
Malá inšpirácia na letný obed ...ryžu zvykneme použiť ako prílohu, na rizoto, na sladký ryžový nákyp. Táto variácia na slano je využiteľná teplá ale výborná je aj studená ku zeleninovým šalátom.
Ingrediencie
1 | hrnček | ryža |
1 | kus | bánovecká nátierka neochutená |
1 | zväzok | jarná cibuľka |
50 | gramov | oravská slanina |
100 | gramov | údené mäso |
2 | decilitre | mlieko |
3 | kusov | vajce |
100 | gramov | tvrdý syr |
1 | plátok | maslo |
soľ | ||
mleté čierne korenie | ||
muškátový oriešok |
Postup
Ryžu si uvaríme podľa svojho zvyku a necháme trochu vychladnúť. Slaninu a údené mäsko nakrájame na kocky a orestujeme s cibuľkou. Tvrdý syr nastrúhame na jemno.V mlieku rozhabarkujeme žĺtka so štipkou soli, korenia a trochou na strúhaného muškátového orieška. Bielka vyšľaháme na tuhý sneh.Do ryže najprv vmiešame syrovú pomazánku aby sa dobre rozpustila, potom vlejeme mlieko a ostatné suroviny a na záver zľahka vmiešame sneh z bielkov. Dochútíme podľa seba, záleží na slanosti slaniny a údeného. Vylejeme do maslom vymazanej a strúhankou vysypanej formy. Na vrch nakrájame na menšie kúsky plátok masla. Dáme piecť do vyhriatej rúry a pečieme približne 30 min. pekne do ružova.
Podávať sa môže ako príloha k akému koľvek mäsu, ja so mala opekané údené a druhá časť bola so zeleninovým soté - cibuľa,cuketa,paprika,cesnak,rajčina. Nakrájaný nákyp na studeno je výborný k zeleninovým šalátom.
Do nákypu môžeme nakrájať napr. olivy, špenátové listy ale aj baklažán je výborný ...


- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Segedínsky guláš
Slavka K | Segedínsky guláš
Segedínsky guláš
Tradičná klasika, ktorá sa nikdy neomrzí.
Špenátové halušky
Alica7 | Špenátové halušky
Špenátové halušky
Výborné špenátové halušky, ktoré môžeme podávať ako prílohu k mäsu, s tvarohom a opečenou slaninou alebo syrovou omáčkou.