alebo Roláda v pohári
Najmladšie dieťa, "zodpovedné" za naničmamu má zajtra deviate narodeniny. O týždeň má oslavu jej sesternica, tak ta naša bola trošku v predstihu.
Party sme plánovali takú relatívne komornú. No len pre mňa, zľahka prispatú, to znamenalo "zábavu" na celý víkend. (giggle) Ešte, že mám šikovného chlapa, pomohol s upratovaním. Miestami som sa aj ja zapojila, ale len tak, aby som si náhodou neublížila a voľajakú energiu ušetrila aj na pečenie koláčov. (blush)
V sobotu som upiekla korpus na tortu a narýchlo pirohy z lístkového cesta so slivkovým lekvárom. Dlho som meditovala nad dilemou či ako tretí koláčik spravím bleskový čokoládový fudge cake abo budem pokúšať osud s roládou. Ale však prečo by som si život trochu neskomplikovala. Objavila som recept na kakaovú roládu a inšpiráciu na broskyňovú náplň ... Len klasika experimentovaniu sa medze nekladú, niet nad vlastnú tvorbu. (rofl) Čapla som o vajíčko viac, namiesto čokolády som dala kakao, použila bezlepkovú múku a rozhodla sa, že nebudem predsa roládu baliť do mokrej utierky, však moje rolády fungujú aj bez nej... Upečená roláda sa tvárila skvele.
Moje sobotné ničnerobenie som ukončila v sobotu okolo desiatej večer, motaním sa po kuchyni, či spratávaním tvorivého bordeľu, s tým, že koláče naplním v nedeľu doobeda.
Nedeľa: Naplniť a ozdobiť tortu som zvládla vrámci mojich možností, celkom v pohode. Došiel čas na roládu. Pripravila som si parádny krém, na zahustenie želatínu, pre výbornú chuť broskyne, rozbalila roládu a ... začala nadávať. (blush) Ani neviem, prečo som na ten popraksaný korpus v návale zúfalstva aj krém dala. Zobudila som sa, až keď sa roláda úplne rozpadla. :-O Ja sa tak ľahko nevzdávam, niet nad improvizovanie a nielen v kuchyni. Časť krému som zachránila. Kus korpusu som nadrobila na dno pohárov, preložila krémom, znovu korpus, krém a granko ... Joj aká som šikovná. (blush) A aké dobré to bolo. (giggle)
Nikdy som nechápala ako robia čokoládové poháre s rôznymi korpusmi, kde ich len tak zoženú. Už viem to sú nepodarené rolády. (giggle) :-D (rofl)
Nie všetko som síce spotrebovala na poháre, akosi som mala viac korpusu ako krému, ta nejaké umelecké delo či invalidnú roládu mám ešte v chladničke. Však o chvíľu dôjde na mňa kríza, ta aj také bude dobré.
Nakoniec som aj tak robila čokoládovy fudge cake, je to bleskovka, len by som mohla menej čokoládu vyjedať, po prázdne obaly do koláča nedám. Zachránila ma rezervná čokoládova poleva v sáčku, ktorá splnila ušľachtilejší účel. :-D
Kým som spratala chaos po mojom umeleckom pečení, pekný deň bol za nami ...
Zvyšok príprav som zvládla napodiv s nadhľadom, len o pol desiatej večer som ešte raz nadávala, keď som dietku naháňala kúsky látok do školy. Nie je dobré byť spomalenou, to čo niekto spraví za pol dňa, mne trvá dva dni. Kašlem na porovnávanie, len nieto kedy sadnúť na zadok, nohy vyložiť na stôl a relaxovať. B-] No čo už, ale improvizovať viem statočne. (giggle)
Dievčatá, aj vy radi experimentujete v kuchyni? Ako u vás občas vyzerá "Z núdze cnosť?"
Aspoň ti viac ostane Ja mám doma našťastie jednu spriatelenú dušu na experimentovanie, mladšieho syna, ten má rád moje experimenty.
Väčšinou.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
v peceni kolacov si velmi netrufam experimentovat, jedine co uberam je cukor inak sa drzim receptu. Ked sa nepodari az vtedy zachranujem
vcera sme piekli s emmkou pomarancovu tortu, no nevysla
receptos vyzeral fajn akurat trosku obhorela tak som orezala a zakryla slahackou
inak je bezlepkova lebo cesto len z orechov a vajec, nabuduce vsak dam pol na pol ak ju budem vobec este piect. Keby ze chcete skusat http://kuchynalidla.sk/product/spanielska-pomarancova-torta
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja uz bez nastvenych minutiek ani nepeciem, bo by som pripalila vsetko, ale aj tak som tie listkove pirohy vytiahla z rury v poslednej chvili.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Kami zvládla si to skvelo :) ...
urobiť pohárové cesto, naliať na plech a nato
a. oriešky, kandizované ovocie, čokoláda
b. rôzne zavarené scedené ovocie
c. uvarený puding, nakladený vedľa seba lyžicou.... atď, atď, atď...
nakrájam lístkové cesto na štvorčeky a vyrábam slovenské fornetti :)
a. zmiešam tvaroh, cukor, citr. šťavu, lyžicu jogurtu a dve lyžice solamylu... naplním, upečiem
b. vymiešam uvarené popučené dva, tri zemiaky s kadečím z chladničky ... naplním upečiem
c. len tak ich posypem škoricovým cukrom a upečiem...
