Poľské pirohy

Popis

Kúsky cesta plneného rúznymi plnkami a potom varené vo vode poznajú mnohé národy. U nás doma sa robili vždy iba zo zemaikového cesta. Naša suseda pochádza z Poľska. Je výborná kuchárka a tak sa občas podelí o recept.

Poľské pirohy - recept

Zhrnutie

Porcie
Porcie
ZdrojSusedka
Čas prípravy
40 minút
Čas varenia / pečenia
40 minút
Celkový čas
1 hod, 20 minút

Ingrediencie

1⁄2kilogramhladká múka
1kusvajce
1⁄2literhorúcej vody
1⁄3šálkaolej
plnka kapustová
1⁄2kilogramkyslá kapusta
2šálkysušené huby
1kuscibuľa
2polievkové lyžiceolej
plnka tvarohová
250gramovtvaroh
1kusmalé vajce
3polievkové lyžicecukor
1kusvanilkový cukor
1polievková lyžicamasla
Omáčka
2polievkové lyžicemasla
2polievkové lyžicemúky
100millilitrovmlieko
1štipkasoľ
100millilitrovkyslá smotana
slanina

Inštrukcie

Najskôr si pripravíme plnky.

Kapustová: Namočíme huby.  Kyslú kapustu dobre vyžmýkame a nakrájame na drobno. Cibuľu nakrájame na kocky.

Na oleji speníme cibuľu. Pridáme vyžmýkané huby nakrájané na drobno a chvíľu restujeme. Pridáme kapustu a spolu restujeme. Prikdyjeme a spolu dusíme asi 15 minút. Necháme vychladnúť.

Pridám aj vychytávku manželovho kolegu, tiež pôvodom z Poľska. Prezradil, že on huby a kapustu nekrája, ale po udusení zomelie na mäsovom mlynčeku. Dôležité je, aby plnka bola čo najmenej vodavá, aby sa pirohy dali dobre plniť.

Tvarohová: Vajce vyšľaháme s cukrom a maslom. Pridáme tvaroh a dobre premiešame.

Cesto: Vodu privedieme do varu a necháme ju vychladnpť asi na 70 stupňov. Vajce rozšľaháme v oleji. Na dosku vysypeme múku, urobíme v nej kráter. Vlejeme vajíčko s olejom a spojíme s múkou. Postupne začneme prilievať horúcu vodu a spracujeme pružné cesto. Prikryjeme ho a necháme asi 30 minút odpočívať.

Potom cesto vyvaľkáme na tenko (2-3 mm), vykrajujeme pirožky, plníme a zliepame. Ja som si pomohla vykrajovátkom, nabudúce vyskúšam obyčajný pohár,  V dostatočnom množstve osolenej vody varíme asi 5 minút od toho, ako pirohy vyplávajú na povrch. 

Tradične sa kapustové pirohy podávali so osmaženou cibuľkou, to mi ale doma neprjde Úsmev Preto som pripravila na poliatie bešamelovú omáčku s kyslou smotanou.

Omáčka na poliatie: Rozohrejeme maslo, pridáme múku. Za stáleho miešania chviľu opekáme. Zalejeme studeným mliekom a intenzívne, ideálne metličkou miešame. Ak treba, zriedime.  Necháme chvíľu povariť a nakoniec pridáme kyslú smotanu, premiešame, privedieme k varu a odstavíme.

 

Sladké tvarohové pirohy podávame premiešané s rozpusteným maslom a pocukrované.

Poznámky

Jedlo patrí do kategórie nenáročné na suroviny, náročnejšie na čas Úsmev

Postup: 

Poľské pirohy - recept postup 1
Poľské pirohy - recept postup 2
Poľské pirohy - recept postup 3
Poľské pirohy - recept postup 4
Poľské pirohy - recept postup 5
Poľské pirohy - recept postup 6
Vaše hodnotenie: Žiadne
5
Priemer: 5 (2 hlasy)

Komentáre

Ach - môj  - Bože. A teraz budem celý deň uvažovať nad kapustovými pirohmi, že to musí byť úúúžasná dobrota.

Inak, to cesto zarábané horúcou vodou sa vyskytuje vo východnej kuchyni - dávala som tu recept na pita chleby, či jak som to nazvala. A s cestom sa pracovalo veľmi dobre. Aj toto je také? Nelepivé? Fotky vyzerajú, že si ani nepodsýpala pri vykrajovaní. To sa mi páči.

Presne na tvoj recept som si spomenula pri tej horucej vode. Do chleba sa to vraj pridáva, aby bola striedka mäkšia. S cestom sa fakt dobre pracovalo, nelepivé, také fajné

 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok