
Tradičná kuchyňa našich prababičiek
Kvások: | ||
42 | gramov | droždie |
trocha | mlieko | |
1 | čajová lyžička | kryštálový cukor |
Cesto: | ||
500 | gramov | polohrubá múka |
1 | kus | vajce |
1 | polievková lyžica | soľ |
1 | polievková lyžica | olej |
250 | millilitrov | cmar |
2 | polievkové lyžice | kôpor |
V mlieku s cukrom necháme nakysnúť droždie.
Do misky s múkou, vajíčkom, olejom a soľou vlejeme kvások a vypracujeme vláčne cesto. Necháme vykysnúť na teplom mieste.
Pekáče vymastíme olejom, cesto premiesime, vyvaľkáme a dáme na plech.
Okraje trochu prstami povytláčame dohora, potrieme cmarom, bohato posypeme kôprom (môže byť aj mrazený alebo sušený).
Pečieme vo vyhriatej rúre do zlatista.
Množstva soli som sa zľakla, dala som o polovicu menej. Miesto cmaru som použila kyslú smotanu a celý posúch som posypala ešte nastrúhaným syrom.
No vidíš, Heja, a ja som to nepoznala, len môj MM spomínal, že niečo také piekla jeho babka. Nevedel ani názov, len ingrediencie vymenoval.
A hľadaj potom recept!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Inak, myslím, že to nebola taká zvláštnosť - moja mama tiež na ne spomína, to len možno akosi zapadli kdesi v hĺbkach našich pamätí
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Jasne, netvrdím, že som objavila Ameriku
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Mozem sa prosim spytat, ako sa to jedava, nepoznam to, nemam ziadnu predstavu, ci teple, alebo studene, alebo sa k tomu nieco pridava, prelozila som to, ale nenajde mi to. dakujem.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Agnes, to je v podstate slaný koláč, takže jesť sa môže teplé, aj vychladnuté. Vyslovene studené asi nestihnete, lebo je to ohromne dobré
.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dakujem pekne, urcite to skusim.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Agnes , ja ich robím v pôstny deň - bezmäsitý , obyčajne ku kyslej polievke smotanovej s fazuľovými luskami , alebo k hríbkovej ...málokedy zostane na večeru na studeno .
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dnes som piekla pudingovu babovku, tiez samozrejme z nanic mamy, je fantasticka, mäkkucka a na buduci tyzden som uz ten posuch naplanovala. Moj manzel sa obava, ked mu to tu vsetko citam, aka fajnova je slovenska kuchyna, ze zacne priberat.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Anooo - u nás známe kôpornáky. Na teplo, na studeno, proste do zamdletia .
Podobne ako u Heji - robíme však so kyslou smotanou.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Hej, aj ja som použila kyslú smotanu a navrch ešte nastrúhaný syr
.
Možné sú aj iné verzie - posúchy len posypať rascou (potom je to obdoba chlebíka), alebo na spôsob co dům dal - poukladať na cesto nakrájanú klobásku, párky, slaninu a tak, posypať zase syrom.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
hihi , že "Tradičná kuchyňa našich prababičiek" , tak ťa jedna prababička zdraví , Georgina
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Jamajka, ale takto som o týchto posúchoch našla zmienky na nete - piekli sa už v 19. storočí, a asi ešte aj skôr, len nie sú o tom písomné záznamy (alebo nie sú o tom záznamy na nete, aj to je možné).
Ale tak ja som sa celkom dobre pri "pátračke" bavila a tiež som sa podozvedala všeličo...
Inak, my používame v rodine recepty, o ktorých mamina mama (teda moja babka) vravela, že tak varila už jej mama (takže moja prababka). No a varím podľa nich a ja - a veľmo sa mi takéto "dedičné" recepty páčia
.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
U nas sa tiez robi s kyslou smotanou, no aby nevsiakla do cesta, struha sa do nej uvareny zemiak...a posypame rascou. Mnam.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
aj mne dala mamka takýto recept,strúhaný varený zemiak,tvaroh,smotana,soľ a posypať kôprom a volajú sa Správové posúchy
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Super, vyzerá to tak, že budem skúšať zakaždým inú verziu posúchov
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
lydsh ja dám do smotany trochu hrubej múky ,nie veľa a potom tá smotana ostane na vrchu
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
tož ono je to asi inou kvalitou smotany - ja si pamätám, keď som bola ako decko u maminej najstaršej sestry na prázdninách, išli sme po smotanu do susedov, čo ešte stále mali doma kravku. Ja som sa motala po dvore a ako pravé mestské dieťa som si užívala klasickú dedinskú ZOO - psy, mačky, kozy, kravy, svine, zajace, slepice, kačice a čo ja viem čo všetko tam ešte mali... Po chvíli teta vyjde von a že poď už ideme. Ja reku a kde máte stú smotanu - lebo som videla iba, že nesie na tanieriku takú akúsi bielu "kocku" - ale žiadny pohárik, či džbánik s niečím (minimálne polo)tekutým som nevidela. No - vraj to čudo na tanieri je smotana .. ???? Dodnes si ten svoj úžas pamätám ...
Taká smotana by určite nikde nevsiakla - bez múky aj bez zemiakov
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Bavime sa o kyslej smotane?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Uz ste ma prehovorili, odchadzam do kuchyne, budu na veceru, alebo medzitym, ako to tu citam, hlasi sa moj reflex, tecu zuby ako nemeckemu ovciaku. dufam, ze mam stastie. Ozvem sa az po zjedeni.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
pre nas - menej chapavych
dam to na cely plech ako jeden kolac, alebo tvarujem okruhle cuda a kladiem ich vedla seba?
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Evi, toto množstvo mi vystačilo na jednu guľatú formu (priemer 22 cm) a na jeden menší plech (22 x 32 cm). Takže si myslím, že by to bolo tak akurát na jeden klasický plech, pekne na celú plochu.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
a po upeceni nakrajam na kusky, dobre tomu rozumiem?
syrom si posypala este pred pecenim?
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Presne, syr pred pečením, po upečení nakrájať .
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Evi, to ako by si robila klasický ovocný (slivkový, marhuľový) koláč, len tento je so smotanou a na slano - inak "u nás" (tam odkiaľ je mama) sa aj tým sladkým hovorí osúch
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
QJa som to dala na plech,ak je to inac,aj tak je neskoro dala som este 8byliniek ,sunku a syr.A teraz cakam a cakam,kedy rura povie pieeeep,aby som mohla zahryznut.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
chyba tu smajlik, ktory sa zalizuje. Musim sa sama pochvalit, mne to chutilo, dufam, ze mojmu zlcniku tiez,
, manzelovi takisto. Ohromny napad dakujem georgina, posielam ti
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
to čo mi robíte? Takto večer?
Ak dám smotanu, bude stačiť jedna?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Bohato
.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Verzia v našej rodine je: kyslá smotana, bryndza, uvarený zemiak, jedno celé vajíčko a hoooodne kôpru -zmiešať a natrieť na cesto. Prababička ho piekla každý týždeň....voláme to "Správový osúch".
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Toto tiež znie veľmi dobre
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
nam!kysnute cesta ja sice neovladam,ale uz som si povedala,ze skusim,ved co?ine vedia a ja nie??tento recept sa mi vidi lahky,tak zacnem tymto...uz nech je utorok a drzte palceky.dam vediet ako to dopadlo.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
aj ja robím posúchy s kyslou smotanou a posypané kôprom.
ale zajtra mám na pláne tvarohové fánky .posuchy budú na budúci týždeň