Nízkosacharidová strava, prečo áno?

Nedávno som našla jeden zaujímavý odborný článok, ktorý opisuje súvislosť medzi fungovaním mozgu s spracovaním cukrov a sacharidov .... Príčiny, prevencia Alzheimerovej demencie. Vraj mnohé poruchy mozgu možno nazvať cukrovkou typu 3, aj keď zďaleka som nepochopila fungovanie inzulínu v tomto procese. Však práve preto má táto oblasť zaujíma, lebo si už dlhšie pripadám, že osprostievam, s mnohým čo k tomu patrí ... 

Zároveň som si pozrela zopár videí od Margit Slimákovej, českej odborníčky na zdravú výživu v ČR. A bola som prekvapená, že uznáva Nízkosacharidovú stravu, ako jednu z alternatív stravovania s veľkým prínosom, aj keď určite nie pre všetkých. Na nej sa mi páči, že uznáva aj vegetariánov, aj makrobiotikov, aj paleo ..., lebo mnohé z toho je predovšetkých o čestvých, hlavne nie priemyselne spracovaných potravinách a rôznorodosti, predovšetkým z lokálnych zdrojov. Tu je jedno z videí na túto tému, rozhovor PharmDr. Margit Slimákovej s MUDr. Hanou Krejčí, na tému nízkosacharidová strava či diéta, podľa toho či sa jedná o zdravotnú indikáciu alebo iné ...

Nizkosacharidová diéta, môže byť pre istý typ ľudí a iste zdravotné problémy (napr. cukrovku),  prospešná, .... Nejde o nejaký konkrétny návod, ani jediné pravidlo pre všetkých, ale o jednu z možností, ktorá sa dosť výrazne odlišuje, od toho, čo tvrdí drvivá väčšina dietologických poradcov, lekárov.

Zhrniem základný princíp nizkosacharidovej stravy. Okrem pridaného akéhokoľvek cukru a výrobkov, kde sa cukor nachádza, sú zakázané aj zemiaky, ryža, samozrejme všetky obiloviny a výrobky z nich, ale aj strukoviny a drvivá väčšina ovocia. Ale vždy je to individuálne, ako dôslednú nízko sacharidovú stravu sa rozhodnete dodržiavať a z akého dôvodu. Povolená je všetka zelenina, menej koreňovej, ak ovocie tak bobuľové, zdravé verzie tukov - olivový olej, maslo, kokosový olej, tuky v kvalitných bielkovinách - jednozložkové mliečne výrobky, dietnejšie mäsom, orechy ... a hlavne všetko by malo byť čo najmenej priemyselne spracované.

Zistila som, že tu na naničmame máme celkom slušnú zbierku Nízkosacharidových receptov

Salat

Som momentálne vo fáze, keď potrebujem niečo so sebou robiť, lebo sa mi veľmi tažko funguje v akejkoľvek oblasti. A podľa toho, čo som si odskúšala, pri delenej strave ... , s nízkosacharidovou stravou, by som problém nemala mať, teoreticky. Viem už že bielkovinové dni, čiže nízkosacharidové, nie sú len o mäse, dajú sa pripraviť skvelé zeleninové jedlá doplnené o vajíčka, syr, mliečne výrobky .... Mám overené, že po takomto jedle nie som hladná a nemám akútnu potrebu jesť somariny. Potrebujem zredukovať brušný tuk, zlepšiť svoju energetickú bilanciu a pokúsiť sa zmomilizovať fungovanie svojej hlavy.

Len nízko sacharidová strava si z moje strany vyžaduje podstatne viac plánovania, čo sa týka varenia. Zrejme u mňa aj viac času a energie, nakoľko obedy varím, deň čo deň, pracujeme z domu. V reštike nemám problém si vybrať, ale tá nehrozí. A okrem toho deň čo deň varím obedy Histaminovej Tinke, ktorá ich musí mať čerstvé hneď a zaraz a nemôže zďaleka všetky suroviny, ktoré som naučená používať, keď redukujem sacharidy, takže to bude zábavné.

Zatiaľ som štvrtý deň, na nízko sacharidovej strave, a bez debaty vnímam, že nasýtenie mi vydrží podstatne dlhšie a ani nemám šialené chute, niečo žuť. Ale jednu dve kocky vysokopercentnej čokolády si doprajem a zďaleka neriešim sacharidy v zelenine. Keď naša váha funguje, tak som dala dole minimálne nejaké 2 kg, ale to je určite len naviazaná voda, nevadí, nepotrebujem ju vláčiť so sebou. Ak by bol záujem, môžem tu pridávať foto svojho jedálnička pre inšpiráciu.

 

 

Diskusie Naničmama.sk: 

pri nízkosacharidovom stravovaní sú výzvou hlavne raňajky. A potom také niečo rýchle na cesty napríklad.

Ja som dnes čítala iný článok - snažil sa o zhodnotenie, ktorá dieta je lepšia, či nizkotuková alebo nízkosacharidová. A rozriešenie nepriniesol. Niekomu vyhovuje taká, niekomu onaká. A ani podľa genetických testov sa nedá dopredu odhadnúť, ktorá dieta je vhodnejšia. Jediné, na čom sa zhodli je to, že by potraviny mali byť čo najmenej priemyselne spracované. Vlastne to, čo nám tu v úplnom extréme predstavuje Pupavienka. Ju to už dotlačilo až úplne. A čím skôr sa spamätáme aj ostatní, tým lepšie.

 

mmch, čítam knihu o živote na šľachtických dvoroch v Hornom Uhorsku. V minulosti sa na našom území neraňajkovalo. Keď už, tak maximálne tak pohár vína. Ani čaj či káva sa nepíjali. To prišlo až oveľa neskôr. Len kto si môže dnes dovoliť takto raňajkovať?

Vlastne si spomínam, že raz sme boli na dovolenke, kde bol voľný výber. A veľmi som sa čudovala, že sa dalo vybrať na raňajky aj víno... A to len ja som nebola dostatočne vzdelaná

Ano je to presne o tom, že každému vyhovuje niečo iné. Nízkosacharidová strava zďaleka nie je vhodná pre každého, okrem zdravotných obmedzení je to aj o tom, čo komu vyhovuje, robí dobre

Raňajky práveže problém nemám, to balenie na cesty môže byť. Po takýchto raňajkách dokážem byť dlho sýta a ozaj nenaháňam somariny. Treba ešte pridať viac zeleniny. Z pohára vína po ránu, by som bola tak akurát opitá. Chichocem sa

Raňajky nízkosacharidová strava 01 Raňajky nízkosacharidová strava 02 Raňajky nízkosacharidová strava 04 Raňajky nízkosacharidová strava 03

raňajky super ÁnoÁno

Ešte taká pikoška zo spomínanej knihy - pitie vody sa neodporúčalo, dokonca sa zakazovalo. A ani čaje sa nepili. Žiaden pitný režim a 3 litre vody, či chceš, či nechceš....  Konštatovala som, že to zjavne boli blbé rady, keď všetci pomreli Veľký úsmevVeľký úsmev

mmch, jak pitie vody tak 10 tisíc krokov denne sú údajne marketingové chytáky. Jedno vymysleli predajcovia balenej vody, druhé predajcovia vecí okolo športu - rôznych meračov, topánok....

No, ja by som povedala, že to len šikovne využili a chytili sa niečoho, čo je skutočne pre človeka dobré a čo tu prakticky vždy bolo a fungovalo. K pitiu - ja som sa celé detstvo natrápila s mojimi rodičmi, bola som slabý jedák a oni mi zakazovali zapíjať sústa - mali dojem, že si zbytočne zaplním žalúdok vodou a nič iné sa mi tam potom nezmestí ... ale ja som faaakt nedokázala jesť bez zapíjania, tak som si vymýšľala rôzne stratégie, aby som mohla nepozorovane piť aj počas jedla (odbiehala som akože na WC-ko a pod.) Pila som v porovnaní s ostatnými nadpriemerne veľa a dodnes deň pijem - bez toho si nedokážem život predstaviť - akurát teda sa nezhodujem v tých súčasných trendoch s tým, že to musí byť čistá voda ... Ale ako - aj tu platí, že každému vyhovuje niečo iné. Ale chcela som povedať, že piť (a aj vodu) určite pili aj tí naši predkovia, mali po ruke potôčkov s čistou vodou, kde sa dalo osviežiť a pod. - akurát to asi nikto nesledoval... No ale ako sme sa časom dostávali čoraz ďalej od prírody, ako sme sa zatvárali do fabrík a kancelárií, tak sme sa odrezávali nielen od vody, ale aj od tej chôdze ... podľa mňa kedysi museli ešte aj tí najlenivejší absolvovať podstatne viac ako 10tisíc krokov denne - lebo vlastne iná možnosť nebola a aj tá činnosť bola iná, bolo sa pri nej hýbať - či už poddaní na to panské išli, alebo páni sa po poľovačkách a báloch naháňali - všetci sa prakticky stále hýbali. Čiže aj voda a pohyb je niečo, čo k človeku prirodzene patrí a keď to vplyvom všetkých tých (pseudo)vylepšení života viedlo k tomu, že spohodlnel a zároveň aj sa mu zmenou spôsobu života zúžila možnosť pohybu, tak sa to niekde muselo odzrkadliť Ja tieto oba trendy vnímam tak trocha ako súčasť dnes toľko proklamovaného "návratu k prírode" a že sa našiel koumák, ktorý sa toho marketingovo chytil a urobil z toho biznis - to sa deje stále a všade ... aj tu máme stále možnosť sa rozhodnúť - na to, aby som vypila svoju dennú dávku vody nemusím bezpodmienečne mať v mobile apku, ktorá mi to pripomína a fľašu, ktorá tiež zaznamenáva, koľkox som si ju za deň naplnila a vyprázdnila .. a to isté platí pre športové pomôcky a chôdzu. Treba sa naučiť byť rezistetný voči takýmto marketingovým ťahom - používať ten zdravý sedliacky rozum a spýtať sa sám seba - naozaj toto potrebujem?

moj kardiolog sa zhruba pri každej druhej  návšteve rozčertí nad trendom piť veľa vody. Sú ľudia, ktorým to fakt škodí. Hoci si to neuvedomujú.

To zakazovanie pitia v minulosti ide do dosť hlbokej minulosti - povedzme 15 storočie. 100-200 rokov hore dole.

A naši predkovia sa napríklad v zime až toľko nehýbali. Obzvlášť ženy. Napríklad na dedinách sa celú zimu nepralo. Ale to je už na inú debatu. Ktorá bude tiež zaujímava :)

No pre moje telo  nie je dobre pitie tak veľkéhho množstva vody, som ako máčik vyplavilo mi to všetky minerály. Takže pijem ked to potrebujem, v zime čaj kvôli zime a v lete vodu kvôli smädu.

Inak ten clanok som aj ja rano citala, spominaju tam, ze poniektori schudli aj 30 kg, takze ono je to predvsetkym o tom, komu co vyhovuje, na koho co zabera, len vedcom sa nepodarilo zistit, prave ten faktor, ktory by im to naznacil. Ostáva intucícia a pokus omyl, či nízkolarocká dieta s minimum tukov abo nízko sacharidová dieta, s podstate väčším množstvom tukov.

Odhliadnuc od mojej nesympatie k pani doktorke Slimákovej (strašne, ale strašne mi vadí to skákanie do reči) skúsim byť nezaujatá. Video zaujímavé. Skutočne.

Údaj, že bežný človek zje 200-250-300gr sacharidov denne? To odkiaľ majú údaje? Tých 300 gr ešte sa tak blíži, ale 200 bežný človek ani náhodou. Len 2 rožky na raňajky nás vyhodia na 50gr sacharidov, stredne veľké jablko 30gr, 2 kopčeky ryže 60gr, na olovrant jeden jogurt 15gr, na večeru ak chlieb / pečivo či ryža / zemiaky tiež minimálne okolo 50gr. Nemám tam sacharidy ani z polievky, ani zeleninu, nápoje (káva, čaj, nedaj bože sladené nápoje). K tomu kúsok koláčiku, nejaký keksík.... Kto to raz rátal, tak vie, že 200gr dá len tak fukne a to sa snaží sacharidy eliminovať. Takže pani doktorka neviem koho opisovala. Ja by som to tak optimisticky nevidela. Pretože potom z 200gr stiahnuť na 130gr sa nezdá až tak ťažké, ale nalejme si čistého vína, väčšina populácie okolo tých 200gr ani nechodí. A potom z 300gramov dať menej ako polovicu - to už začína byť trochu komplikovanejšie. Trochu viac.

Trochu od témy možno, ale zas som sa evidentne niečo naučila, lebo nejak som nepochopila doteraz asi liečbu cukrovky. Myslela som si, že základom liečby JE obmedzenie sacharidov ( podľa údajov, ktoré som mala sa blížia k číslu 130 gr sacharidov na deň). Teda mne v podstate vyplývalo, že je to "povinná" vec pre diabetika, nie "iný druh liečby" ako označili nízkosacharidový spôsob stravovania.

Zdroje sodíku - hmmmmm ... áno. Tuto musím povedať, keďže hodne dlho som bola na niečom približujúce sa nízko sacharidovému spôsobu stravovania ... hodne si telo pýta udeniny (zdroj sodíka). Proste máte chuť na klobásu, schwarzwaldskú šunku (výborná so zeleným melónom). A potom pijete vodu ako dúha Chichocem sa ... tak ale je to tým sodíkom.

Inak ohromná sranda keď si to zoberieme na základe čoho vznikla nízko sacharidová strava a že podľa pani doktorky spôsobovala nepohodlie, tak sa radšej ľudia napchávajú pri liečbe epilepsie tabletkami - no celé zle, ak je to naozaj preto.

Za mňa napriek môjmu frfotaniu - každému odporúčam určite zníženie príjmu sacharidov aspoň teda na tých 200gr. Ublížiť si tým bežný človek nemal.

Ty si teda detailistka,  Úsmev máš to naštudované .... Rozhovor som tu dávala na ilustráciu, hlavne kvôli tomu, aby tu bol názor aj lekára, aby to nebolo len o tom, že sú to módne trendy na chudnutie, alebo záležitosť, fitnesákov ...

Osobne sa nechystám rátať žiadne gramy sacharidov, viem, ktoré potraviny ich nemajú, viem, že je mnoho zeleniny čo obsahuje sacharidy, ale to ozaj riešiť nebudem, ovocie určite neskôr pridám. Pre mňa je dôležitejšie, že budem jesť oveľa viac zeleniny a samozrejme menej sacharidov, oproti tomu čo som jedávala a minimálne skoro žiadne sladkosti, ako dlho netuším. Je mi jasné, že horkú čokoládu si po kus dám, aj smotanovo tvarohové poháre asi ocukrím, trochou kokosového cukru a občas aj nejaký koláč bez múky upečiem, ale podľa mojich skúsenosti, tam aspoň kus cukru musím dať... Ono je to aj o tom, že ja k mnohému pristupujem intuitívne, nejaké tabuľky, čísla nie sú pre mňa.

No hlavne som vrták a ako fitnesák čo si sám hľadal a študoval a čo všetkému nerozumie, ale chcel by vedieť viac ma iritujú veci, ktoré sa odkláňajú od skutočnosti. Veľká škoda, že to nie je celý rozhovor.

Hlásim, že po troch týždňoch nízko sacharidovej stravy, som ľahšia o cca 4 kg, asi tiez 4 cm ubudli v pase, tam mam najvacsie rezervy, len to meranie? Čo sa týka únavy a fungovania, prekvapivo som celkom bdelá. Niežeby to bola radikálna premena, prvý týždeň bol trošku náročnejší, ale potom už ok. Určite nemám takú potrebu jesť každú chvíľu ako predtým, aj keď do vysokopercetnej čokolády občas chodím, tak po 2 kocky väčšie, zvyknú padnúť za obeť. Už som vyskúšala zo 3 tortičky, ktoré majú ozaj minimum kokosového cukru, boli skvelé, takže nepácham na sebe žiaden násilie. U mňa nízkosacharidová, nie je až tak veľkým problémom, lebo som bezlepková a chlieb a pečivo už tuším piaty rok v postate nejem. A delenou stravou som celkom vycvičená ... Nerátam sacharidy na gramy, a neriešim, že koreňová zelenina obsahuje sacharidy, abo orechy, mak ..., ozaj nejdem do úplného extrému.

Akurát za zemiakmi je mi smutno. Pri varení väčšinou skončím pri voľajakých rýchlovkach, uvidíme neskôr čo to bude až to bude ... Raz by som sa chcela viac posunúť k chutným zeleninovým jedlám a ubrať z masa, asi aj mliečnych výrobkov. Vajíčka mi sedia v akejkoľvek podobe. Úsmev

Stále chodím 2x do týždňa na jogu, ale tá je taká skôre meditačno strečinková, čo potrebujem ako soľ. Čakám, kedy u nás zasvieti slnku a ubudne blata, aby som mohla znovu čo najviac chodiť. Úsmev

"Raz by som sa chcela viac posunúť k chutným zeleninovým jedlám a ubrať z masa, asi aj mliečnych výrobkov."

Koľko toho mäsa a mliečnych výrobkov prosím ťa poješ?

 

No masa, asi 5 x do tyzdna obedy, bo MM az tak hoc cim nezasytim, a mliecnych vyrobkov asi vaic, aj ked asi tie vajicka vyhravaju co sa tyka ranajok. I mna je to o tom, ze viem, ze sa da kopec zeleniny pripravit ozaj chutne, len to este neviem. U man je to stale na podvedomej a pocitovej urovni. Ak ked poviem, ze viem ze ma to taha k etno obleceniu, samanke a carodejniciam, a viac rastlinnej strave, mzono to nestihnem v tomto zivote, ale je to podvedoma pritazlivost, este som na nu nedozrela, ale kto vie, mozno raz.

