed navariť viac ... A kukať počas Vianoc na koláče, no neviem ... ešte, že moje šuhajdy sú bezlepkové. ;-)


reklama


reklama

n.e.l.i.n.k.a, Pi, 13. 12. 2013 - 20:41

Kami, lepok skodi nielen celiatikom, ale aj nám všetkým, pretože lepok vytvára povlak na stenách čriev a zabraňuje vstrebávaniu živín. Neboj, prezijes aj bez chleba a kolacov (giggle) Dokonca sa ti zlepsi celkovy zdrav.stav. Bez peciva existujem uz niekolko mesiacov (aj bez soli, cukru, mliecnych vyrobkov, sladkosti, kavy...) Rano aj poobede pijem smoothie (fakt odporucam precitat Victoriu Boutenko), ovocie je najlepsie jest len do 13,00 a nemiesat, ovocie kvasi. Na obed vydatnu zeleninovu polievku+ nieco zeleno-surove. A potom zeleninove variacie :-) K Vianociam - to daaas, bude to vyzva, pripadne zacni zlahka ;-) A najlepsia najjednoduchsia maskrta - jablcko nakrajat na kocky, posypat orechami al. mandlami a zaliat - vymixovat banan so skoricou.

Kamila, Pi, 13. 12. 2013 - 20:56

Klobúk dole, toto je už veľmi vysoký level. Smoothies napoje su vsetky s jogurtom?

Ana Mikulcikova, Št, 25. 02. 2021 - 18:53

Zdravim, nelinka :) prave zacinam s bezlepkovou dietou, (konkretne kvoli endometrioze) a dostala som sa aj na tieto stranky. vedela by si mi, prosim, poslat knizku od Victorie Boutenko mailom? vranka@yahoo.com. vdaka..

n.e.l.i.n.k.a, Pi, 13. 12. 2013 - 21:11

Kami, ziaden jogurt (mliecne vyrobky narobia viac skody ako uzitku a ak mas nejaky problem s kozou, ekzem, tak je najlepsie nekonzumovat mliecne - osobna skusenost) Smoothie -zaklad je v listovej zelenine (spenat, salaty, zeler.stonky, rukola a pod.) + ovocie +voda. Dolezite je striedat listovu zeleninu.My robievame listova zelenina (naj.je spenat, ale najlacnejsie mas hlavkovy salat) + banany + voda. Obcas prihodime nejake mrazene jahody, maliny a pod. Na jar a leto to bude bohatsie. Ak by si chcela, poslem mailom knihu od Boutenko, su tam aj recepty a pise hlavne o tom, akovyliecila svoju rodinu a su tam aj pribehy inych ludi, ktorym smoothie pomohlo, aj ked napr.ostali pri beznej strave.

Kamila, Pi, 13. 12. 2013 - 21:29

Ved ten ma zaskocil, pri tom co som nasla na nete. Len mne zase pasuje verzia nemiesat ovocie so zeleninou. U mna tazko hrozi nieco velmi radikalne, ako sa poznam. Jedlom "liecim" od destva sebemensi stres a vyrabam si ich dostatocne, takze to vidim ozaj len na male krociky, ale ten lepok by som mala ozaj vynechat. Mozno raz ked budem mat viac energie.

n.e.l.i.n.k.a, Pi, 13. 12. 2013 - 21:46

Jasne, chapem, ani u mna to neslo radikalne B-] A k tej zelenine - je to listova, to nie je ako kalerab s bananom (giggle) Ale kalerabove listy mozes dat do smoothie. Mnohi sa "stazuju", ze zelenina nie je spravne rozdelena a mala by mat rozne podkategorie. A najnovsie som sa dozvedela, ze uhorka, cuketa, paprika,paradajka, tekvica...(so semiackami, jadierkami) patria k ovociu :-O

Polárka, Pi, 13. 12. 2013 - 21:20

Mna na ranajky napadli ryzove vlocky povarene vo vode, alebo mlieku {lanove, makove, sojove...} s ovocim, medom a skoricou. Mna taketo ranajky ozaj ze zasytili. Inak s bezlepkovou dietou nemam vela skusenosti, iste sa tu ale najde kopec dievcat co to riesia denne a poradia. Ale co sa tyka inej ako beznej stravy tak v ramci mojho vegetarianskeho obdobia sa mi rozsitili obzory a nasla som vela zaujimavych potravin, ktore by som inak nevyhladavala, alebo nemala potrebu hladat. Predpokladam, ze to tak moze byt aj pri bezlepkovej diete. Clovek okrem ineho zapoji aj fantaziu a kreativitu. Drzim palec a prajem vela zdravia (flower)

Kamila, Pi, 13. 12. 2013 - 21:31

Dakujem. S ryzovymi vlockami som sa este nestretla, idem pokukat na nete. Inak mam ozaj velke rezervy v mnohych potravinach, pohanka, cicer ...

Polárka, So, 14. 12. 2013 - 09:35

Ryžové vločky kúpiš dnes už v každom obchode so zdravou výživou iste ti tam tiež pomôžu s výberom :-).

loulou, Pi, 13. 12. 2013 - 22:37

Kami, môže to kľudne byť, že všetky Tvoje dlhodobé problémy ako napr. únava pramenia z celiakie. Vyskúšaj, nič za to nedáš. Mne ju diagnostikovali tiež len na základe opakovaných odberov z tenkého čreva - na začiatku bez diéty a po ročne diéte - v krvi som totiž protilátky nemala.
Žiť bezlepkovo nie je žiadna veda, len si treba zvyknúť na trošku iný štýl napríklad pri cestovaní - treba si nabaliť svoje jedlo a nespoliehať sa na benzínky, lebo tam skoro nič bezlepkové nie je.
Pri varení akurát zameníš klasickú múku za bezlepkovú - odporúčam Schar, nie Novalim, tá nie je až tak dobrá. Pri nekysnutých jedlách sa múka správa v podstate rovnako ako lepková, napríklad také halušky alebo palacinky sú ešte lepšie z tejto múky. Akurát pozor na kysnuté - tam mi to trvalo takmer rok a asi dvesto pokusov, kým som sa naučila robiť dobrý chleba aleb knedľu. A pri zahusťovaní jedál používam miesto múky solamyl - bezlepková múka sa zhrudkovatie a nezahustí.
Na raňajky je vynikajúce bezlepkové pečivo takisto Schar, najradšej mám žemle - ale všetko si robím na spôsob hrianok, pretože čerstvé to pečivo nechutí zrovna vábne, ale mierne opečené je naozaj dobré. A hlavne som si pomerne rýchlo zvykla na inú stravu ako pečivo - na raňajky jogurty, alebo pšenová kaša so slivkami, orechmi a medom (Mačingová), alebo nastrúhané jablko s mrkvou a citrónom, alebo ovocie. Skôr vyhladneš, ale aspoň ťa to donúti jesť častejšie, na desiatu banán alebo ovocie etc.
Donúti ťa to viac premýšľať nad jedlom, venovať mu viac pozornosti a tým sa ti upraví aj metabolizmus, uvidíš.
Keby si chcela vedieť niečo viac, kľudne sa pýtaj :-)

Kamila, So, 14. 12. 2013 - 10:51

Tiez mam ten pocit, ze za mojou unavou sa moze skryvat aj take, lebo co si spominam, prispataá som bola aj za mladych cias.
Dakujem velmi pekne za skusenosti. Ono najlepsie na tom, je ze mam pocit, ze pecivo a chleba az tak nepotrebujem ku stastiu, ale zatial nemam energiu aby som si chystala ine varianty. Mam pocit, ze delena strava mi sedi, len ... vsak postupne. Najdolezitejsia je hlava, od nej sa odvija vsetko,a le zase aj ta moze suvisiet so stravovanim.

Maka, Pi, 13. 12. 2013 - 23:13

Nelinka ak ťa môžem poprosiť pošleš aj mne tú knihu?

My prechádzame na bezplepkovú-bezmliečnu- a ešte neviem bez čoho všetkého škodlivého u Branka.
Celiakiu nám nepotvrdili, ale myslíme že ju má, a tiež strašne zápchy, únavu, bolesti hlavy, ktoré končia epi záchvatmi.

Skúšali sme najprv klasika bezplekové veci ktoré aj tu vyššie odporúčajú dievčatá, ale po porade s potravinovou poradkyňou sme od kupovania rôznych náhrad - hlavne kukuričných - upustili.
Podarilo sa mi kúpiť knihu Syndrom trávenia a psychológie, a varíme Brankovi podľa nej. Prvé výsledky sa dostavili - je čulejší a má viac energie.

n.e.l.i.n.k.a, So, 14. 12. 2013 - 15:05

Poslala som spravu na FB :-*
Ale ak chces knihu mailom, daj vediet

Kamila, So, 14. 12. 2013 - 15:59

Máte to "veselé", držím place. Tiež som toho viac prečítala o tom ako trávenie ovplyvňuje psychické správanie.

Rybička, So, 14. 12. 2013 - 10:33

Kamilka,som dobrovolny bezlepkáč už skoro 4 rok a aj bez mlieka sa stravujem.Na raňajky môžeš v pohode variť hlavne teraz v zime rôzne kaše ktoré su teplé a zasýtia.Pohánka, pšeno, amarant, quinoa,ryža a už spomínané vločky zo všetkých týchto vymenovaných obilnín a dochutíš ako chces na sladko, na slano, orechami, sirupmi....Je velký vyber.Všetko môžeš variť vo vode. Na trhu su uz aj ovsene vlocky bez lepku. Našla som jednu stránku kde sa môžeš inšpirovať receptami www.jimejinak.cz dufam že pomože. A kolaciky na vianoce sa daju urobit bezlepkové a aj bezmliečne. Vlani som jednej pani piekla za 2 krabice :-) Je to trochu väcsia piplačka, kolaciky su krehke a jemne ale ide to. Pracujem v bezlepkovej predajni, takže ak potrebuješ niečo poradiť, kludne sa pýtaj, zbieram rozne skusenosti a rady od zákazníkov a posuvam ich ďalej.Ak chces, poslem ti aj link na nas bezlepkový eshop.
Suhlasim s loulou, že stačí zameniť múku pri varení,ale ja mam dobré skusenosti aj s tymi slovenskymi múkami.Co vsak je dolezité, dokladne čítat zloženie VŠETKÝCH výrobkov ktoré kupuješ v obchode, lebo skrob(pšeničný...) je často skrytý aj tam kde ho nečakáš.Dobre je zaregistrovat sa do združenia celiatikov a oni robia rozne formy osvety, ochutnavky, skolenia, posielaju katalogy s bezlepkovymi vyrobkami atd.

Kamila, So, 14. 12. 2013 - 16:09

Ďakujem za rady, ozaj dozrel čas zoznámiť sa práve pšenom, pohankou, amarantom, quinoa, nemám s nimi absolútne žiadne skúsenosti. Tu by mi veľmi pomohli recepty, však pohľadám na nete.
Väčšinu koláčov u nás doma robím s piškótovým cestom, tam veľa múky nejde, zvládnu aj osttaní, keď tam dám bezlepkovú múku?

Kamila, So, 14. 12. 2013 - 16:24

Dievčatá,dakujem velmi peken za vase rady a skusenosti, prosím poradte mi, kde vsade moze byt lepok, kde by som ho necakala? Sunky vela nezjem, ale obcas aj ano, takze mam hladat tie bez glutenu, abo lepku? Syr by nemal byt problem? Zmesi korenia, bo v tejto oblasti som stale velky laik? čokoláda? snad nie. (blush) Rozlucka s mojimi keksikmi, snad nebude taka bolava ak si obcas kupim bezlepkove. (blush) Na pecenie vlastneho chleba, budem potrebovat viac energie ako mam teraz. Tak jedine raz pekarnicku, vsak uvidme co to bude az to bude.

zeg, So, 14. 12. 2013 - 16:28

Bezlepkovou dietou zijem uz piaty rok, celiatik je moj sestnastrocny syn. Ak sa potrebujes zorientovat, velmi dobre stranky su tieto :

www.celiakia.sk
http://www.celiak.cz/
www.ivako.cz
{tuto stranku odporucam kvoli receptom, inspiruju sa tam aj ti co pecu tradicne }
Pre potravinove alergie je velmi dobra stranka :

http://potravinova-alergie.info/

Bezlepkove recepty sa daju najst aj na inych strankach.

Ja varim bezlepkovo pre celu rodinu, jedine cestoviny a knedlik mame lepkovy, ale vsetko ostatne varim tak, aby to mohol jest aj syn. Keby si mala konkretne otazky, kludne sa pytaj - rada odpoviem.

Kamila, So, 14. 12. 2013 - 17:43

Dakujem pekne za odkazy, popozeram. Zaujimavo znie to bezlepkove varenie pre celu rodinu. Jasne chleib by jedli kalsicky, ono j a zase muku velmi nepouzivam, na koalce celozrnu, aj to nie vela. Porad mi prosim aky je rozdiel medzi skrobmi Gustin, Solamyl, jasne jeden je asi kukuricny, druhy zemiakovy, ale hlavne kde ich viem pouzit. Dakujem.

zeg, So, 14. 12. 2013 - 18:39

Solamylom mozes zahustovat jedla, aj ked nie kazdemu to musi chutovo vyhovovat. Ja som napriklad casto varievala huste smotanove polievky - zemiakovu, sosovicovu, fazulkovu, fazulovu. Predtym som ich zahustovala zatrepkou z kyslej smotany a hladkej muky. Teraz ich zahustujem alebo solamylom, alebo inou bezlepkovou mukou. Ja nemam celiakiu, ale vsimla som si, ze ak su tieto polievky, pripadne privarky zahustene solamylom, su lahsie stravitelne a nenafukuje tak z nich.
Celkovo som aj predtym nezvykla pouzivat zaprazky, masa sa daju urobit aj na prirodno, na vlastnej stave.

Kamila, So, 14. 12. 2013 - 19:49

Dakujujem za info, dnes som rodine robila akurat zemiakovy privarok, tak ma napadlo cim sa da zahustit namiesto muky.

ja_hodka, So, 14. 12. 2013 - 16:48

idem troška obhájiť obilniny...Jasné, že pri celiaklii už sú tabu (teda tie, ktoré obsahujú lepok)...pre zdravého človeka nie sú celé zrná kvalitných obilnín vôbec žiadnou hrozbou. Tvorili základ jedálnička našich predkov, ktorí celiakliu nepoznali. Píšem to preto, lebo z každej strany teraz počuť o povlakoch na črevách a o tom, aké sú obilniny nebezpečné. Obvykle sa už zabudne dodať, že ak sa konzumuje celé zrno, vláknina pomáha vyprázdňovaniu a že eliaklia je potravinová intolerancia - čo znamená, že organizmu chýba enzým, ktorý hrá dôležitú úlohu pri spracovaní lepku z obilnín. Zdravý človek tento ezným má a preto mu lepok nespôsobuje problémy. Netvrdím, že je zdravé ho jesť na tony v bielej múke. Dobré uvarené celé zrná, alebo čerstvo pomleté, alebo naklíčené, sú úžasným zdrojom vitamínov. Kto nemá záujem obilniny jesť, je to jeho voľba, ale nechápem, prečo z ich robí strašiaka aj pre ostatných.
Kami, quinoa, proso a pod. sa upravuje veľmi podobne ako ryža, môže sa zapekať, ako príloha k zelenine, namiesto cestoviny do polievky, ako kaša na raňajky, ja dávam aj do vega karbonátok. Sú to úžasne variabilné suroviny :-) Máš potom aj ryžové cestoviny, ti sú výborné. Lepok môže byť aj tam, kde by si ho fakt nečakala, ale na každej potravine to musí byť uvedené, že môže obsdahovať stopy lepku, alebo iného alergénu. Lepok a glutén je to isté. Od kámošky viem, že bezlepková múka sa vraj chová trochu inak..chce to cvik. Neboj, bude dobre. Je to spôsob, ako vniesť poriadok do stravovania :-)

n.e.l.i.n.k.a, So, 14. 12. 2013 - 20:52

Ano, pseudoobilniny su vyborne, takisto naklicene, bezne jedavame. Ja som pisala o pecive, kolacoch B-]

ja_hodka, So, 14. 12. 2013 - 21:21

aj lepkové obilniny sú výborné....dokonca aj v koláčoch :-) Všetko je o istej miere v konzumácii a o výbere kvalitných, čerstvých a celozrnných surovín, doma spraveného pečiva, kváskový chlebík, bez aditív. Naozaj, dievčatá, obilniny nevytvárajú žiadny povlak na črevách (opýtajte sa hocakého gastroenterológa, ktorý videl črevo z vnútra), pokiaľ sa je celé zrno, či už vo forme celozrnnej múky, alebo ešte lepšie celé zrná nepomleté...no veď ako kedysi naše staré mamy robievali kašu z jačmeňa so strukovinami, alebo na sladko, do polievok, alebo na slano s opraženou cibuľkou...naozaj neškodia...fakt nie:-)

púpavienka, Ne, 15. 12. 2013 - 08:37

poznám dve žienky, ktoré sú na tejto diete aj ked oni hovoria že to nie je dieta.
Jedna miluje mäso a tak jej raňajky sú banán, šunka a plátok syra, chutí to úžasne, lebo som u nej raňajkovala, kupuje také šunky, milovala cestoviny a teraz vraj nechápe ako jej mohli tak veľmi chutiť, tie jej absolutne nechybajú a pritom jej muž jedáva klasické veci, robí menej zahustených vecí a ak zahusťuje solamylom alebo bezlepkovou múkou.

Druhá je hlavne na polystyrene - teda tom akože chlebíku a to mne veru nešpakuje ani trochu, používa všade namiesto chleba.
Doma, nakoľko ma väčšiu rodinu tak s radosťou pešie a varí.

Nakoniec by som chcela napísať, že nesúhlasím s ničím takým ako radikálne zhanobenie akejkoľvek potraviny.
Nikdy to nie je pravda, je to skôr dávová psychoza ktorú niekto vyvolá.
Obilniny jedli všetci ľudia tak ako mlieko bolo základnou surovinou, prečo by sme potom boli mali kravy?.
Chápem že náš prepesticidovaný svet je v takom stave, že niekomu môže niečo veľmi škodiť a preto by to mal vylúčiť zo stravy, dokonca sa môže stať že to bolo iba prechodné, no ide o to že človek sa začne nad svojou potravou zamýšľať čo je najdôležitejší faktor toho všetkého.
My si už nevieme vychutnávať jedlo, vzdať mu tu česť a úctu, urobiť si čas na jedlo a jesť vedome a nie iba tak a robiť pri tom niečo iné.
Verím že to nebude také ťažké, ved všetko hned nepôjde ale časom zosuladiš svoju kuchyňu a členov domácnosti.
(hug)

Kamila, Ne, 15. 12. 2013 - 09:06

Ďakujem za tvoj náazor a skúsenosti ten záver si uvedomujem aj ja, nedokážem si poriadne vychutnat jedlo, vecne od neho utekam. (blush)

púpavienka, Ne, 15. 12. 2013 - 14:21

No tak s tým môžeš začať hned, v pokoji vychutnávaj jedlo v spoločnosti svojej rodiny. Zaujímavé je to, že ak sa počas jedenia aj hovorí tak oveľa menej zješ a si nasýtená, to znamená že je hlúposť to čo sa hovorilo, že pri jedle musí byť ticho.
Aj ked chápem že by sa nemali rozoberať nejaké háklivé témy, ale také čo je nové v škole, to u nás fungovalo.
Vlastne ak by ľudia začali jedávať znovu spôsobom ako to robili naši predkovia / vždy si nechali čas na spoločné jedenie, nech ich čakala akakoľvek práca/ nebolo by toľko obezity, lebo ak jeme v zhone tak hádžeme do seba a telo sa nakoniec prispôsobí a žalúdok sa roztiahne a chce viac a viac a tak zajedame svoje neúspechy či úspechy, namiesto toho aby sme si vyšli na prechádzku a porozmýšľali nad tým č stretli sa s priateľmi a prebrali to. Zbytočne sa vtedy strániť všetkého čo je nezdravé, lebo naš spôsob stravovania je nezdravý.
Nie je to iba o cukre alebo muke, ale o nás.

zeg, Ne, 15. 12. 2013 - 10:45

Este by som rada napisala par slov k bezlepkovej diete. Neviem v akom stadiu diagnostikovania choroby prave si, ci je podozrenie na alergiu na lepok alebo celiakiu. Ale velmi dolezite je vediet, ze predtym nez sa definitivne potvrdi celiakia, musi byt clovek na klasickej lepkovej strave. Standardny postup je taky, ze najprv sa robia krvne testy, ak vyjdu pozitivne protilatky, robi sa biopsia tenkeho creva. Ak vyjde pozitivna biopsia, celiakia sa potvrdi. Su styri stupne poskodenia tenkeho creva - moj syn mal stupen 3c - cize vysoky stupen poskodenia tenkeho creva. Ale nie vzdy je ta diagnostika taka priamociara, casto sa telo sprava nestandardne. Niekedy nie je postihnute cele crevo, ale mozu tam byt miesta s poskodenou, ale aj zdravou sliznicou - takze niekedy sa nemusi pri prvej biopsii potvrdit. Dieta sa pred biopsiou nesmie drzat preto, lebo ak je clovek na diete, crevo sa zacne uzdravovat. Ak sa robi biopsia pacientovi, ktory uz je na diete nejaky cas, biopsia bude negativna. Potvrdit si chorobu biopsiou ma vyznam okrem ineho preto, lebo v opacnom pripade nie je narok na predpis bezlepkovych surovin lekarom. Samozrejme, da sa dodrziavat dieta aj bez muky z lekarne, ale tie ceny v beznych predajniach su naozaj dost rozdielne. Vacsina muk bez predpisu stoji 4-5 Eur za kg, na predpis sa daju zaobstarat za 0,40 az 2 Eur. Ja objednavam z lekarne len muku. Chlebik peciem v piecke a skladujem v mraznicke. Okrem toho mu peciem kolace kazdy vikend {babovka, bublanina s ovocim, mufiny, makovec}, ktore potom skladujem v mraznicke v nmalych dozach po jeden, dva kusky. Kolace peciem menej sladke, pridavam tam pohankovu muku, ovocie, orechy, lanove, slnecnicove semienka, mak aby boli vyzivne, jedava ich vacsinou s jogurtom alebo mliekom. V malej doze ich nosi do skoly. Do skoly synovi davam vacsinou chlebik so sunkou, salamou, natierkou a zeleninou / chleby nelepim spolu, ale balim ako oblozeny chlebik do priesvitnej folie. Tiez mu obcas robim na desiatu palacinky alebo lievance - z bezlepkovej muky sa pecu vyborne. Este dostat v obchodoch so zdravou vyzivou rozne instantne kase, to sa da urobit velmi rychlo s mliekom a ovocim.

Kamila, Ne, 15. 12. 2013 - 14:41

Dakujem velmi pekne za skusenosti. Este som sa velmi nerozhodla ako dalej, u mna ide o netypicky priebeh celiakie, aj ked uz dost bezny, ktory sa prejavuje dermatologickou diagnozou, ale nalez na tenkom creve je rovnaky ako pri klasickej celiakii. Po poslednych dost rozpacitych skusenostiach s lekarmi aj s delenou stravou,ked som jedla minimum chleba, peciva a cestovin, ktoru som drzala posledne mesiaca, mi to vychadza na bezlepkovu dietu. Ak sa upravi nalez na kozi, tak mi to staci ako potvrdenie, len to vraj chvilu potrva. Davam si cas na odpoved na otazku co dalej.

zeg, Ne, 15. 12. 2013 - 17:23

Predpokladam, ze ide o Duhringovu chorobu. Dobre je to popisane na tejto stranke, mas tam aj diagnostiku :

http://www.potravinova-alergie.info/clanek/choroba-duhring-herpetiformi…

Pises, ze mas zle skusenosti s lekarmi, skus hladat ineho. Ja som mala stastie, ze detska lekarka bola velmi fundovana , nepodcenila priznaky a poslala nas k dobrym lekarom - najprv na alergologiu, kde robili testy na potravinove alergie - vela mu vyslo pozitivnych a neskor na gastro. Cele to trvalo 2 mesiace, aj to len preto, ze sme museli asi mesiac cakat na biopsiu na Kramaroch.

