
dasa_
Teda, rovno na začiatku sa priznávam - mám riadny hokej v názvosloví. Doma sme vždy všetko volali iba lekvár. Tak obyčajne, dedinsky.
Potom som objavila džemy, marmelády. Znelo to tak vznešene. Ale chutilo to v podstate rovnako. Tak snáď mi bude odpustené, že ostanem pri tej mojej starej terminológii.
Keď som zahlásila, že idem variť jahodový lekvár, tak sestra sa rovno smiala, že to aby som zase mala čo rozdávať. Ja totižto lekvár veľmi rada pripravujem, ale s konzumáciou je to u nás slabšie. Nevadí, hlavne, že ma to baví
Už pár rokov som tento druh nevarila a tak som sa včera začítala do receptov. Podľa diskusii pod niektorými receptami som zistila, že som podobné problémy riešila už pred 12 rokmi :) Aj do diskusii som sa zapájala.
Hľadala som jednoduchý recept. Keď som nenašla, tak som si vymyslela vlastný. Reku upečiem ho v rúre. Zlaté oči. Možno by to aj dopadlo, keby som mala dosť veľký pekáč. Takto som to po chvíľke vzdala a preliala do kastróla.
Recepty boli rôzne, veľká časť dávala na 1 kg jahôd 0,5 kg cukru. Tak som poslúchla. Niekde som našla aj pridanú vanilku. Zdalo sa mi to také exkluzívne a nakoľko som ju doma mala, pridala som ju tiež.
Časť jahôd som popučila ako zemiaky. Časť som mala len rozkrojených a zacukrených.
Lekvár som varila hneď. A vôbec nie po čiastkach. Na sporáku bol asi 80 minút. Z času na čas som ho premiešala.
Z dvoch kíl jahôd a kila cukru mám 4,5 trojdecových pohárikov. Na môj vkus je dosť sladký, ale manžel hovorí, že presne taký má byť.
Pri čítaní rôznych receptov a hlavne diskusií som sa dozvedela pár zaujímavých vecí. Hlavne, vraj jahody sa majú umyť (normálka) a potom osušiť. Zdá sa mi to logické, voda riedi želírovacie látky. Žiaľ, prečítala som si neskoro. Už boli popučené aj mokré. Zabudla som aj na záver pridať niečo kyslé, citrónovú šťavu, kyselinu citrónovú...
No nič, skúsim znova. A snáď si spomeniem na všetky vychytávky, čo som čítala.
Alebo ešte lepšie, prezradíte v diskusii vaše vylepšenia alebo skratky .
no to sú tie kultúrne rozdiely - u nás teda medzi lekvárom a džemom rozdiel nebol. teda vlastne, džem bol v obchode, ale to sa nikdy nekupovalo.
Čo sa týka sterilizovania, tak občas to robím aj ja. Keď sa mi chce. Ale ako poznám jahodový, tak málokedy vydrží do úrody sliviek :) Nestihne sa pokaziť.
No a poháre? Predsa dopredu vydám pokyn, aké poháre sa majú umyť . Ale do 7 dcl nezaváram vlastne nič. Všetko do menších. Ma to baví :) Hlavne také ukladanie marhúľ dvoma lyžicami ...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ČO robíš s tými marhuľami?
Ja zisťujem že neviem ani závarať, ani variť, ani piecť ...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No predsa vyrovnávam, aby boli pekne v zástupoch
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ak varíš džem so želírovacím cukrom, tak tá kyslá šťava ani nie je nutná.....pridáva sa, nie aby bol džem/lekvár/marmeláda čo do chuti kyslastý, ale napomáha pektínom v ovocí lepšie zoželírovať. Najviac pektínov majú jablká, ostatné ovocie menej.
Ale ak sa pridá, je to len plus - aj farba zostane krajšia
Varím džemy z rôzneho ovocia a baví ma to - už som skúšala aj rôzne mixy - napr. hrozno+kiwi+limetka. Vychytávky nemám. Poháre neobraciam hore dnom ani nesterilizujem. Akurát utieram okraj pohárov a viečka čistou gázou namočenou v liehu (alebo v domácej).
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Aha vidíš, dobrá vychytávka s tým alkoholom. To budem aj ja robiť. Keď si na to spomeniem.
Mixy robievam aj ja, robila som už fakt divotvornosti, ale po pravde, najlepši je sólo jahodový, marhuľový, čučoriedkový a slivkový. Ten varievame v kotli. Mieša celá rodina.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja robím slivkový v rúre....slivky umyjem, odkôstkujem, nechám odkvapkať na site, pomeliem resp.na robote zmixujem, nalejem na dno vyššieho pekáča ocot, šupnem naň slivky a nechám v rúre bez jediného zásahu "piecť". Cukor nepridávam. Keď je už dostatočne hustý, nadávkujem za horúca do pohárov, obtriem alkoholom, zatvorím a kým chladnú na linke, vyrobím si etikety
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
takto nejak som chcela robiť v rúre ten jahodový. Akurát som podcenila veľkosť pekáča.... A s cukrom tam bol kopec šťavy
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
tento rok idem mať množstvo sliviek - našťastie po rokoch, len neviem ako ich budem robiť ked ja ocot nie. Presne som tak isto piekla v rúre vo veľkom pekáči a bez cukru, ešte teraz som otvorila posledný pohár z roku 2011, lebo odvtedy už veľa sliviek sme nemali. Viem zrejme je po záruke, ale verte na tých slivkových sa nedrží žiadna pleseň a chutí úžasne a ja ho môžem, ale sušené slivky z obchodu veruže nie a lekvár som ani neskúšala kúpiť.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Teda pri slivkovom fakt neskúmam trvanlivosť. Obzvlášť, keď je robený bez cukru. Babka spomínala, že kedysi ho varievali natvrdo. Skladoval sa v hrncoch a keď chceli z neho jesť, tak ho rúbali sekerou. A potom rozvárali vo vode na konzistenciu vhodnú na komzumáciu. Nevaril sa každý rok, lebo často vyhrali chlapi a slivky išli do suda miesto do kotla.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tým že ma takú trvanlivosť sa nevaril každý rok, ja som raz dostala z takého čo som riadne ani nevedela prerezať a bol úžasný, rada som ho cmúľala ako cukrík.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Baby nestrašte s expiráciou domácich džemov. Ja ani etikety nepíšem. Nič. Proste to dám do špajze a ak sa stane, že nejaký pohárik založíme a nájdeme po x rokoch, otvorím pokukám - celý krásny vrch je, max ešte cukor sa tam vyzráža alebo voda, premiešam a už ládujem.
Môže sa vôbec džem preexpirovať?
Ako o pokazení viem svoje - vybuchnuté marhule, plieseň a podobne to hej, ale žeby sa pre dlhé skladovanie pokazil.
Môže?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Máš pravdu, taký domáci nemôže . Ak v tej flaške neskysol alebo nie je na ňom plieseň je aj po x rokoch dôkaz toho, že sa vydaril a dá sa papať
. Tie kúpne sú natlakované chémiou a tak tam tú záruku musia dať !
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Vďaka.
Inak, skysnutie - Daška idem ti od témy trochu, prepáč - ale používate na zaváranie aj ovocie z NC? Napr. bývajú v akcií v lete broskyne, nektarinky ... pod euro za košík. Minule som kúpila 3 košíky, že zavarím. VŠETKO mi skyslo. Najprv som si myslela, že som nejak zle umyla, niečo tam zostalo, ale aj mamina mi hovorila, že z ovocia z obchodu sa jej nikdy nepodarilo nič zavariť.
Nemáte podobnú skúsenosť?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Mám a hlavne tie balené. Ani dobrú chuť to takú nemá....ešte tak na váhu ak si navyberáš bo tam je predpoklad, že nie sú dovezené moc zďaleka alebo už sú domáce. Ja som sa tak ulakomila na jahody, džem síce neskysol ale chuť po uvarení bola ďaleko od jahodovej.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja som robila broskyne. Neviem, že by neičo skyslo, len su teda dosť kyslé. Asi to bude tým, že na všetko používam jeden a ten istý recept, t.j. na pohar 2 lyžice cukru a zaliať vodou. A tieto boli fakt extra nesladké.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No ja som dnes kúpila 5 kilo jahôd, viem na HIT sa nemá, ale ja som si u toho pána kúpila kilo jahôd a zjdla som ich bez ujmy a tak som už týždeň čakala kedy príde pán z Piešťan s jahodami. No už je to iná odroda, dokonca o niečo drahšia ale pravda je že sú obrovské ale ja by som bola brala radčňšej tie menšie ale voňavejšie a sladšie. No už ich mám a rozhodla som sa takto. Jahody som očistila a nasypala na ne asi 85-90 dkg trstinového cukru a nechala vo vandlíku stať, teraz idem naplniť poháre a sterilizovať a uvidím čo z toho bude, ale týmto spôsobom veľmi rada zaváram hlavne ked nieto síl na iné. Dam vedieť potom ked otvorím čo z toho bude. Mne sa jahodový až tak veľmi nepáčil so želirovacím, ja ho nemám rada taký stuhnutý. Mne sa oveľa viac páči taký džemovitý a nie lekvárovitý a nevadí mi že si ho budem dávať lyžičkou, ale bude z neho aj čaj dobrý.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Bola som na samozber jahôd neďaleko od nás....zavárať ich nezvyknem, ale dávam zamraziť. Večer vyberiem, otvorím krabicu, zasypem ich cukrom a nechám do rána voľne rozmraziť. Výsledok je kompót a bez zavárania Tieto sú také sladučké ako med, ani nebude treba zasypať cukrom....uvidím.
Ten čaj z jahodového džemu....to ako robievaš? Môžeš prezradiť? Nepoznám tento spôsob, ale je to lákavé.
P.S ad sušené slivky z obchodu) Obsahujú síru asi preto ich netoleruješ. Sušené ovocie sa ešte konzervuje rôznymi spôsobmi proti plesniam a iným škodcom a to už nie je zrovna pre nás zdravé. Niet nad domáce sušené bez konzervantov.....už nekupujem nič sušené z obchodu ani pred Vianocami tradičné figy či ďatle. Kašlem im na ne! Mám svoje nasušené jablká, slivky, hrušky, čerešne a nechýba mi tá exotika. Večne som mala afty v ústach aj keď som sušené ovocie premývala niekoľkokrát vo vode
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
u nás džem-lekvár - máme to za to isté. Len ja pre seba mám ten rozdiel, že lekvár je slivkový a ostatné sú džemy. A niekde som čítala, že marmelády sú z citrusového ovocia. Tak ja to mám takto rozdelené.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
tuto nie ale vďaka tomu už mám v tom jasno: džem - kúsky ovocia, bez kúskov - lekvár. Ale aj tak to budem volať po ,,svojom,, lekvár slivkový a všetko ostatné džemy
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Hold len toť nedávno som si čítala vaše príspevky a ticho v dobrom závidela, že máte z čoho tie džemy zavárať a spomínala na rok 2013, keď som posledný marhuľový sama vyrobila
. A aby mi nebolo za tými domácimi mlskami clivo
, tak som sa utešovala, že aspoň robotu s tým všetkým nemám
: od zberu ovocia, triedenia, umývania, mixovania, varenia, umývania pohárov /ak vôbec som nejaké odložila
/. No nejak sa to otočilo proti mne /alebo v môj prospech?/ a ja som sa dostala k mojim obľúbeným malinám /no dostala, trt Paľový
, musela som si zo dvakrát urobiť brigádu, ale zas za tých 9,5 kg sladučkých malín zato stálo
/. Ešte prvú várku som sa džemovaniu úspešne ubránila, stačilo rozmixovať, prepasírovať a dať do mraziaka /na chladené dezerty, nanuky a spol. budú fajné/, lenže mraziak plný na prasknutie /lebo veď aj rebarbora, aj jahody, aj kde čo
/, takže ma varenie džemu tento rok neminulo a ja som hrdá majiteľka dvanástich pohárikov malinového džemu so zázvorovou mätou
/a to bude zrejme môj favorit/ a malinového džemu s medovkou a limetkou. Takže pozor nato, čo si prajete, občas sa to aj splní, i keď som sa musela dokopať k tej aktivite
.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
no a teraz ti v dobrom závidím ja :)
rozmýšľam, kde by sa mohli okolo mňa obtrieť tie maliny.....
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No treba sondovať v okolí... mňa svokra verbovala, aby sme si šli natrhať /na jej- naše vinice/ a to netušila čo činí. /Mne v prvý večer bolo až zle, ako som sa ich objedla, lebo spomienky na detstvo a tá chuť malín pôsobili ako droga a ja som nevedela prestať. A ráno, aby som sa dorazila, dala si dupľu
/. Nuž, ale pokým sú, neodolám im
a možno ešte na jednu dávku džemu bude...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
počula som o nejakom samozbere niekde v okolí Piešťan. Tak možno...
Mňa najviac baví asi to varenie toho džemu. Tak som si dnes aspoň lipový sirup založila. Aby som nevyšla z cviku. Som zvedavá, či sa podarí....
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Júj, ale taký by som si dala. Sirupové obdobie mám tiež za sebou a teda skúsila som veľa variácií: od bazového, cez lipový, medovkový, mätový až po ich vzájomné kombinácie. Mala som zásobu po celú zimu až do jari,. lenže potom sa nikomu nechcelo ísť so mnou na bylinky alebo nebol čas a nakoniec sezóna pominula. Ale určite sa k tomu vrátim, fľašky čakajú v pivnici, tak uvidíme kedy ma kopne múza
.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
rok sa s rokom zišiel a ja zas tápam v tom, jak sa vlastne ten jahodový džem varí . Tento rok som jahody osušila, tak som zvedava, jak sa podarí. A určite nezabudnem otierať vrch pohára alkohol. Odvtedy, ako som sa to tu dozvedela, robím to tak so všetkým zaváraním. Aj so sirupmi. Super rada
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
MARMELÁDA (z portugalského marmelo – kdoule) je hustá homogénna
DŽEM (angl. jam zahustiť) nehomogénny s kúskami ovocia
LEKVÁR, ROZVARKA slovenské výrazy.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja to volám džem - lekvár je to, čo sa varí mega tuti truti dlho a vlastne absolútne zlepidlovatnie a za studena je z toho hmota, ktorá sa dá krájať. Také nevarím. Také kupujem. A kupujem zásadne slivkový.
Džemy u nás idú velice dobre - hlavne do koláčov. No a pretože liaty perník chlapi milujú, tak tam schosním všelijaké zbytky a prebytky aj miešané marmelády.
Mňa tiež baví variť ho a tam niekde to končí. Priznám sa, že obľúbený recept nemám. Vždy sa začítam do nejakého želírovacieho prípravku a podľa toho robím. U náš niet nad klasiku. Čistý - bez mäty, bez vanilky, bez škorice, bez rumu. S tým to viem "dochutiť" aj potom.
A veru, dávno som nevarila - asi aj dva roky. Problém je v tom, že mne sa potom to už nechce dávať do pohárov a manžel trvá na vysterilizovaní - žiadne dolu viečkom hore viečkom mu nestačí. Tak som to potom vždy dala do prvého pohára, čo bol po ruke - 7dcl zvyčajne - a to už nie je ono!!! Tak ale toho roku by som snáď mohla sa posnažiť
.
Jaj a najviac ľúbime jahodový, ja marhuľový a pred malinovým tiež nebežíme. A svokra robí z čiernych ríbezlí - úplne božíííí - nejak to melie, pasíruje a hlavne ... potom expeduje k nám
.