alebo len aby sa to na 100% poviedlo
Základom každej dobrej bábovky je samozrejme ten naj recept. Dávam si rok na jeho nájdenie, lebo zistila som ako sa bábovka povie po anglicky a nejak sa mi tie recepty rozmnožili. A zistila som už aj nemecký preklad a už mám receptov na celú 5ročnicu.



Tak, zatiaľ je to z mojej štúdie všetko a čul idem skúsiť ďalší pridať aj recept. Ale že seriózne. Tu je moja Extra čokoládová bábovka.
No - ja mám za sebou tretiu bábovku. Toto je tretí týždeň v roku. Tak od pondelka už len jedna týždenne. Chcem to dohnať presne na ten stav ako si písala. Jedna za týždeň. Decká pripisujú body, alebo pevne odolávajú a bodujú len dospelí .
Kváskovanie ma chytilo a potom prešlo. Išla som na to intuitívne, ako tie babičky. Ale okoliu môj chleba neučaroval. No čo už. Aj OC musia z niečoho žiť.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Pamätám ako dneska, keď malinká pýtala upiecť bábočku. Tak za volantom, keď som po nej vrieskala, však motor a rádio, že čo? Čooo????? Akú bábočku?
Alebo sa tešákovala, že maminka už tú bábočku pečie. A všetci v jej okolí vedeli, že u nás sa pečie jedine bábočka.
A už sme síce veľkí, pečieme bábovku, jediný na koho sa „bábočka“ nalepila je maminka.
Inak formu mám po mame, asi sme šťastní ľudia v tomto, nikdy som s ňou nezažila žiadnu drámu, žeby niečo nešlo vyklopiť a aká je, taká, ale je od mamky...
Momentálne fičí na bábovkach prostredná, tak nezavadziam, pevne verím a tajne dúfam, že jej to vydrží. Stále je na jednom a tom istom recepte, čo nám neprekáža a mne už vôbec nie. A nič ma nedonúti prevziať štafetu, však to by som išla proti sebe J! Už sme poslali aj synovej frajerke, dedkovi, babke, momentálne sa pracuje na foto...foto...nooo, vypadlo mi, fotosérii? ...do školského časopisu. Za mojej úžasnej podpory, smelo – vravím, to môžeš použiť na bublaniny, do korpusov, vravím jej: jak je libo, aj čučoriedky sú v mraziaku, jahody nám treba domíňať, ríbezle...Potom bude treba domíňať aj kompóty...
Som ja za mamu, poriadnu potvoru, že?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Nie nie - ty si dokonalá. Podporuješ dieťa v tom čo ho baví. Ja to tiež tak robím. No kto môže za to, že z toho máš aj ty výhodu, že áno !
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Jedna lepšia ako druhá.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Bábovku piekla moja prostredná od tretej triedy na základke. Tiež taký ten cez neviem koľké generácie zdedený recept. Najviac sa z toho tešili jej spolužiačky ..."teta, to je také super, že u vás môžeme piecť koláčiky, ja sa doma nesmiem k rúre ani priblížiť" ...
Keby len to, ony si ešte užívali aj to, že po tom pečení (pravda len, v tom veku ešte je pečenie spojené aj s kopou roztrúsených surovín) musia/môžu upratať - povysávať, potom pekne vedro s mopom, vytrieť podlahu - ani k tomu ich nechceli doma púsťať ...
Bola by som zvedavá, aké "gazdinky" z nich vyrástli ....
P.S. @ Balalajka - som rada, že si na to ešte spomínaš ... a áno, ešte stále nedávame maslo do chladničky, leda že by fakt bolo príšerne horúco
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja na to furt nejak "nemám gule". Ale občas sa mi pritrafí, že zabudnem schovať a potom si hovorím - nič sa nedeje. Adus to tak má "nafurt".
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
možno je základná otázka, ako dlho je to maslo vonku? Teda koľko trvá, kým sa zje. Či je to týžden, či dva....
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ako kedy - závisí od toho, či sa aj pečie, alebo iba je ... lebo u nás sa asi najviac masla míňa na pečenie, z detí si maslo na chlieb či pečivo dáva iba 1, zvyšní dvaja si vlastne v podstate chlieb ničím nemažú ... ja takýto typ raňajok si dávam iba cez weekend, cez týždeň raňajkujem muesli s jogurtom ... Jediný, kto si tým maslom denno-denne maže chlieb je manžel ...
Uvidím, čo to bude robiť teraz, keď prakticky žiadne z detí už nebýva doma (čiže nielen, že neraňajkujú, ale ani piecť nemá kto) - zatiaľ to nie je problém, lebo veď je zima (u nás aj doma, ja nemám miestnosť, kde by bolo viac ako 19 stupňov), takže maslu to veľmi neškodí, mám ho v takej keramickej masleničke, svetlo tým pádom k nemu neprenikne a v podstate ani vzduch veľmi nie, takže nemá veľmi šancu oxidovať
Problém by mohol nastať, až prídu horúčavy, to ho isto budem musieť schovávať ...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
tak som si myslela, že len náš je nenamazaný chlieb. Som rada, že existujú aj iní, podobne "postihnutí"
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No, on je fakt dost svojsky, co sa urcitych potravin tyka, ani vajcia napriklad neje,boli casy, ked som mu plnenu papriku (tie masove gulky) musela pod tecucou vodou oplachovat, kvoli rajcinam, tie ako dodnes den nijako extra nemusi, kecup zje, ale rajcinovu polievku napr. nie, surove rajciny tiez nie .. no bolo by toho dost
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
mi hovor o tých výnimkách v sravovaní
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Jááj, tak to je celá veda. Neviem, či si podaktorú aj neodplašila.
To by kľudne vydalo aj na každý víkend v roku iný recept. Len potom mám problém - keď niektorý recept chutí, tak sa doma vyžadujú opakovania. A to by asi potom nešlo...
Ja som zase už po niekoľký krát začala s kváskovým chlebom A to tiež celá veda. Hlavne, že naše babky to robili aj popamäti. Pochybujem, že prepočítavali hydratáciu cesta ...No čo už, keď sa vytratili praktické vedomosti....