
Výborné domáce žemličky.
500 | gramov | polohrubá múka |
300 | millilitrov | mlieko |
30 | gramov | droždie |
1 | čajová lyžička | cukor |
soľ | ||
2 | kusov | žĺtok |
Žemličky budú lepšie, keď použijeme polohrubú a hladkú múku T 650 z každej 250 dkg.
Urobíme si kvások(mlieko, droždie, cukor),vykysnutý pridáme do múky,ďalej pridáme žľtky, soľ a vymiesime cesto ako na kysnutý koláč. Necháme vykysnúť. Rozvaľkať asi na hrúbku 0.5 cm. a vykrajovať malé kolieska asi 3 cm. Z každého kolieska vyguľkáme malú gulôčku. Poukladať na plech(nie nahusto) necháme ešte chvíľku odpočívať, potom potrieť vajíčkom a posypať sezamom. Vychladnuté prekrojiť do 2/3 pomazať nátierkou, vložiť preložené koliečko suchej salámy a do neho vsunúť kúsok paradajky, alebo papriky, uhorky, tak aby vykúkali zo salámy. Vzniknú nám malé žabičky. Môžete prirobiť očká, ušká pod. Pomazánka: 15 dkg eidamu postrúhať, 1 malá majolka, 12 dkg kyslej smotany, 3 strúčky pretlačeného cesnaku, solčanka,
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty