reklama

Chrenová omáčka

Pridal/a dasa_ dňa 14. 10. 2020 - 09:04 - Recepty dasa_
Chrenová omáčka, Hlavné jedlá, recept, dasa_

reklama

Omáčky kedysi patrili k základným receptom našich mám a starých mám. Vedeli ich vyčarovať skoro zo všetkého. Podávali sa s vareným mäsom z polievky, s fašírkami, vajíčkami.

Ingrediencie
3 polievkové lyžice hladká múka
500 millilitrov vývar
1 polievková lyžica strúhaný chren
1 štipka cukor
1 štipka soľ
100 millilitrov šľahačková smotana
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Očistíme a nastrúhame chren. Alebo použijeme pripravený z obchodu.

V hrnci s hrubším dnom opekáme múku bez tuku až začne voňať. Zalejeme asi polovicou studeného vývaru a intenzívne miešame, aby nevznikli hrudky. Prilejeme zvyšok vývaru a varíme asi 15 minút. Vznikne jemná hustá "kaša". Pridáme chren, podľa potreby osolíme, ocukríme. Dobre premiešame a pridáme smotanu. Spolu krátko povaríme.

Množstvo chrenu závisí od jeho sily. Začnete radšej pridávať po troškej. Pridať sa dá vždy. Dôkladne rozmiešajte a vyskúšajte. Chren sa rozleží a jeho štipľavosť sa zvyšuje.

Tradične sa omáčka podáva s vareným hovädzím mäsom a knedľou. Samozrejme, možné sú aj iné kombinácie.

Výnos
4 Porcie
Celkový čas
20 minút
Čas prípravy
0 minút
Čas varenia / pečenia
20 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama