Čo ma naučila bábovka

Ciastko sa ne pyta.
Ciastko rozumie.
Také milé mi na IG vyletelo.
Teda:  Koláč sa nepýta. Koláč rozumie.

No nie vždy tak ...

Ale pravda je, že som sa rozhodla ukončiť ten bábovkový kolotoč, čo som si sama sebe rozkrútila. Dôvod jednoduchý - pri takej frekvencií koláčov by som musela dávať tréning ako olympijský pretekár v maratóne a aj to neviem, či by bolo bez priberania. A na druhej strane - času teda pri nich strávim dosť. A na tretej ... aj iné koláče treba vyskúšať Veľký úsmev ....

Ešte som sa zaprisahala, že urobím jednu - s prossecom a gaštanovou múkou, tak PROSÍM, nech tá stojí za to.

Ale aby som neremcala, že okrem 2 kíl navyše a 15tich odskúšaných receptov, mi to obdobie nič nedalo. Takže dalo.

Bábovka ma totiž niečo naučila:

1/ Pol hodina je 30 minút - nie 15! ... dodržať čas sa osvedčí hlavne pri ceste, kde je viac masla. Lebo inak sa koláč šprajcne, nechce von a ak von vylezie, tak zväčša vo viacerých častiach. Teda dodržovať harmonogram.

2/ Nie všetko, čo vyzerá krásne, dokonale aj chutí. No takto - niektoré recepty sú fakt len pre oči. Napr. taká psychadelická bábovka. Ten vizuálne efekt bol lepší, vzbudil viac očakávaní ale potom chuťovo nejak nevynikla. Ako nie zlé, ale ...

3/ 160 stupňov je málo, alebo v Austrálií to viac pečie ... noooo, túto poznámku som si napísala pri depresií z pokazenej pomarančovej bábovky. Podľa receptu sa mala piecť 40 minút (ani hodina nepomohla) a len na 160 stupňov. Možno, keby bolo cesto vo viacerých menších formách, ale taká masa ... pochybujem, že aj v Austrálií to za ten čas dali .

4/ Nie všetko chutí rovnako na začiatku aj na konci - zas som pri tej pomarančovej bábovke. Proste tie pomaranče ešte budem musieť asi niekedy zdolať. Napodiv, nahorklé cesto po upečení stratilo tú horkosť a bolo docela fajn. Aspoň čo sa chuti týka.

5/ Najlepšia bábovka neexistuje - pán Boh vie, že som každú jednu pripravovala s láskou. Vie aj to, že do každej som vkladala nádeje. Len ja viem, koľkokrát som sa zastavila nad formou, hľadala druhú a prelievala cesto, lebo tá prvá bola primalá či priveľká. Len ja viem, koľkokrát som si dala po prstoch, lebo vlastné skúsenosti hovorili inak a recept inak. Nakoniec však nikdy nebol výsledok nejak zlý, vždy sa dalo. Lenže ... lenže každému chutí niečo iné. Niekto rád bábovku "mokrú", niekto s orieškami a hrozienkami, niekomu vyhovuje karamel, niekto hľadá páperovo jemné cesto, niekto len inú formu známeho koláča. Keby som vyhodnotila podľa testujúcich - nezhodli sme sa ani na jednej bábovke, že je top pre všetkých naraz.

A ktorá dopadla v globáli najlepšia? No predsa tá moja! Koniec koncov, najviac ovácií získala bábovka, ktorú som robila podľa vlastného receptu inšpirovaná talianskym originálom. No dobre ... ešte jedna bola absolútne skvelá. Ale tá chcela veľa hrncov zašpinených a riadny časový balík. Vyplazený jazyk

Čo záverom? Asi nič. Možno som mala dať pomalšie tempo v pečení, ale mňa by to asi aj tak dlho nebavilo. S 15timi bábovkami a frekvencií 1 kus za týždeň by som sa prepracovala nejak za Veľkú noc. Takže ma čaká už len labutia pieseň s tou gaštanovou.

Snáď bude jedna z najlepších. Lebo inak......

Komentáre

jaaj, kde vziať tú pevnú vôľu - upecť bábovku a zjesť iba jeden maličký kúsok????

Veľký úsmev ... nebol by problém, keby ju jedli všetci a nič nezostalo. U nás bolo také, že došlo decko, kuklo na bábovku, otočilo sa na päte a "nemáme niečo sladkéééé" ... kašľalo mi na bábovku zvysoka, lebo o bábovke malo inú predstavu

No ale popriberali sme všetci, čo sme testovali Chichocem sa ... jeden kúsok to teda nebol. Iba keď nechutila Prekvapenie

Nuž taká frekvencia by aj na koňa bola moc... Ako priznávam bez mučenia, že včera ma manžel ukecal na bábovku zas a znova a aj vajíčka šiel kúpiť ochotne a aj za odmenu som mu upiekla mramorovú s kúskami karamelu a polevou zo slaného karmelu, ale žeby bábovka v princípe ovládla môj svet pečenia, tak to nie... Ja musím mať zmenu, raz bábovka, inokedy brownies alebo cookies alebo si deti rozkážu cupcakes. Jednoducho zmena musí byť, inak ma to ubíja. Ale vyhovuje mi, že aj taká bábovka môže mať veľa podôb /teda u mojej svokry nie, tam má len jednuChichocem sa/ a preto raz za čas sa oplatí ju upiecť... ale nie často, nie opreteky, nie každúVeľký úsmev.  Aj keď u nás do 24 hodín zmizne... čuduj sa svete a to som si myslela, že len manžel je na bábovku /aj deti sa potatiliVeľký úsmev/.

 

U nás hodne bolo o tom, že napr. deti celkovo tvar bábovky obchádzajú. Až keď som im na nútila, že je to ako mafiny, len sa to tvári za bábovku, tak si dali. A potom ešte som perníkové cesto tak prezliekla Chichocem sa. To pojedli.

Ale moje pokusy s mascarpone, či hruškami a rozmarínom, ananásovo tvarohovú, alebo makovo višňovú .... no to bolo na nich veľa. Váľam sa od smiechu po podlahe

No ja pečiem aj mimo báboviek - takmer denne, keď nič iné, tak aspoň pizza kolieska namiesto desiatej (však kto by rožky nosil, keď môže machrovať s pizzou, že áno? Pohoda ) Ale vyliezlo z detí a manžela, že karamel nemusia ( ja teda hej), tvaroh tiež nie a že v podstate asi pre nich nech to ani nepečiem Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe. Im stačí puding.

ja keď sa spýtam doma, aký chcú koláč, tak jediná odpoveď, ktorú dostanem je že pudingový. To znamená v podstate piškótove cesto, na ktorom je lyžičkami nakladený uvarený puding. Celé upečené a na vrch kyslá smotana s cukrom....

Ktovie, či im fakt tak chutí, alebo to je jediný koláč, ktorý vedia aj pomenovať. Radšej nebudem zisťovať :)

Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe

Ja ich skôr upodozrievam, že chcú AJ puding AJ koláč. Chichocem sa

To poznám, len to staré a dobré a osvedčené, to aj môj chlap by najradšej jedol /bol naučený z domu/. Lenže smola, ja som experimentátor /síce na teba v tvojich pokusoch ešte nemám, ale hranice som posunula/, takže zvykol si rokmi nato a zje aj tie netradičnejšie. A zas chalani sú podobní, jeden nechce tvaroh, druhý kokos...tvaroh ešte zamaskujem a obkecám, že to je niečo iné, ale kokos cítiť a to už nemám šancu zakamuflovať. A najmladšia je chameleón, raz nemá rada orechy, potom mak, inokedy ich ľúbi... tak to nemám istotu čo bude a nebude chcieť.

A mladým sa nečudujem... čo taký rožok na desiatu, to je nič, keď môže byť pizza a potom prídu za mnou tie moje a začnú: "Mamí, upečieš na desiatu také koliesko ako malá pizza?" Veľký úsmevVeľký úsmevVeľký úsmeva ja už hromžím u koho to zase videli Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe.

Neter mala ľahko cez dva roky. Jedla veľmi zle a tak jej varili hlavne to, čo jej chutilo. A ona raz nad tanierom paradajkovej polievky, ktorý dovtedy jedla bez problémov zahlásila: "Niekedy ľúbim, niekedy neľúbim. Sama neviem prečo."  To je asi u dievčat celkom bežné, takéto stravovanie :)

Veľký úsmevVeľký úsmevVeľký úsmevzlatá

Toto mi pripomína mladšieho - "ja vajíčka neľúbim. Ale chlebík vo vajíčku mám rád."

A tak sa robí aj praženica aj chlebíky.

Ja zase s bábovkami budem pokračovať asi raz do týždňa, len určite nie v toľkých verziach, Deva ma v pondelok vytvarnu, domov chodi o siestej, pri histaminovej intolerancii nechodi na obedy, ta obeduje babovku. A tusim na stvrtky ked ma klavir, ale to konci skor zacnem piect mufiiny. Chleba peciem kazdy druhy den . Drahemu z mojich nizkosachardovych jedla asi najviac chutia torty ....Chichocem saVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlahe

Oooo ty si môj nasledovateľ TlieskamTlieskamTlieskam.

Normálne včera 2 hodiny som spala Prekvapenie ... kávu som zabudla dať cez deň, iba ráno bola. A potom rozmýšľam, čo som nestihla urobiť. No baaaaabovku som vypustila. Váľam sa od smiechu po podlahe

Tak mi večer naplánovali aspoň ráno do rúry hodiť kroasanty z polotovarov. Hambím sa

Inak, teraz na IG je challenge že niečo s mrkvou - ešte som neskúšala. A veľmi uvažujem nad ďalšou bábovkou Veľký úsmev .... možno dnes skúsim.

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.