Ide to aj bez mäsa. Kombináciu špenát a šampiňóny milujem. Však tu mám obdobné recepty, jeden na podobné rizoto ale aj s mäsom, ďalší Quinoa šalát so šampiňónmi a špenátom. Pridávam hlavne ako inšpiráciu na výborné a rýchle bezmäsité jedlo.

Porcie | |
---|---|
Čas prípravy | 10 minút |
Čas varenia / pečenia | 20 minút |
Celkový čas | 30 minút |
Ingrediencie
150 | gramov | šampiňóny |
200 | gramov | čerstvý špenát |
250 | gramov | ryže |
1 | kus | cibuľa |
3 | strúčiky | cesnak |
150 | gramov | parmezán |
70 | gramov | maslo |
1⁄3 | čajová lyžička | soľ |
2 | polievkové lyžice | sójová omáčka |
čierne korenie |
Inštrukcie
Ponúkam vám rýchlu verziu rizota, kedy ryžu varím samostatne, buď vo vriacej vode, alebo varnych sáčkoch, podľa toho, koľko mám času a energie. Postup na originál rizoto nájdete v tomto recepte, len vynecháte mäso a použite zeleninový vývar.
Ryžu dáme variť do osolenej vriacej vody, cca 17 min, po uvarení scedíme. Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame na jemno. Šampiňóny zľahka podľa potreby očistíme a nakrájame.
Na troche masla, cca 40g, krátko opečieme cibuľu a cesnak. Pridáme šampiňony a tiež krátko opečieme, pridáme soľ, čierne, korenie, sójovú omáčku. (V tejto fáze, pri dlhšej verzii, môžeme pridať ryžu a za stáleho miešania, s podlievaním zeleninového vývaru ju dusiť do mäkka)
Keď sú šampiňony hotové, veľa času na varenie nepotrebujú, pridáme k nim umytý čerstvý (alebo aj mrazený, len bude potrebovať viac varenia ) špenát. Ak sú listy väčšie môžeme, ich natrhať, narezať na menšie kúsky. Panvicu prikryjeme a špenát, len teplom sparíme. Po chvíli pridáme uvarenú ryžu, maslo cca 30 g a polovicu nastrúhaného syra. premiešame, podľa potreby dochutíme.
Na tanieri ešte posypeme zvyšným syrom.
Postup:
