reklama

Pirohy s bryndzou

Pridal/a M.á.r.i.a dňa 13. 09. 2018 - 14:55 - Recepty M.á.r.i.a
Pirohy s bryndzou, Hlavné jedlá, recept, M.á.r.i.a

M.á.r.i.a | Pirohy s bryndzou


reklama

Nahlásila sa návšteva z Čiech a "rozkaz" bol pirohy. Viem, receptov na pirohy je veľa. Každý si ich robí po svojom, podľa regiónu, podľa babičky a rôzne. 

Ingrediencie
500 gramov polohrubá múka
1 polievková lyžica bravčová masť
2 kusov vajce
  soľ
Plnka:
3 kusov zemiak
1 polievková lyžica maslo
300 gramov bryndza
1 polievková lyžica kôpor čerstvý
200 gramov slanina
200 gramov kyslá smotana
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Pirohy sa najčastejšie robia o zemiakového cesta. Ako prvé si dáme uvariť v šupke zemiaky. Múku si vysypeme na tablicu, urobíme jamku, rozklepneme do nej vajíčka, dáme poriadnu lyžicu masti a trošku soli. Nesolíme moc, aby sme nemali cesto tuhé. S vlažnou vodou si spracujeme pružné, vláčne cesto, prikryjeme ho utierkou a necháme postáť asi pol hodiny.

Medzitým si urobím plnku. Vychladnuté zemiaky nastrúhame na jemno, bryndzu si vymiešame s maslom a spojíme so zemiakmi, pridáme podľa chuti kôpor a prípadne dosolíme, podľa chuti bryndze. No a ide sa do roboty. Ja sa netrápim s formičkami, robím tak ako ma to naučili, ide to rýchlo.

Cesto dáme na tablicu a postupne si rozvaľkáme cesto na hrúbku 4-5 mm, nie moc tenké aby bolo do čoho zahryznúť. Asi tak 5 cm od okraja po dĺžke uložíme kôpky plnky v rozmedzí asi 4-5 cm. Cesto preložíme cez  plnku a palcami dobre popritláčame. Najprv po celej dĺžke a potom od stredu medzi kôpkami, tým odtiaľ vytláčame vzduch. Potom už len šup, šup radielkom a máme narobené štvorčeky. Varíme v slanej vode kým nevyplávajú na hladinu, približne 7-10 min.

Slaninku nakrájame na kocky, spražíme. Pirohy na tanieri polejeme masťou so škvarkami, dáme kyslú smotanu a trochu čerstvej vňate z cibule. 

Doplňujúce poznámky

Tak ak máte náladu a chuť, vyskúšajte. My sa olizujeme aj za ušami Váľam sa od smiechu po podlahe

Keď už sa dám do roboty s pirohami, robím ich veľa, dávam si ich na podnos, dám zamraziť a potom poukladám do krabičiek - nemám ich zlepené. Potom stačí už len vybrať a dať vyvariť. Vtedy to trvá trochu dlhšie.

Aj keď som rodená liptáčka u nás sa pirohy nerobili . Možno to bolo tým, že mamina bola z Moravy a odtec z Poľska a streli sa v strede Slovenska. Halušky to áno, to bolo ale pirohy nie. Ešte možno aj preto, že otec nemal rád kôpor, vraj sa mu vešal na rebrá Chichocem sa. Naučila som sa ich robiť a hlavne jesť až keď som mala svoju domácnosť a už aj dcéru. A naučila ma ich pravá Liptáčka, ktorá ale roky žila v Amerike, bola to svokra mojej priateľky (bola na návšteve ) a nás mladé gazdinky zasväcovala do kuchyne. Naučila som sa aj typickú tzv. slepú kuru do kapustnice...to je teda mňamka. Nuž a pirohy sa stali u nás top do dneška...hahaha naučila som ich jesť aj tú moravskú rodinu. Recept som upravila tak pre 4 osoby, ja keď robím tak veľa, bo dám zamraziť a je to pohotovostná krabička kedykoľvek.

Výnos
4 Porcie
Celkový čas
55 minút
Čas prípravy
45 minút
Čas varenia / pečenia
10 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama