Popis
Nahlásila sa návšteva z Čiech a "rozkaz" bol pirohy ... viem, receptov na pirohy je veľa. Každý si ich robí po svojom, podľa regiónu, podľa babičky a rôzne.

Zhrnutie
Porcie | |
---|---|
Čas prípravy | 45 minút |
Čas varenia / pečenia | 10 minút |
Celkový čas | 55 minút |
Ingrediencie
500 | gramov | polohruba muka |
1 | polievková lyžica | bravcova mast |
2 | kusy | vajíčka, trochu soli |
plnka | ||
3 | kusy | zemiaky také stredné |
1 | polievková lyžica | maslo |
300 | gramov | bryndza |
1 | polievková lyžica | nasekaný kôpor |
200 | gramov | údená slanina |
200 | gramov | kyslá smotana |
Inštrukcie
Ja Vám dnes dám recet ako som sa ich naučila ja a ako ich máme radi. Aj keď som rodená liptáčka u nás sa pirohy nerobili . Možno to bolo tým, že mamina bola moravačka a otec poliak a streli sa v strede Slovenska. Halušky to áno, to bolo ale pirohy nie....ešte možno aj preto, že otec nemal rád kôpor, vraj sa mu vešal na rebrá
. Naučila som sa ich robiť a hlavne jesť až keď som mala svoju domácnosť a už aj dcéru. A naučila ma ich pravá Liptáčka, ktorá ale roky žila v Amerike, bola to svokra mojej priateľky (bola na návšteve ) a nás mladé gazdinky zasväcovala do kuchyne. Naučila som sa aj typickú tzv. slepú kuru do kapustnice...to je teda mňamka. Nuž a pirohy sa stali u nás top do dneška...hahaha naučila som ich jesť aj tú moravskú rodinu. Recept som upravila tak pre 4 osoby, ja keď robím tak veľa, bo dám zamraziť a je to pohotovostná krabička kedykoľvek.
Prevažne pirohy robia o zemiakového cesta, to moje je bez nich. Ako prvé si dáme uvariť v šupke zemiaky. Múku si vysypem na tablicu, urobím jamku, rozlepnem do nej vajíčka, dám poriadnu lyžicu masti a trošku soli (nesolíme moc aby sme nemali cesto tuhé). S vlažnou vodou si spracujeme pružné, vláčne cesto, prikryjeme ho utierkou a necháme postáť asi pol hodiny. Medzitým si urobím plnku. Vychladnuté zemiaky nastrúham na jemno, bryndzu si vymiešam s maslom a spojím so zemiakmi, pridám podľa chuti kôpor a prípadne dosolím - podľa chuti bryndze. No a ide sa do roboty , ja sa netrápim s formičkami, robím tak ako ma to naučila a hlavne ide to rýchlo.
Cesto si dám na tablicu a postupne si odváľkavám cesto tak na hrúbku 4-5 mm (nie moc tenké aby bolo do čoho zahryznúť. Asi tak 5 cm od okraja po dĺžke naukladám kôpky plnky v rozmedzí asi 4-5 cm. Cesto preložím cez plnku a palcami dobre popritláčam najprv po celej dĺžke a potom od stredu medzi kôpkami-tým vytláčam odiaľ vzduch. Potom už len šup, šup radielkom a máme štvorčeky narobené. Vyváram v osolenej vode kým nevypávajú, približne 7-10 min.
Slaninku nakrájame na kocky, spražíme. Pirohy na tanieri polejeme masťou so škvarkami, dám kyslú smotanu a trochu čerstvej vňate z cibule ... tak ak máte náladu a chuť, vyskúšajte. My sa olizujeme aj za ušami
Ked už sa dám do roboty s pirohami, robím ich veľa, dávam si ich na podnos, dám zamraziť a potom poukladám do krabičiek - nemám ich zlepené. Potom stačí už len vybrať a dať vyvariť. Vtedy to trvá trochu dlhšie.
- Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte
Exportovať do:- Vytlačiť