Pirohy s bryndzou

Popis

Nahlásila sa návšteva z Čiech a "rozkaz" bol pirohy ... viem, receptov na pirohy je veľa. Každý si ich robí po svojom, podľa regiónu, podľa babičky a rôzne. 

Pirohy s bryndzou - recept

Zhrnutie

Porcie
Porcie
Čas prípravy
45 minút
Čas varenia / pečenia
10 minút
Celkový čas
55 minút

Ingrediencie

500gramovpolohruba muka
1polievková lyžicabravcova mast
2kusyvajíčka, trochu soli
plnka
3kusyzemiaky také stredné
1polievková lyžicamaslo
300gramovbryndza
1polievková lyžicanasekaný kôpor
200gramovúdená slanina
200gramovkyslá smotana

Inštrukcie

Ja Vám dnes dám recet ako som sa ich naučila ja a ako ich máme radi. Aj keď som rodená liptáčka u nás sa pirohy nerobili Hambím sa. Možno to bolo tým, že mamina bola moravačka a otec poliak a streli sa v strede Slovenska. Halušky to áno, to bolo ale pirohy nie....ešte možno aj preto, že otec nemal rád kôpor, vraj sa mu vešal na rebrá Chichocem sa. Naučila som sa ich robiť a hlavne jesť až keď som mala svoju domácnosť a už aj dcéru. A naučila ma ich pravá Liptáčka, ktorá ale roky žila v Amerike, bola to svokra mojej priateľky (bola na návšteve ) a nás mladé gazdinky zasväcovala do kuchyne. Naučila som sa aj typickú tzv. slepú kuru do kapustnice...to je teda mňamka. Nuž a pirohy sa stali u nás top do dneška...hahaha naučila som ich jesť aj tú moravskú rodinu. Recept som upravila tak pre 4 osoby, ja keď robím tak veľa, bo dám zamraziť a je to pohotovostná krabička kedykoľvek.

Prevažne pirohy robia o zemiakového cesta, to moje je bez nich. Ako prvé si dáme uvariť v šupke zemiaky. Múku si vysypem na tablicu, urobím jamku, rozlepnem do nej vajíčka, dám poriadnu lyžicu masti a trošku soli (nesolíme moc aby sme nemali cesto tuhé). S vlažnou vodou si spracujeme pružné, vláčne cesto, prikryjeme ho utierkou a necháme postáť asi pol hodiny. Medzitým si urobím plnku. Vychladnuté zemiaky nastrúham na jemno, bryndzu si vymiešam s maslom a spojím so zemiakmi, pridám podľa chuti kôpor a prípadne dosolím - podľa chuti bryndze. No a ide sa do roboty Veľký úsmev, ja sa netrápim s formičkami, robím tak ako ma to naučila a hlavne ide to rýchlo.

Cesto si dám na tablicu a postupne si odváľkavám cesto tak na hrúbku 4-5 mm (nie moc tenké aby bolo do čoho zahryznúť. Asi tak 5 cm od okraja po dĺžke naukladám kôpky plnky v rozmedzí asi 4-5 cm. Cesto preložím cez  plnku a palcami dobre popritláčam najprv po celej dĺžke a potom od stredu medzi kôpkami-tým vytláčam odiaľ vzduch. Potom už len šup, šup radielkom a máme štvorčeky narobené. Vyváram v osolenej vode kým nevypávajú, približne 7-10 min.

Slaninku nakrájame na kocky, spražíme. Pirohy na tanieri polejeme masťou so škvarkami, dám kyslú smotanu a trochu čerstvej vňate z cibule ... tak ak máte náladu a chuť, vyskúšajte. My sa olizujeme aj za ušami Váľam sa od smiechu po podlahe

Ked už sa dám do roboty s pirohami, robím ich veľa, dávam si ich na podnos, dám zamraziť a potom poukladám do krabičiek - nemám ich zlepené. Potom stačí už len vybrať a dať vyvariť. Vtedy to trvá trochu dlhšie.

Vaše hodnotenie: Žiadne
4
Priemer: 4 (4 hlasy)
 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok