
Keltýš je staré jedlo typické pre "Dolniaky". Tradične sa konzumovalo pred Veľkou nocou. Je zdrojom vitamínov a prospešných látok, preto bolo po zime veľmi hodnotné.
obilie | ||
polohrubá múka |
Foto: Klaus Beyer z Pixabay
Pšenicu dáme namočiť na noc do vlažnej vody, potom dáme naklíčiť. Ja dávam na plastovú platňu s dierkami a bokmi veľkosti plechu.
Obilie treba pravidelne rosiť vlažnou vodou, musí byť vždy vlhké a na teple. Podľa teploty v miestnosti naklíči do 4-6 dní.
Klíčky musia byť biele, nesmú byť zelené /1-2 cm/. Najlepšie je zakryť ich látkou, napríklad uterákom a čiernou fóliou.
Klíčky zomelieme na mäsovom mlynčeku aj dvakrát a zalejeme ich vodou. Na dva litre suchého obilia 5-6 litrov vody a vytlačíme, dostaneme sladkastú tekutinu.
Pridáme polohrubú, niekto dáva hladkú múku. Stále miešame až kým nie je cesto husté ako na halušky. Dáme do nádob 3-4 cm cesta, do každého na vrch dáme dva tri kúsky pečiva, na pohlcovanie pary. Ja dávam krúžky rožka.
Pečieme v rúre cca 3-4 hod na 160-180 st do zlatohneda. Je to staré tradičné jedlo vitamínová bomba, sladké ako med. Ak ste dodržali správny postup, na druhý deň pustí hustú šťavu. Je veľmi sýte a dá sa zamraziť na horšie časy.
Dobrú chuť:)
Keďže je velmi sýte a množstvo na horšie časy do mrazničky, obdariť známých.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty