Vysoká škola bábovková

Čokoládová bábovka alebo len aby sa to na 100% poviedlo

Základom každej dobrej bábovky je samozrejme ten naj recept. Dávam si rok na jeho nájdenie, lebo zistila som ako sa bábovka povie po anglicky a nejak sa mi tie recepty rozmnožili. A zistila som už aj nemecký preklad a už mám receptov na celú 5ročnicu. Chichocem sa

Tak ale aby sa ten recept vydaril presne ako má, treba eliminovať základné chyby, ktoré sa pri bábovke robia.
 
1/ Nesprávna veľkosť formy - to je velice podstatné. Pretože každá očakávame, a však aj preto bábovku pečieme, aby sme "odprezentovali" ten prekrásny tvar formy, čo skrýva naša skriňa, ktorý sme zdedili, či kúpili za nekresťanské peniaze. Aby vyšla, ale bábovka presne tak ako má, mala by byť veľkosť formy adekvátna množstvu cesta. Nikto predsa nemá záujem o bábovku, ktorá je krpatá - teda tak v 2/3 formy po upečení a chýba jej ten dokonalý okraj. Alebo a to už asi vonkoncom nie, nenájde sa nikto, kto túži po tom, aby mu bábovkové cesto počas pečenia vyštartovalo von cez okraj kuknúť, ako vyzerá spodok rúry a tam sa usadilo, upieklo, zapieklo, skaramelizovalo a rozhodlo sa byvakovať kým ho odtiaľ pomocou abrazívnych prostriedkov, pevnej vôle a potu v čele nedostanete.
 
Takže - v prvom rade správny OBJEM. Lebo na objeme záleží! Správna forma má byť naplnená do 2/3. Čo to znamená pre nás? Zistíme si veľkosť objemu formy, čo máme doma. Ako? Simplemente (aj Mária) - nalejeme do nej vodu a tú si zmeriame. Potom už pri receptoch nie je nič ľahšie ako zrátať gramáže, baj očko to nejak zašmodrchať a zaokrúhliť a walla zistiť, že recept treba upraviť alebo druhú formu treba použiť. Alebo naliať do nej len časť toho skvelého cesta.
 
2/ Vymazanie formy - jaj bože. Vyklopiť bábovku hotové umenie. A treba na to samozrejme dobre vymazanú formu. Žiadne uľahčovanie, flákanie tejto činnosti. Karma a steny bábovky vás totiž dobehnú! Klasik hovorí, že na to treba masielko. To pekne s láskou, nehou a v lete to už bude aj riadnym griffom u mňa ponatierate. Ak by ste použili klasický olej, mohol by vám nepekne stiecť do spodku formy. A tam urobiť potom takú tajomnú vrstvu niečoho, čo v podstate nechcete. Takže na to treba dať bacha a pekne sa s tým vyhrať, keď už sa rozhodnete pre olej. A dá sa vraj použiť aj olej v spreji, nuž ale niet nad ručnú robotu, že áno. Potom to treba celé vysypať. Pobúchavanie, otáčanie, rotovanie s nádobou je na mieste.
 
Dobrý tip je prekryť vrch formy plastovou fóliu a tak s ňou smýkať z boku na bok. Eliminujete určite drobečky po kuchyni rozsypané. Prebytok treba odstrániť. Vnútro bábovkovačky by mal byť proste dokonalý presne tak, ako bude dokonalá bábovka. Silikónové formy ušetria tento čas. Pred prvý použitím by mali však tiež byť naolejované (viď rady výrobcu). Ja som našla nepriľnavú formu. Čo to znamená? Že aj vysypať ju bola fučka a piplala som sa s ňou nadarmo, lebo mrcha jedna, cesto vyšlo najkrajšie na miestach, kde EVIDENTNE to vysýpanie nebolo. Tak babo raď! A hlavne kontroluj čo za zázrak máš doma Mrkám.
 
3/ Čas - na bábovku netlačíme. Neponáhľame sa s ňou. Predsa len, bábovka je rodu ženského a ani jedna nemáme rady, keď na nás niekto tlačí.
V prvom rade si dáme čas na cesto. Všetky suroviny do cesta idúce by mali mať rovankú teplotu (izbovú), aby sa krásne prepojili. Také maslo asi treba vybrať skôr ako vajíčka Chichocem sa, tuším Adus tu kedysi hovorila, že ona maslo ani do chladničky neschováva a tak od rána na linke vytiahnutému sa hádam nič neprihodí, ak poobede budete piecť. Milión misiek - nuž, došla som do stavu PRESNÉHO skúšania receptov. Keď je napísané zmiešať suché suroviny zvlášť, tak ich zmiešam. No hej, je to možno zbytočná miska naviac, ale ja som došla na to, že to potom uľahčujem čas na miešanie celkovo. To umytie misy toľko nezaberie. No a konečne ideme do rúry.
 
Väčšina receptov je , že pečieme cca hodinu, žiadne plné obrátky a podobne. V tom prípade môže vyliezť z formy jedno urazené tvrdé čudo. Alebo nedaj bože piecť krátko a slabo - to sa nám potom vykydne niečo divné v strede mazľavé. Použiť staré dobré špáratko alebo špajdlu je fakt na mieste a robia to aj odborníci. Keď sme už vytiahli z tej rúry samú dokonalosť, treba ju aj z tej formy dostať. Môžeme skúsiť ju prehovárať, ale staré dobré recepty hovoria, že bábovku necháme cca 10 minút odstáť a až potom vyklopíme. Taký griff som mala, že keď sa nechce a nechce odlepiť, tak treba mokrou utierkou na formu zakryť. Fakt to pomáha a skracuje to čas, ale fakt najpohoda je keď tú bábovku necháte sa odlepiť samú. No a ešte glazúry a polevy - vždy na bábovku izbovej teploty - jedine ak by ste fakt chceli, aby bábovka z tej glazúry nasala - aj taký recept mám a bude Mrkám.

Tak, zatiaľ je to z mojej štúdie všetko a čul idem skúsiť ďalší pridať aj  recept. Ale že seriózne. Tu je moja Extra čokoládová bábovka. 

Komentáre

Jááj, tak to je celá veda. Neviem, či si podaktorú aj neodplašila.

To by kľudne vydalo aj na každý víkend v roku iný recept. Len potom mám problém - keď niektorý recept chutí, tak sa doma vyžadujú opakovania. A to by asi potom nešlo...

 

Ja som zase už po niekoľký krát začala s kváskovým chlebom A to tiež celá veda. Hlavne, že naše babky to robili aj popamäti. Pochybujem, že prepočítavali hydratáciu cesta ...No čo už, keď sa vytratili praktické vedomosti....

No - ja mám za sebou tretiu bábovku. Toto je tretí týždeň v roku. Tak od pondelka už len jedna týždenne. Chcem to dohnať presne na ten stav ako si písala. Jedna za týždeň. Decká pripisujú body, alebo pevne odolávajú a bodujú len dospelí Chichocem sa.

Kváskovanie ma chytilo a potom prešlo. Išla som na to intuitívne, ako tie babičky. Veľký úsmev Ale okoliu môj chleba neučaroval. No čo už. Aj OC musia z niečoho žiť. Váľam sa od smiechu po podlahe

Pamätám ako dneska, keď malinká pýtala upiecť bábočku. Tak za volantom, keď som po nej vrieskala, však motor a rádio, že čo? Čooo????? Akú bábočku?

Alebo sa tešákovala, že maminka už tú bábočku pečie. A všetci v jej okolí vedeli, že u nás sa pečie jedine bábočka.

A už sme síce veľkí, pečieme bábovku, jediný na koho sa „bábočka“ nalepila je maminka.

Inak formu mám po mame, asi sme šťastní ľudia v tomto, nikdy som s ňou nezažila žiadnu drámu, žeby niečo nešlo vyklopiť a aká je, taká, ale je od mamky...

Momentálne fičí na bábovkach prostredná, tak nezavadziam, pevne verím a tajne dúfam, že jej to vydrží.  Stále je na jednom a tom istom recepte,  čo nám neprekáža a mne už vôbec nie. A nič ma nedonúti prevziať štafetu, však to by som išla proti sebe J!  Už sme poslali aj synovej frajerke, dedkovi, babke, momentálne sa pracuje na foto...foto...nooo, vypadlo mi, fotosérii? ...do školského časopisu. Za mojej úžasnej podpory, smelo – vravím, to môžeš použiť na bublaniny, do korpusov, vravím jej: jak je libo, aj čučoriedky sú v mraziaku, jahody nám treba domíňať, ríbezle...Potom bude treba domíňať aj kompóty...

Som ja za mamu, poriadnu potvoru, že?

Nie nie - ty si dokonalá. Podporuješ dieťa v tom čo ho baví. Ja to tiež tak robím. No kto môže za to, že z toho máš aj ty výhodu, že áno ! Váľam sa od smiechu po podlahe

Jedna lepšia ako druhá. ÚsmevÁnoChichocem sa

Bábovku piekla moja prostredná od tretej triedy na základke. Tiež taký ten cez neviem koľké generácie zdedený recept. Najviac sa z toho tešili jej spolužiačky ..."teta, to je také super, že u vás môžeme piecť koláčiky, ja sa doma nesmiem k rúre ani priblížiť" ... 

Keby len to, ony si ešte užívali aj to, že po tom pečení (pravda len, v tom veku ešte je pečenie spojené aj s kopou roztrúsených surovín) musia/môžu upratať - povysávať, potom pekne vedro s mopom, vytrieť podlahu - ani k tomu ich nechceli doma púsťať ...

Bola by som zvedavá, aké "gazdinky" z nich vyrástli ....

 

P.S. @ Balalajka - som rada, že si na to ešte spomínaš ... a áno, ešte stále nedávame maslo do chladničky, leda že by fakt bolo príšerne horúco

Bozkávam

Ja na to furt nejak "nemám gule". Ale občas sa mi pritrafí, že zabudnem schovať a potom si hovorím - nič sa nedeje. Adus to tak má "nafurt". Úsmev

možno je základná otázka, ako dlho je to maslo vonku? Teda koľko trvá, kým sa zje. Či je to týžden, či dva....

ako kedy - závisí od toho, či sa aj pečie, alebo iba je ... lebo u nás sa asi najviac masla míňa na pečenie, z detí si maslo na chlieb či pečivo dáva iba 1, zvyšní dvaja si vlastne v podstate chlieb ničím nemažú ... ja takýto typ raňajok si dávam iba cez weekend, cez týždeň raňajkujem muesli s jogurtom ... Jediný, kto si tým maslom denno-denne maže chlieb je manžel ... 

Uvidím, čo to bude robiť teraz, keď prakticky žiadne z detí už nebýva doma (čiže nielen, že neraňajkujú, ale ani piecť nemá kto) - zatiaľ to nie je problém, lebo veď je zima (u nás aj doma, ja nemám miestnosť, kde by bolo viac ako 19 stupňov), takže maslu to veľmi neškodí, mám ho v takej keramickej masleničke, svetlo tým pádom k nemu neprenikne a v podstate ani vzduch veľmi nie, takže nemá veľmi šancu oxidovať

Problém by mohol nastať, až prídu horúčavy, to ho isto budem musieť schovávať ...

tak som si myslela, že len náš je nenamazaný chlieb. Som rada, že existujú aj iní, podobne "postihnutí"

No, on je fakt dost svojsky, co sa urcitych potravin tyka, ani vajcia napriklad neje,boli casy, ked som mu plnenu papriku (tie masove gulky) musela pod tecucou vodou oplachovat, kvoli rajcinam, tie ako dodnes den nijako extra nemusi, kecup zje, ale rajcinovu polievku napr. nie, surove rajciny tiez nie .. no bolo by toho dost

mi hovor o tých výnimkách v sVeľký úsmevVeľký úsmevravovaní

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.