Myslim, ze by si mala trvat na potrebnych vysetreniach a ak sa potvrdi podozrenie - dieta je jedina moznost. Nedodrziavanie diety prinasa rizika. Drzim palce.

Kamila, Ne, 15. 12. 2013 - 18:24

Ano, mal by to byt Duhring, zatial nepotvrdeny, ale dost pravdepodobny. Lebo po trojmesacne delenej strave,ked som nejedla skoro vobec chlieb, pecivo, ani cestoviny mi kozne problemy vyrazne ustúpili, po navrate ku klasickej strave sa vratili. Je mi jasné, že doživotná dieta je jedina cesta. Lekárom zatial dávam čas, biopsia je pri tejto diagnóze vraj dosť, nespoľahlivá.

zeg, Ne, 15. 12. 2013 - 21:01

Neboj sa diety, zvyknes si na nu, ked budes vidiet, ze ti pomaha.Casom ti to uz ani nepride nejake ine, naucis sa varit pre vsetkych. Moj syn je uzasny, spociatku mal velke obmedzenia a zvladol to a to mal len 10 rokov. Keby frflal a rebeloval, aj pre mna by to bolo tazsie. Nedavno sa rano zobudil na vonu cerstvych kolacikov {nieco podobne listkovemu cestu - jablkove, makove, orechove/ a ten spokojny usmev stal za to. Syn ma teraz 16 rokov a vdaka diete uz dohnal spoluziakov - minule mala z neho radost aj nasa lekarka, ked mu namerala 185 cm.

Kamila, Ne, 15. 12. 2013 - 21:21

Ozaj velky chlop je z neho. :-)
Prosim si recept na kolaciky. :-)

ewka s, Po, 16. 12. 2013 - 11:38

Poprosím aj ja recept na tie bezlepkové koláčiky, nech aj ja poteším syna (sun) . Ďakujem

ewka s, Po, 16. 12. 2013 - 11:35

Kamila, aj ja mám doma syna celiatika s Duhringovou herpetiformnou dermatitídou, takže fičíme bez lepku. Všetko, čo vyššie dievčatá napísali naozaj platí, ja len pridám radu, že namiesto klasických cestovín varíme ryžové - tie sú prirodzene bezlepkové a aj chutné (tie, ktoré sú na predpis, čo prepláca poisťovňa sú chuťovo hrozné). A to, že je múka takmer vo všetkom je pravda, ešte aj niektoré horčice alebo tatárske omáčky ju obsahujú, preto ti dievčatá radili, že treba čítať zloženie na všetkom. Držím palce pri novom stravovaní.

Kamila, Po, 16. 12. 2013 - 12:50

Ďakujem velmi pekne za skusenosti, po akej dlhej dobe diety sa tvojmu synovu upravili kozne problemy? Vraj je to na dlhsie. Riešili ste aj znizeny prisun Jodu? Inak je mi jasne, ze bezlepkova by uz mala byt na furt.

ewka s, Ut, 17. 12. 2013 - 11:06

Keď začal držať poctivo diétu, tak asi do 3 mesiacov. Jod sme neobmedzovali, len sme vylúčili lepok. Poctivo - mám tým na mysli to, že som naozaj začala čítať zloženie na všetkom, čo jedol, resp. ja som pridávala pri varení. napr. aj v niektorých pudingových práškoch je lepok.

Kamila, Ut, 17. 12. 2013 - 11:41

Dakujem, puding milujem, prosim v ktorych je lepok? Uz tiez studujem, len tam je vzdy tolko ingrediencii ...

Kamila, Po, 16. 12. 2013 - 21:37

Dnes som sa po vikende a rozhodnuti zacat bezlepkovu dietu, dostala prvykrat do potravin. Vyskusala som bezlepkove keksiky, nestali za hriech. Kupila som si vraj kus celozrny bezlepkovy chlebik, v podobe hrianky bol celkom chutny. A kupila som si aj tmavu univerzalnu bezlepkovu muku, este neviem, ci je tmava, ze ju zafarbili, ci to bude pohankou :-) a este netusim,co s nou spravim. Zvladne piskotove cesto? A kukala som aj na pohankove vlocky, netusim co sa s nimi robi aj na ryzove, ale vsak tie su dost drahe a mozno na dve kase? No do penazi to kus pojde, ale zase chleba vela nepojdem, obcas si kupim cokoladku, ta by nemala byt lepkova. A cas ukaze. Hlavne sa musim rozhodnut co s delenou stravou, ci co, vsak bude ako nebolo. Inak som dnes testovala celkom zaujimavy ukaz, vlastne aj vcera, pecenie kolacov bez toho aby som ich vobec mohla ochutnat. uz mozem piect kolace v predstihu, uz ich nepojem, jasne okrem suhajd. To som dopadla na stare kolena. (blush)

zeg, Po, 16. 12. 2013 - 22:43

Prikladam recepty na drobne kolaciky,rozky , satocky :

1/ Toto je take jednoduche cesto bez kysnutia, ked je chutna plnka, celkom ujde :

http://www.ivako.cz/images/kucharka/Pudinkovesatecky.htm

2/ Toto je kysnute cesto na drobne pecivko :
http://www.ivako.cz/images/kucharka/tvarohmim.htm

3/ Tieto som robila davnejsie :
http://www.ivako.cz/images/kucharka/mrkvovesatecky.htm

Vacsinou peciem kolace z tohto zakladneho receptu :

200 g kryst.cukru, 4 vajcia, 200 g muky, 1 dcl oleja, 1 dcl vody, 1 prasok do peciva, vanilka. Rucnym slahacom vymiesame cukor, vanlikovy cukor, s celymi vajciami do peny, postupne pridame olej, potom striedavo pridavame muku rozmiesanu s praskom do peciva a vodu. Vylejeme na papierom vystlany plech a upecieme. Mozno pridat ovocie, hrozienka, orechy.
Cast muky mozno nahradit pudingovym praskom, struhanymi orechami, makom, struhanym jablkom, mrkvou, kokosom, tvarohom. Cukru mozno ubrat. Toto cesto odporucam robit len so slahacom - bezlepkove muky maju niekedy hrudky, nie su sypke, preto cesto treba dobre vymiesat.
Toto cesto pouzivam na bublaninu, tortu, babovku.

Kamila, Ut, 17. 12. 2013 - 07:50

Dakujem velmi pekne za recepty, idem popozerat. To akoze listkove vyzera ozaj jednoducho, uz len maly dotaz, je mozne s bezlepkovou mukou spravit klasicke piskotove cesto, kolko vajec, tolko lyzic muky? Dakujem.

loulou, Ut, 17. 12. 2013 - 17:18

Kamila nekysnute sa v pohode da robit, cize aj piskota. Moja skusenost - so Schar mukami - konkretne na piskotu Schar Farina: 6 vajec, 6 PL muky, 6 PL cukru. Rozdiel je len v tom, ze vyslahane bielka pridavaj az nakoniec, len ich jemne vmiesaj vareskou do zmesi, potom Ti pekne vybehne a nebude splasnuta.

Kamila, Ut, 17. 12. 2013 - 17:32

Dakujem, vies moje experimentovanie, ked slaham cele vajicka s cukrom a potom uz len zlahka primeisam muku ... terza to ma otocit? Zltka s s mukou a nakoniec sneh (ten sa slaha s cukrom?)

Polárka, Ut, 17. 12. 2013 - 17:47

Ja to tak robim aj pri beznej muke. Najprv si vyslaham zltka cukor {pripadne olej ci maslo ak je v recepte, mlieko alebo vodu primiesavam postupne ak je tiez v recepte} a potom pridam muku, a k tomu nakoniec primiesam s vareskou bielky a cesto je vyborne. Sudim podla poslednych kolacov co som piekla. Zatial kazdy chvalil. A dokonca je lepsia voda nez mlieko.

loulou, St, 18. 12. 2013 - 10:09

Bielky vyslahas ciste bez cukru, ten zapracujes do zltkov s mukou v poradi - vymiesat zltka, do toho cukor, do toho muku. A potom uz len vareskou opatrne vmiesas bielka a je to hotovo :-)

Kamila, St, 18. 12. 2013 - 14:29

Dakujem velmi pekne, vyskusam.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama