reklama

Keltýš-keltieš-birač

Pridal/a nagas dňa 10. 03. 2017 - 20:08 - Recepty nagas
Keltýš-keltieš-birač, Iné recepty, recept, nagas

reklama

Keltýš je staré jedlo typické pre "Dolniaky". Tradične sa konzumovalo pred Veľkou nocou. Je zdrojom vitamínov a prospešných látok, preto bolo po zime veľmi hodnotné.

Ingrediencie
  obilie
  polohrubá múka
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Foto: Klaus Beyer  z Pixabay

Pšenicu dáme namočiť na noc do vlažnej vody, potom dáme naklíčiť. Ja dávam na  plastovú platňu s dierkami a bokmi veľkosti plechu. 

Obilie treba pravidelne rosiť vlažnou vodou, musí byť vždy vlhké a na teple. Podľa teploty v miestnosti naklíči do 4-6 dní. 

Klíčky musia byť biele, nesmú byť zelené /1-2 cm/. Najlepšie je zakryť ich látkou, napríklad uterákom a čiernou fóliou. 

Klíčky zomelieme na mäsovom mlynčeku aj dvakrát a zalejeme ich vodou. Na dva litre suchého obilia 5-6 litrov vody a vytlačíme, dostaneme sladkastú tekutinu. 

Pridáme polohrubú, niekto dáva hladkú múku. Stále miešame až kým nie je cesto husté ako na halušky. Dáme do nádob 3-4 cm cesta, do každého na vrch dáme dva tri kúsky pečiva, na pohlcovanie pary. Ja dávam krúžky rožka. 

Pečieme v rúre cca 3-4 hod na 160-180 st do zlatohneda. Je to staré tradičné jedlo vitamínová bomba, sladké ako med. Ak ste dodržali správny postup, na druhý deň pustí hustú šťavu. Je veľmi sýte a dá sa zamraziť na horšie časy.

Dobrú chuť:)

Doplňujúce poznámky

Keďže je velmi sýte a množstvo na horšie časy do mrazničky, obdariť známých.

Výnos
20 6-8 nádob
Celkový čas
6 hod
Čas prípravy
1 hod
Čas varenia / pečenia
5 hod

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama