Skúšala som rôzne kysnuté cesta. Najskôr som robila len tak od oka. Ale časom som došla k názoru, že to nie je to pravé. A tak som prešla mnoho receptov. Konečne však som našla ten pravý. Urobila som z neho buchty, uzlíky, chystám sa na záviny. Cesto je nádherne nadýchané, veľmi jemné s príjemne sladkastou chuťou.

Porcie | |
---|---|
Čas prípravy | |
Čas varenia / pečenia | |
Celkový čas |
Ingrediencie
500 | gramov | hladká múka |
5 | gramov | soľ |
60 | gramov | cukor |
250 | gramov | mlieko |
40 | gramov | droždie |
130 | gramov | olej |
3 | kusy | žĺtok |
Inštrukcie
Vo vlažnom mlieku rozpustíme cukor a pridáme droždie. Necháme chvíľu vzísť.
Do misky preosejeme múku so soľou. Do stredu vylejeme droždie s mliekom, pridáme olej, žĺtka a v mixeri alebo aj rukou vypracujeme cesto. Ja som miešala ručným mixérom asi 5 minút.
Cesto prikryjeme a necháme asi hodinu kysnúť. Malo by zdvojnásobiť svoj objem.
Vyklopíme na dosku a pomocou valčeka vyvaľkáme na hrúbku asi 8mm. Prípadne cesto iba roztiahneme po doske rukami do pravidelného tvaru.
Z 2/3 cesta som robila buchty, zo zvyšku som urobila škoricové uzly.
Do buchiet som dávala hustý lekvár a hrudkovitý tvaroh zmiešaný s cukrom, bielkom a hrozienkami. Dobre som naolejovala menší plech. Vytvarovala som buchty, boky som namáčala v oleji (aby sa nelepili k sebe). Vrch som tiež potrela olejom, uložila na plech a nechala znova podkysnúť. Piekla som v rúre vyhriatej na 180 stupňov do zlatista. Podľa rúry je to 20-25 minút. Ak boli buchty dobre pomastené, mali by sa ľahko odtŕhať jedna od druhej.
Pás cesta určený na škoricové uzlíky som posypala kryštálovym cukrom a škoricou (kľudne aj škoricový cukor). Preložila som ako lístkové cesto, rozvaľkala. Trochu som potrela maslom, znova posypala škoricou a cukrom. Preložila a rozvaľkala na dlhý plát. Narezala som z neho 4 pruhy široké asi 3cm. Tie som 2x zatočila okolo dlane a urobila uzlík. Alebo kľudne len zatočiť ako osie hniezdo. Položila som ich na vymazaný plech a nechala znova kysnúť. Nakoniec som vrch potrela žltkom a vo vyhriatej rúre piekla asi 20 minút.
Poznámky
Ešte voňavejší výsledok dosiahnete, ak miesto oleja použite rozpustené maslo.
Postup:







