Milujem jedlo. Také to poctivo tradičné, s láskou ukuchtené. Také ako varili naše staré mamy.
Milujem jedlo. Také to netradične orientálne, aj bohémsky hriešne.
Už od detstva som papkanie milovala a tak nečudo, že v kuchyni som viac vysedávala ako po vonku behala, takže som bola tak správne „bacuľatá“. Za vrchol pochvaly s láskou maminka doteraz spomína, ako som ju potešila hláškou „Mami uvar niečo, čo neľúbim. Napríklad držkovú. Ale aj to sa obetujem a zjem.“
Nedávno som riešila, čo je asi najvďačnejšia surovina v kuchyni.
Také ako v móde „malé čierne“. Niečo, čo je natoľko geniálne, aby to bolo nenápadné a pritom výrazné. Niečo bez čoho by ste nemali mať kuchyňu.
Došla som na MASLO.
Absolútne obyčajne neobyčajné maslo.
Žiadny margarín!
Priznávam sa, že roky som ho nedoceňovala, dokonca odmietla kupovať. Však načo?
Kým ho vytiahnete z chladničky hodný čas trvá, kým sa dá natierať. Margarín je rýchlejší.
Ani smažiť na ňom sa nedá. Hneď horí a necháva spálenú bielkovinu na smažiacom sa objekte.
Ale na všetko treba prísť!
Podľa mňa nie je nič lepšie ako kúsok masla.
Či len tak na uvarené zemiačky, či len tak pod lososa. Premení nudnú ryžu v delikatesu, a kuracie prsia len tak na prírodno v lahôdku. Ak ho premiešate so prehriatou zeleninou, tak si len tak oblížete končeky prstov nad hráškom a mrkvičkou. A keď fakt ale fakt neviete čo rýchlejšie a odpadáte od hladu vytiahnite pečivko a natrite naň kúsok poctivého masla. Spolu s jarnou zeleninkou alebo domácim džemom či medíkom vás to vráti skutočne roky späť.
No a potom keď necháte tie chute vyniknúť , zobudíte chuťové poháriky na jazyku a fajnšmekra v sebe zistíte, že jesť niečo narýchlo je des.
Rovnako ako keď kúpite malé čierne, ktoré vám sadnú ako druhá koža. So správnymi doplnkami v nich nešliapnete vedľa.
Vidíš a ja som roky nedávala na buchty a dokonca ani na krupicu maslo.
Sa mi nejak v hrdle priečila taká krupica s maslom ( silne mi to asociovalo nemocnicu a výber mandlí ). A musel prísť čas, aby som sa za niečim takým išla "utĺcť".
A vajíčka na masle - joj jedna báseň.
Inak, včera som si liečila nervy palacinkami. Tak som divo šľahala zarábanú zmes a pritom ju krásne napenila, že som neodolala a upiekla som si ich na masle. Od prvej sa mi podarili - žiadna "pokusná, kým sa panvica prehreje". Tá vôňa palaciniek, masla a potom som to zazdila ešte jabĺčkom na škoricovo cukre skaramelizovanom. No mňam!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Milujem maslo a nikdy som sa ho nevzdala, nikdy som neprišla na chuť margarínom a tak doteraz nedokážem zjesť chlebík natretý nejakou ramou alebo niečim iným, jednoducho sa mi sprieči v hrdle a ja to nedokažem prežrieť. Milujem zeleninku na masielku ale aj vôňu správne rozpraženého masla a potom omastené zemiačiky alebo rezance u mňa hlavne s tvarohom.
Pred týždňam som robila domáce maslo a to je naozaj tvrdé a nezmäkne vôbec a tak si nakrájam tenké plátky a tak dám na chlieb. Toto je vôňa a chuť masla, hriešne dobrého, kedy sa skláňam pred dokonalosťou a jednoduchosťou.
Som nesmierne šťastná že moja dcéra už skoro dva roky začína deň chlebík s maslom a domácim džemom, som rada že sa vrátila od margarínu k dobrému maslu. Som rada že mi povie kamoška - ty si nás tak nabastvila že už používame iba obyčajné maslo a po čase som zistila že na raňajky už nedokážem zjesť chcebík so šunkou ale iba chlebík s maslom a medom alebo domácim džemom. My sme začali robiť aj džem taký menej sladký ale tým nezhustne a tak vlastne na raňajky vyjedám to božské ovocie lyžičkou.
Záver? - margaríny nám otupili bunky a preto človek potreboval nezdravé udeniny aby to malo nejakú chuť, tak ako ja jem klobásku. Potrebujem veľa chrenu, aby som dokazala zjesť a tak vlastne tu chuť mi dodáva chren a prehluší chuť klobásky - nie som na udeniny a už ani nebudem.
Pekný blog.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Gitka ďakujem za pochvalu,
Ja som fakt roky maslo nepoužívala. Nuž, ku všetkému musí človek nejak asi dospieť, že?
Moje deti momentálne tiež ešte maslo nedoceňujú. Niekedy si radšej fakt ten margarín vypýtajú. Škoda. Ale nenútim. Prídu na to sami.
Kupovávam tiež aj "domáce" - také to od ovečkovo - kavičkového obchodu. Skutočne chuťovo a aj roztopiteľnosťou je úplne iné ako to z hliníkového obalu.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Veru maslo je top. Ja poslednú dobu prichádzam na chuť opäť aj bravčovej masti. Na vyprážanie je super. Rovnako do gulášu, zásmažky...
Ja veľmi fandím základným koreninám a pochutinám, rasca, mčk, mletá sladká - štipľavá paprika, kari, cibuľa, cesnak, petržlenová vnať, ligurček, soľ... tu nikdy nešliapem vedľa. Koreninové zmesi už hodne dlho nekupujeme, bujóny vôbec, vegeta vôbec. Keď idem občas niekam do reštaurácie, hneď cítim glutaman...ble.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja som na tom s korením podobne, len teda miesto kari davam kurkumu. A este mam do indickych receptov rimsku rascu. A dve bylinkove zmesky - jednu štipľavu s paradajkami -do takych jedal ako je omacka na spagety, gulas.... A druhu zmes mam grilovaciu, ale zase iba susene bylinky. Ani sol tam nie je.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Som na tom podobne, zacítim bujon či vegetu ihneď a ozve sa mi môj žalúdok a nastava grganie .
Viem si nekonečne dobre vychutnať mäsko či zeleninku iba s rascou a korením či štipľ.. papričkou. Ligurček mi nikdy nechutil, ta vôňa mi nerobí dobre a tak ho nepoužívam.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
...a chýba tu ešte vo výpočte dobrôt na masle také domáce pečené kuriatko na masle Nič, len soľ, maslo a trošku rasce....mňaaaaaaaaaaam!
Inak u mňa odjakživa maslo
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
...a také fajné bylinkovo- cesnakové maslo na mäsko,to je mňamka...Maslo,petržlenová vňať,citrónová šťava a teraz v sezóne medvedí cesnak vymiešať,urobiť valček,zabaliť do alobalu,nechať stuhnúť,a potom už krájať na plátky a vychutnávať ,Maslo priamo z chladničky možno na tenké plátky narezať pomocou škrabky na zeleninu.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
tento blog mi je po chuti
chlieb, maslo, paradajka a posolit ... mnam.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja na maslo nedám dospustiť. Pamätám si z destva, ako som chvíľu chodila ku kámoške pred školou, malé dieťa samé doma, tak to tak dopadlo. Ale u nich boli štandardné raňajky chlieb s maslom so soľlou. A aká dobrota to bola. Také si teraz veľmi nevychutnám, bezlepkový chlieb soms a ešte stále nenaučila piecť. Ale krupica bez masla, buchty na pare, bez masla, veď to bez toho vôbec nejde. Vianočnej polievke dáva jedinečnú chuť zápraška s maslom a cesnakom. Ryba na masle. Krémy a koláče najlepšie len s maslom.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
V jednej romantickej komédii o (nielen) varení zaznela veta : Tri tajomstvá francúzskej kuchyne - maslo, maslo, maslo.
Tak si ho , s mierou, vychutnajme, tie umelohmotné náhražky zdraviu veru neprospievajú
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Mam v chladnicke 4 na kolacik, na zeleninku furt mi ho treba. Moja starsia dokonca pravidelne mava na desiatu chlieb s maslom a so solou. Ja som pocas tehu ficala na chlebe s maslom a paradajkami. U nas doma nie je margarin ale vzdy mam zasobu masla, kus prerastanej slaniny. Korenie zo sacku typu grilovacie a kadejake zmesi nepouzivam roky rokuce
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
na "konflikt" maslo - margarín mám takú úsmevnú spomienku z mladých liet, chodievali sme pomerne často nakupovať do Mosonu či do Gyoru, mali sme to blízko a tam už aj vtedy bol "nákupný raj" s tovarmi, o ktorých sme tu ani nechyrovali ... vždy musela v košíku byť aj Rama - nie taká, ako ju poznáme dnes, bola v kocke a balená ako klasické maslo, mne a ocinovi preukrutne chutila a moja mamina len hlavami nad nami krútila, vraj nevie pochopiť, ako môže niekto margarínu dať prednosť pred maslom, že keby sme vedeli, ako ona závidela spolužiačkam v škole, čo si na desiatu maslový chlebík nosili a ona, hoci aj kravky mali, aj maslo mútili, nemohli si ho dať, lebo to sa predávalo, aby boli korunky na to, či si sami nedopestovali a nedochovali ...
áno, súhlasím, nad maslo asi nieto, u nás mu tiež holdujeme naprieč celým kuchynským spektrom a ani s natieraním nemáme problém - mám keramickú masleničku (čiže zabraňuje prenikaniu svetla) a v tej ho držím na kuchynskej linke, vôbec nedávam do chladničky, len v extrémne horúcom lete. Nema problema, že by zatuchlo - možno aj vďaka tomu, že máme vysokú spotrebu
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ach jo, moje deti nepoznajú chuť masla a jediné maslo je pre nich rama alebo maslová promiena a to čo je skutočné maslo to do úst nedajú. (museli vyrásť z intolerancie) Ale snažím sa, dávam to do polievok, do omáčok, kde tu aj tu tam, ale natreté na chlebe nezjedia. Nechutí, pre nich to nemá chuť "masla". Daň za zdravú kožu. Ale mrzí ma to, pretože si myslím, že keď už nič iné človek nezje, tak dobrý chlebík alebo domáci chlebík s maslom bude chutiť vždy.
Ale šmalcúúú máme 5 kg, bo sme v novembri robili v kotline oškvarky, tak s mierou chlieb s masťou, soľou a cibuľou je najlepšia lahoda.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Rozmýšľam, chlieb s maslom a pažítkou, ako hore čítam, som nejedla dobrých 20 rokov. Som musela byť tak vo veku môjho syna, lebo sa mi vybavujú zážitky spojené s chuťou, lebo som s tým chlebom v ruke migrovala kade-tade.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Veru, chlieb s maslom a zelenou cibuľou
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ano alebo so zeruchou ... a minuly rok som tu u nas 1x zbadala medvedi cesnak, tak aj ten sme si vychutnali(dovtedy som si myslela, ze su to konvalinky, v zivote som o nom nepocula a ked som zila v BA, tak som chodila do Mlynskej doliny nielen za frajerom, ale v kopcoch nad intrakmi rastie "divoka" pazitka ...).
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Jak som čítala, začala som uvažovať, ktorú potravinu si to vlastne vybrala. Tipovala som vajce. Ale maslo je naozaj ten správny výber - a čo ešte taká praženička na masle posypaná pažitkou?
Alebo parené buchty, poriadne omakované alebo okakavkovane a na vrchu poliate rozpusteným masielkom?
Alebo úplne skromné domáce cestoviny s maslom a nastrúhaným syrom?
A ešte jedno netradičné použitie, v čase núdze, keď naozaj všetky krémy vadia, tak aj na tvár.