tie zeleninové jedlá sú aj pre mna výzva. Videla som cez víkend niekde recept na cuketove špagety, len teda, to bolo robene nejakou skrabkou, to urcite vyskušam. A druhé, čo ma oslovilo, bola karfiolova "ryža". To vyskúšam tiež. Teda, z karfiolu bol viac takychto vecí pripravených, je to na vyskúšanie. A prekvapilo ma, že iba z karfiolu a nie z brokolice.

trochu som to zase študovala. Asi je veľkou pravdou, že túto stravu nezvládajú všetci. Nevyhovuje to všetkým typom ľudí. Aj keď má na mnoho diagnóz priaznivý účinok.  Len je to v mnohom o našich hlavách. Zabudnúť na raňajky na obložený chlebík, alebo rožok ku guľášu, knedľu k sviečkovej nie je jednoduché. Respektíve uspokojiť sa z oveľa, oveľa menšou porciou tradičnej prílohy, ako kedysi.

Pridám ďalšie video, tentokrát rozoberá pani doktorka zdravotné benefity. Aj ona konštatuje, že tento model stravovania nevyhovuje každému

Asi si musí každý nájsť tú svoju cestou, ktorou ísť.

Veľmi ma teší, že je tu o tom diskusia. Verím, že sa posunieme ďalej.

Suhlasim, ze to z daleka nie je pre kazdeho bez debaty. Ja keby neskusam nizkosacharidovu, kvoli rozhybaniu hlavy, tak som asi pri kalsickej delenej, kde je to o dost pestrejsie. U mne je to fakt prirodzenejsie, lebo som zvacsa bez chleba velmi dlho, MM az tak nesedi ... A druha vec je travenie, aj je niekto bezlaktozovy, uz je to o inom ..., alebo maso jedava len minimalne, hold kazdy sme uplne iny. 

Inak je to obyčajná biológia, učí sa aj v škole - ako funguje ľudské telo. Na správne fungovanie telo potrebuje bielkoviny, tuky, sacharidy ale aj vodu. Celý život bojujem s nadváhou a polovicu dospelého života študujem čo sa dá o výžive. Priviedlo ma to k tomu, že je zo mňa wellness coach, alebo "učiteľ zdravého životného štýlu" Mrkám (ak to chce niekto slovensky). 

Keď sa to vezme logicky, tak nízkosacharidové by mali vždy byť večere. Keď si vezmeme, že týždeň má 7 dní, tak 4 z toho by cez deň mali byť vysokosacharidové, 2 celé dni nízkosacharidové a 1 deň by sme mali relaxovať a dopriať si aspoň jedno hlavné jedlo podľa chuti (bez ohľadu, či je to rezeň, bôčik, pizza, alebo niečo podobné).

Spomínali sa tu naši predkovia, oni sa v podstate takto stravovali. Keď pracovali, museli jesť tak, aby mali energiu (vysokosacharidové) striedali s ľahším jedlom, keď sa končil týždeň a v nedeľu bol deň Pána, nepracovalo sa, ale dopriali si jedlá, ktoré cez týždeň nemohli (či už pre náročnú prípravu, alebo z iného dôvodu).

Ale toto je len môj názor, ktorý sa mi však opakovane potvrdzuje. Úsmev

Na základe čoho si rozdelila fungovanie metabolizmu na 7 dňový cyklus? A prečo práve 4 dni vysokosacharidové a 2 nízkosacharidové?

Po mojich bohatých skusenostiach s delenou stravou, by som to dala práveže opačne. A okrem iného  my žijeme inak ako naší predkovia, ak sa hýbeme, tak skôr cez víkend, a cez týždeň prevláda sedavé zamestanie. Inak ľudia sú tak idividuálne bytosti, aj čo morfologie tela, nemala  by som odvahu zovšeobecňovať, že pre všetkých platia rovnaké pravidlá. 

Vieš, ono je celý ten príspevok pre mňa hodne diskutabilný. Napríklad zaradenie sacharidov do stravy s odvolaním na logiku.

Pretože zaradenie sacharidov cez deň je absolútne nelogické:

1/ Sacharidy dopomáhajú k produkcií serotonínu - hej, to sú tie "dajme si koláčik na nervy" teda k dobrej nálade. Často to vedie až k uvolnenosti a otupenosti. Takže LOGICKY by som si tie sacharidy dala skôr na noc, aby mi pomohli ľahšie zaspať.

2/ Ak cez deň ládujem sacharidy, tak som podchvíľou hladná. Lebo inzulín, jeho dvíhanie, pocit hladu, nervozita a celý cirkus okolo toho, ale to by dobrý "coach" mal vedieť.

 

A ešte by ma zaujímalo čo je to v tvojom poňatí "vysokosacharidové" a "nízkosacharidové".

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.