... piškótové cesto plním kadečím zmiešaným s tvarohom a kyslou smotanou, najlepšie kompóty malinové, broskyňové alebo domáce džemy jablkovo-zázvorový, hruškovo-zázvorový, slivkovo-čokoládový ( a toto i do mäsa dávam... moja séééééégra to zaviedla do rodinky :) )
ale i z iného súdka dám zopár rýchloviek...
... nahádzať rôznu pokrájanú zeleninu do vriacej vody (zeler by mohol dominovať, ale i špenát, brokolica, mrkva, kapusta), dať korenia ( ale nie čierne a biele :)))) ) ... uvariť za 5 min v tlakovom hrnci, pomixovať a do toho zapraviť bylinkové halušky... mňamka
alebo natrepať kapustu na plech, nato stehná, klobásu, osoliť, opepriť, nato zemiaky....
no a nado všetko milujem obličky... ale tie asi nikto veľmi nemusí :)
:D
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Waw, ta ty si aká šikovná Určite si expert na voľnú tvorbu.
Samé dobroty.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
jeeej, ďakujem pekne... ale tu ste všetky, devy krásne (ako Ty hovoríš :) ), šikovnice na pohľadanie :)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
A všimol si niekto, že niečo malo byť inak? Ak si to nikomu nepovedala, tak určite nie. Vždy sa niečo nepodarí a na to rodina spomína najdlhšie
Mne sa "nepodaril" tortový korpus pred týždňom, keď starší oslavoval 10. narodky Kúpila som si novú formu so skleneným dnom a silikónovou obrubou (aby sa mi dobre robili aj torty so želatinou) ešte pred Vianocami. Tak som vytiahla osvečený recept na korpus a až keď som cesto vyliala do formy, došlo mi, že ho mám na formu 25 cm a nie na tú novú s priemerom 30 cm
Tak sme mali tortu asi 7 mm cesto, 2 cm plnka (parížsky krém, dobrý maslový...) a na tom zvyšných 7 mm cesta + poleva z horkej čokolády. Ale zjedla sa celá
Pokazené korpusy babka nechávala vysušiť, potom sa rozdrvili a robili sme nepečené guličky (čokoládové, kávové, kokosové...).
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Však to je moderné pečenie, tenučný korpus a bohatá plnka.
Babka vedela čo treba. Inak tiež ma napadli guličky, ale keď už v tom bol krém, ale asi aj s tým krémom boli skvelé.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
experimentovať vieš na 1*, tiež mávam v mrazáku korpusy z nevydarených experimentov a potom vznikne takéto niečo: http://nanicmama.sme.sk/pohare-pudingy-kremy/jahodove-trifle
alebo http://nanicmama.sme.sk/pohare-pudingy-kremy/ananasovo-malinove-trifle
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Presné takéto skvelé poháre som mala na mysli.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Osobne experimentujem často. Tu sa mi nepozdáva korpus, tu plnka, tak skúšam, pridávam, mením ingrediencie. Bohužiaľ často si zabúdam zapísať, čo som v pôvodnom recepte zmenila a tak sa mi stane, že na druhý krát to neurobím také isté. Potom sú ohlasy ako "minule mi to chutilo lepšie", inak a pod. Aj sestre som tak dala recept a ona mi nato, ty si to mala iné. Žiaľ nemohla som prísť na to prečo ...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Čo kus to originál
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
.. presne... v tej chvíli sa Ti zdá, že to dáš aj inokedy a ... zabudneš :)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dnes sa mi znova darilo. Najmladsej som na narodeniny slubila spravit cokoladovu tortu co tecie. Asi dvakrat som robila take minikolaciky, tak som sa drzala svojho receptu, akurat dala 1,5 nasobok davky. Vysledok vsak tiekol uplne cely a nielen stred. Dva "pohare" som daal este raz piect zvysok, no ozaj neviem preco nikto z neho nebol ndaseny.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Vystihla si to v názve, však ako super si sa vynašla.
Ja nerada experimentujem, lebo väčšinou sa mi potvrdilo, že ono to akosi dopadne všelijako, len nie tak ako by malo.
Ešte šťastie,že mi to moji stravníci prepáčia, no sem tam to skonči v zmysle:"Čo si si navarila, to si aj zjedz." 