reklama

Cmarové posúchy

Pridal/a georgina dňa 27. 01. 2012 - 21:53 - Recepty georgina
obrázok k receptu

reklama

Tradičná kuchyňa našich prababičiek

Ingrediencie
Kvások:
42 gramov droždie
  trocha mlieko
1 čajová lyžička kryštálový cukor
Cesto:
500 gramov polohrubá múka
1 kus vajce
1 polievková lyžica soľ
1 polievková lyžica olej
250 millilitrov cmar
2 polievkové lyžice kôpor
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

V mlieku s cukrom necháme nakysnúť droždie.

Do misky s múkou, vajíčkom, olejom a soľou vlejeme kvások a vypracujeme vláčne cesto. Necháme vykysnúť na teplom mieste.

Pekáče vymastíme olejom, cesto premiesime, vyvaľkáme a dáme na plech.

Okraje trochu prstami povytláčame dohora, potrieme cmarom, bohato posypeme kôprom (môže byť aj mrazený alebo sušený).

Pečieme vo vyhriatej rúre do zlatista.

Množstva soli som sa zľakla, dala som o polovicu menej. Miesto cmaru som použila kyslú smotanu a celý posúch som posypala ešte nastrúhaným syrom.

Výnos
1 Porcie
Celkový čas
1 hod
Čas prípravy
1 hod
Čas varenia / pečenia
0 minút

reklama


reklama

Heja, Pi, 27. 01. 2012 - 22:17

aj ja robím posúchy s kyslou smotanou a posypané kôprom.
ale zajtra mám na pláne tvarohové fánky .posuchy budú na budúci týždeň

georgina, So, 28. 01. 2012 - 13:50

No vidíš, Heja, a ja som to nepoznala, len môj MM spomínal, že niečo také piekla jeho babka. Nevedel ani názov, len ingrediencie vymenoval.
A hľadaj potom recept! Chichocem sa

adus, Ne, 29. 01. 2012 - 18:37

Inak, myslím, že to nebola taká zvláštnosť - moja mama tiež na ne spomína, to len možno akosi zapadli kdesi v hĺbkach našich pamätí

georgina, Ne, 29. 01. 2012 - 18:41

Jasne, netvrdím, že som objavila Ameriku Chichocem sa Chichocem sa Chichocem sa Mrkám

agnes, So, 28. 01. 2012 - 13:17

Mozem sa prosim spytat, ako sa to jedava, nepoznam to, nemam ziadnu predstavu, ci teple, alebo studene, alebo sa k tomu nieco pridava, prelozila som to, ale nenajde mi to. dakujem.Úsmev

georgina, So, 28. 01. 2012 - 13:49

Agnes, to je v podstate slaný koláč, takže jesť sa môže teplé, aj vychladnuté. Vyslovene studené asi nestihnete, lebo je to ohromne dobré Úsmev Mrkám.

agnes, So, 28. 01. 2012 - 13:56

Dakujem pekne, urcite to skusim.Slnko

jamajka (bez overenia), So, 28. 01. 2012 - 14:01

Agnes , ja ich robím v pôstny deň - bezmäsitý , obyčajne ku kyslej polievke smotanovej s fazuľovými luskami , alebo k hríbkovej ...málokedy zostane na večeru na studeno .

agnes, So, 28. 01. 2012 - 14:12

Dnes som piekla pudingovu babovku, tiez samozrejme z nanic mamy, je fantasticka, mäkkucka a na buduci tyzden som uz ten posuch naplanovala. Moj manzel sa obava, ked mu to tu vsetko citam, aka fajnova je slovenska kuchyna, ze zacne priberat.Chichocem sa

balalajka, So, 28. 01. 2012 - 13:37

Anooo - u nás známe kôpornáky. Na teplo, na studeno, proste do zamdletia Váľam sa od smiechu po podlahe .
Podobne ako u Heji - robíme však so kyslou smotanou.

georgina, So, 28. 01. 2012 - 13:55

Hej, aj ja som použila kyslú smotanu a navrch ešte nastrúhaný syr Úsmev Úsmev Úsmev.
Možné sú aj iné verzie - posúchy len posypať rascou (potom je to obdoba chlebíka), alebo na spôsob co dům dal - poukladať na cesto nakrájanú klobásku, párky, slaninu a tak, posypať zase syrom.

jamajka (bez overenia), So, 28. 01. 2012 - 13:58

hihi , že "Tradičná kuchyňa našich prababičiek" , tak ťa jedna prababička zdraví , Georgina Zlomené srdce

georgina, So, 28. 01. 2012 - 14:12

Jamajka, ale takto som o týchto posúchoch našla zmienky na nete - piekli sa už v 19. storočí, a asi ešte aj skôr, len nie sú o tom písomné záznamy (alebo nie sú o tom záznamy na nete, aj to je možné).
Ale tak ja som sa celkom dobre pri "pátračke" bavila a tiež som sa podozvedala všeličo...
Inak, my používame v rodine recepty, o ktorých mamina mama (teda moja babka) vravela, že tak varila už jej mama (takže moja prababka). No a varím podľa nich a ja - a veľmo sa mi takéto "dedičné" recepty páčia Úsmev Úsmev Úsmev.

lydusha (bez overenia), So, 28. 01. 2012 - 14:15

U nas sa tiez robi s kyslou smotanou, no aby nevsiakla do cesta, struha sa do nej uvareny zemiak...a posypame rascou.Úsmev Mnam.

fidorka, So, 28. 01. 2012 - 14:19

aj mne dala mamka takýto recept,strúhaný varený zemiak,tvaroh,smotana,soľ a posypať kôprom a volajú sa Správové posúchy Úsmev

georgina, So, 28. 01. 2012 - 14:23

Super, vyzerá to tak, že budem skúšať zakaždým inú verziu posúchov Áno Mrkám

Heja, So, 28. 01. 2012 - 15:09

lydsh ja dám do smotany trochu hrubej múky ,nie veľa a potom tá smotana ostane na vrchu

adus, Ne, 29. 01. 2012 - 18:44

tož ono je to asi inou kvalitou smotany - ja si pamätám, keď som bola ako decko u maminej najstaršej sestry na prázdninách, išli sme po smotanu do susedov, čo ešte stále mali doma kravku. Ja som sa motala po dvore a ako pravé mestské dieťa som si užívala klasickú dedinskú ZOO - psy, mačky, kozy, kravy, svine, zajace, slepice, kačice a čo ja viem čo všetko tam ešte mali... Po chvíli teta vyjde von a že poď už ideme. Ja reku a kde máte stú smotanu - lebo som videla iba, že nesie na tanieriku takú akúsi bielu "kocku" - ale žiadny pohárik, či džbánik s niečím (minimálne polo)tekutým som nevidela. No - vraj to čudo na tanieri je smotana .. ???? Dodnes si ten svoj úžas pamätám ...
Taká smotana by určite nikde nevsiakla Mrkám - bez múky aj bez zemiakov

lydusha (bez overenia), Ne, 29. 01. 2012 - 20:00

Bavime sa o kyslej smotane?

agnes, So, 28. 01. 2012 - 14:28

Uz ste ma prehovorili, odchadzam do kuchyne, budu na veceru, alebo medzitym, ako to tu citam, hlasi sa moj reflex, tecu zuby ako nemeckemu ovciaku. dufam, ze mam stastie. Ozvem sa az po zjedeni.Áno

eva m, So, 28. 01. 2012 - 15:25

pre nas - menej chapavychVeľký úsmev
dam to na cely plech ako jeden kolac, alebo tvarujem okruhle cuda a kladiem ich vedla seba?
Eva Slnko

georgina, So, 28. 01. 2012 - 15:37

Evi, toto množstvo mi vystačilo na jednu guľatú formu (priemer 22 cm) a na jeden menší plech (22 x 32 cm). Takže si myslím, že by to bolo tak akurát na jeden klasický plech, pekne na celú plochu.

eva m, So, 28. 01. 2012 - 20:34

a po upeceni nakrajam na kusky, dobre tomu rozumiem?
syrom si posypala este pred pecenim?
Eva Slnko

georgina, So, 28. 01. 2012 - 21:02

Presne, syr pred pečením, po upečení nakrájať Úsmev.

adus, Ne, 29. 01. 2012 - 18:46

Evi, to ako by si robila klasický ovocný (slivkový, marhuľový) koláč, len tento je so smotanou a na slano - inak "u nás" (tam odkiaľ je mama) sa aj tým sladkým hovorí osúch

agnes, So, 28. 01. 2012 - 15:40

QJa som to dala na plech,ak je to inac,aj tak je neskoroVeľký úsmev dala som este 8byliniek ,sunku a syr.A teraz cakam a cakam,kedy rura povie pieeeep,aby som mohla zahryznut.Úsmev

agnes, So, 28. 01. 2012 - 16:14

Tlieskam chyba tu smajlik, ktory sa zalizuje. Musim sa sama pochvalit, mne to chutilo, dufam, ze mojmu zlcniku tiez,Veľký úsmev , manzelovi takisto. Ohromny napad dakujem georgina, posielam ti Kvietok

Martina79, So, 28. 01. 2012 - 21:31

to čo mi robíte? Takto večer? Vyplazený jazyk Vyplazený jazyk Vyplazený jazyk
Ak dám smotanu, bude stačiť jedna?

Evka1223, Ne, 29. 01. 2012 - 18:05

Verzia v našej rodine je: kyslá smotana, bryndza, uvarený zemiak, jedno celé vajíčko a hoooodne kôpru -zmiešať a natrieť na cesto. Prababička ho piekla každý týždeň....voláme to "Správový osúch".

georgina, Ne, 29. 01. 2012 - 18:39

Toto tiež znie veľmi dobre Úsmev Áno

kavalentinka, Ne, 29. 01. 2012 - 20:21

Úsmev nam!kysnute cesta ja sice neovladam,ale uz som si povedala,ze skusim,ved co?ine vedia a ja nie??tento recept sa mi vidi lahky,tak zacnem tymto...uz nech je utorok a drzte palceky.dam vediet ako to dopadlo.Chichocem sa Vyplazený jazyk

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama