Súťaž Pečie celé Slovensko príjemne prekvapila

Nezvyknem sledovať televízne súťaže, teda asi okrem Super Star, ktoré má nakoniec vždy usadí do kresla. Začína to len nakukovaním od PC počas kástingov a postupne si to odsledujem celé.

K televíznej súťaži o varení som sa dostala úplne naokolo. Keď som mala okno v pozeraní relácii o bývaní, tak som skončila na Paprike a tam bežal záznam súťaže Master chef v Anglicku. Neskôr v Austrálii. Bolo to celkom fajn. Krásne prostredie, príjemná hudba, pekné kulisy, zaujímaví ľudia, porota a samozrejme samé dobroty.

Keď som sa dozvedela, že bude podobná relácia u nás, bola som zvedavá aké to bude. Viem, že Dáša tu spomínala obrovskú odozvu u susedov v ČR. Medzi súťažiacimi mala byť aj jedna cukrárka z Tortyodmamy.sk , p. Magda - jej excelentné recepty sú ozaj veľmi obľúbené. A osobne poznám aj Jožku Zaukolcovú z našich stretnutí, veľmi príjemná žena.

Tak som si pekne naplánovala nedeľný večer pri sledovaní RTVS a prekvapivo si ho celkom užívala. Veľmi sa mi páčilo, že tam bolo všetko to, čo v zahraničných verziách. Krásne prostredie, aj kulisy a samozrejme veľmi pestrá zmes cukrárov. Recepty, ktoré predvádzali, už boli na inej úrovni, ako naša slovenská klasika, ale však potrebujú zaujať.  Aj porotkyne boli fajn, moderátori ostrieľaní, pohodoví. A laskonky ..., hneď som si spomenula na babku, tie sme chodili kupovať do cukrárne, a prvú babkinu bábovku som upiekla u nej ako desaťročná.

Aj torty boli ozaj nádherné, vyzerali byť ozaj chutné a aj krásne boli. Inak musí to byť ozaj náročné, piecť v tak krátkom čase, napríklad torty zdobiť bez dôkladného chladenia. Aj pečenie v rúre, ktorá je iná ako ta doma, musí byť dobrodružné.

Čo ma však na súťaž Pečie celé Slovensko úplne, ale úplne dostalo, bola spolupráca medzi cukrármi. To som pri zahraničných verziách nezažila, keď tak len poskromne. Ale tu to bolo tak nádherné, spontánne, ostala som dojatá, že dobro v ľuďoch sa nikam nestratilo a ta vzájomná podpora a žičlivosť tu je. Jasné, možno sa to neskôr zmení, keď ich bude menej. Možno nie, vyzerá tona dobrú partiu. Teším sa na ďalšiu časť o týždeň.

Diskusie Naničmama.sk: 

celý týžden som sa strojila,že pozriem...no a -zabudla som!

lebo telku pozerám len výnimočne..ale dnes sa strojím to pozrieť z archívu.

Podarilo sa? Úsmev

Minulý rok sme túto súťaž sledovali na čt a teda, tiež ma šokovalo, že si pomáhali. A to, čo ukázali včera bol ešte oveľa vyšší level. Veľmi príjemná zmena. Dobre sa na to pozeralo.

A teda, hlboko sa skláňam pred každým jedným súťažiasim, čo sa do takejto súťaže prihlási. Dať za 4 hodiny tortu, ktorá bude s nejakým odkazom? Moje nervy, to by som si akurát rozmyslela, že čo idem robiť. Fakt to veľmi obdivujem.

A ešte ma prekvapil 15 ročný chlapec. Uvidíme, čo to bude ďalej.

Fakt boli úžasní. ÁnoPečenie torty za 4 hodiny nie sranda, všetko musí vychladnúť, stuhnúť, rúra pečie inak ako doma ...

Mladý muž je ozaj šikovný.Áno

Mám nakukané rôzne súťaže takéhoto rázu (okrem Moja m...., to je v mojich očiach dehonestujúce jedla) a teda vyzerá táto slovenská verzia super. Veľmi príjemní súťažiaci a majstri v pečení, perfekt porodkyne a super moderátori. Včerajšia epizóda perfekt, torty hodné profíkov niekedy by aj predčili. Teším sa na ďalšiu nedeľuTlieskamSrdceÁno

Aj ja sa teším, ozaj to celé veľmi príjemný zážitok, snáď pri tom ostanú. Lebo do upútaviek. už povyťahovali, čo sa nedarilo, však treba emócie. Hambím sa

Druhá časť už "neznela"  tak poztivne  ako prvá čast. Asi som to aj čakala podľa upútavok, že pôjdu do napätia, vytiahnu viac stresových situácii a išli tvorcovia aj týmto smerom. Ale za bez debaty, je to stres v tak krátkom čase stihnúť cheesecake za 2 hodiny, ktorý sa bežne robí aj 12 hodín, o ťahanej štrúdli ani nehovorím. Ale vzájomná spolupráca bola stále krásna.

Je to súťaž tak stresy musia byť a myslím, že tie úlohy budú čo raz tvrdšie. Ale aj napriek tomu sú fantastickí, súdržní. Nevyzetá to na podrazy, ohováračky a to je na tom to pekné a aj my pri telke sa čo to podučíme. A páčilo sa mi Jožkine zhodnotenie vypadnutej Magdušky. O týždeň držíme opäť palce ide sa piecť chleba.

Tak som sa namotala aj ja Úsmev. Parádne. Tisíckrát lepšia show ako talentové súťaže, kde mám pocit trápnosti.

Páčia sa mi všetci a straaaašne ľutujem, že som 1.časť prepásla. Chalaniska čo vypadol totiž osobne poznám. Tiež sa to dozviem neskoro Hambím sa.

A ako to pozerala som, tak som mala dojem, že poznám viacerých Prekvapenie.

Fakt sú dobrí, aj tie mladé decká prekvapujú. A asi skúsim doma klasickú ťahanú štrúdlu aj ja. Proste pre ten komšt. Že keď to 15ročný chalan dá, ja hádam tiež. Úsmev Proste bude piecť celéééé Slovensko.

Či to len ja hneď potrebujem skúsiť niektoré recepty? Chichocem sa

A veľmi oceňujem na IG ich stránku - tam tiež vidieť ako krásne tu ide o medziľudské vzťahy a že to neni len taká sólo dráma pre každého. Áno

ja celkovo žasnem, že to za tak krátky čas dajú. Hlavne tie výzvy, čo nepoznajú. A je zaujímavé, že v každej časti sa aj niečo priučím. Konečne viem, aký je rozdiel medzi košíčkami a tartaletkami. Neraz myslím.

Ale tak majú odpečené svoje. To neni jak ja, nádjem recept a idem skúsiť. A potom mesiac nič. Napr. čízkejky včerajšie - tie decká nemusia. Ale ako ich včera videli, že či neupečiem Veľký úsmev. Tak najlepšie by bolo hneď zarovno nimi, aby som to začala piecť predpokladám.

Sú šikovní. Všetci.

takže hlási sa ďalšia namotaná lebo je toÁnoÁnoÁno...a aby sa dobre pozeralo napiekla som rýchlo ráno aby som mala večer k telke na tanieriku..no lebo chute sú potvory.

Rozmýšľam, prečo ja závislačka na sladkom, nemám pri pozeraní na také chuť na sladké? Chichocem saVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlaheAko tú mám permanentnú, ale také niečo ju nijak nezvyšuje. Možno tým, že  zákusky, torty a koláče patria k mojej pracovnej náplni, teda aspoň pri príprave časopisu Torty od mamy, však aj pri weboch sa s nimi hrám, ta už mám akú takú odolnosť?

Ja som si prosím pekne musela toast opiecť aspoň. Váľam sa od smiechu po podlahe

Suchý. Prihoretý. Jaký bol dobrý!!!

A dnes mi ide na chuť len mäso a orechy. Chichocem sa Presedlávam na lowcarb. Čo ja pri tom chlebe v nedeľu budem robiť dámy! To som zvedavá.

Jaaj, pre všetky nadšené pekárky, jeden z reťazcov má oddnes akciu na čokynu. Veľa druhov, aj sólo horká. Moja najobľúbenejšia je 70%. Len ak by ste si chceli urobiť zásoby pred ďalším dielom. Alebo už aj pred Vianocami.

O čokoláde mi ani nerozprávaj, zhoršuje mi ekzem, ale stale pokusam osud s kokosovou ritter sport a malickou horkou studentskou .... Bez suhajdov Vianoce asi nedám. Ono je to cele na milu Jarmilu moje pečenie, bez čokolády, bez mlieka - tvarohu, mascarpone, šľahačky, muku nahradim ...A potom spravím taký smiešny kolač, že jablka, banany a ovsene vlocky, mandle ... a sa s Tinkou na ňom skoro pobijeme. Veľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlaheChichocem sa

Furt som ešte nekukla, čo vy dve môžete. Strašné so mnou.

Tá čoko akcia super - vďaka. Nevedela som. U nás čokoláda ide 70% a ja viac ako 70%.

Vôbec si neviem predstaviť mliečnu jesť. Chichocem sa

Tinka mliečne môže, nemôže kakao, teda ani čokoládu, tak používam karob, z orechov len mandle, ale zas môže spaldovu celozrnu alebo bezlepkovu, ovocie cucoriedky, banany a jablka. Ja teba bez mlieka a vyrobkov z neho a muku bezlepkovu mozem, len to tiez nie vyhra, pouzivam ovsenu ...,  tazko sa pecie. Ked uz som limitovana, ta skusam rovno nejake zdravsie kolace, asi sa budem inspirovat u vegan. Jablkove pyre a popucene banany vedia nahradit maslo, olej  vajicka este pouzivam. Hambím sa

Tak palacinky by šli Úsmev.

A hokaido môžete?

Palacinky ta jedine s ryžovým mliekom? pre mňa, hokkaido môžme, to bude ďalší level po mrkve. Ešte sa k cvikle vrátim.

Mandlové mlieko mám testnuté. Docela to šlo. Robila som na kokosovom oleji, ale to len tak, aby sa nepovedalo - to odvážim a kusy ešte odrátam a skúsim čo tie mandle povedia.

Zatiaľ som tam statočne dala normálnu múku a bolo to TOP.

Uvidím ako si poradím s mandlovou múkou. Ešte by tam nádejne mohlo ísť niečo z ryžovej.

Uvidíme.Hrnčisko pyré mám navarený, detiskám sa to ľúbi, môžeme testuvať. Chichocem sa

S mandlovou mukou treba opatrne, mam ju doma, ona je taka sucha. Pouzivam zvacsa mlete madle, ale nejaku muku chce vacsina kolacov, u mna vedie ovsena, bez lepku, abo rozmixujem vlocky.

Haleluja! Prva co chape pojem mandlova muka ako ja. Teda "odtucnene" mandle pomlete. Kolko krat som sa ja dovadila, ze to co ponukaju (pouzivaju) v receptoch mandlova muka nie je! Az som to nakoniec aj ja vzdala Hambím sa

Urcite dam mlete mandle, ne muku. Tu uz nemam.

Len teraz rozmyslam, ci som si to nepomylila s kokosovou mukou, ze ta je strasne sucha. Hambím saPohoda

Všetky múky sú "odmastnené" verzie mletých orechov.

Napr tá mandlová : samotná múka má podiel bielkovín niekde okolo 46gr, tuky 27gr. Kým "mandlová múka ( čítaj pomleté mandle) je to predne naopak - dominujú tuky cez 50gr a bielkoviny horko ťažko dosahujú 20gr. Takže je "suchá".

Kokosová múka - áno je veľmi suchá a dobre absorbuje vodu, tú mám - ráno som skúšala palacinky. To bude na blog. Keď sa podaria. Veľký úsmev

Ryžovú múku môžete?

Pomleté mandle do palaciniek NIE. Možno zmiešať s normálnou múkou, ale čisté mleté mandle ee.

nie mandle do palaciniek nedavam, skusala som ovsenu muku, len su rosku krehkejsie, to Tinke spravim so spaldovou celozrnou. Ryzovu a kukuricnu, asi mozeme, ale tej sa snazim vyhybat. Zas obe su v bezlepkovych mukach ..., obcas pouzijem ...

Ja som našla recepty na low carb palacinky s hokaido. Tak som ráno pred 4tou testovala. No som normálne? Veľký úsmev Aspoň som mala dobré raňajky - polovička cesta šla het. Nebolo to zlé, ak by sa dal tam prášok do pečiva a šibla by som to do rúry - kľudne solídny koláčik mohol byť. Vlastne skúsim ešte také niečo aj vydumať v rámci zdravšieho pečenia. Okrem mandľovej múky tam šla aj tá kokosová.

Ovsenej som sa chcela vyhnúť, keď ju máš odskúšanú.

A našla som ešte z ryžovej múky - to sú vraj tradičné palaada. Normálne ma to začalo baviť. A zistila som, že my Európania robíme na zlej panvici tie palacinky. Moslimovia robia na takej "konvexnej" Úsmev. Neobracajú a jedia s kari! PrekvapeniePrekvapeniePrekvapenie

Som sa zas niečomu priučila Úsmev

 

Musím sa priznať, že relácie o varení a pečení nemusím, ale toto som si pozrela a zaujalo ma to. Fakt sa to podarilo.

Sezónne recepty

 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok