Receptov na koláče z hokaida je veľa, tento je na spôsob "cheesecak" ale bez spodného keksíkového korpusu a tým bez múky.

Porcie | |
---|---|
Čas prípravy | 40 minút |
Čas varenia / pečenia | 50 minút |
Celkový čas | 1 hod, 30 minút |
Ingrediencie
1⁄2 | liter | voda |
150 | gramov | trstinový cukor |
1 | kus | celá škorica |
1 | kus | badián |
1⁄2 | kus | vanilkový lusk |
500 | gramov | hokaido |
250 | gramov | Philadelphia syr |
3 | kusy | vajce |
1 | kus | vanilkový cukor |
1 | čajová lyžička | voňavé korenie |
Inštrukcie
Vanilkový lusk rozkrojíme po dĺže a vyberieme jadierka tie dáme ku syru). Vodu, cukor a korenie varíme pomaly 10 min. Hokaido umyjeme, vydlabeme, nakrájame na menšie kúsky a vložíme do cukrového sirupu. Varíme kým sa voda nevyparí asi 20 min. Potom vyberieme korenie a rozmixujeme. Necháme vychladnúť.
Do syra pridáme dužinu z vanilkového lusku, vanilkový cukor, voňavé korenie - perníkové ( robím si sama zmes škorice,badián,hrebíčky,nové korenie, kardamón a fenikel, meliem na kávovom mlynčeku) a vyšľaháme. Postupne zašľaháme vajíčka, na záver zľahla vmiešame dyňové pyré.
Formu 24 cm vystelieme papierom aj po obvode. Hotovú zmes dáme do formy, uhladíme a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 st. Na spodok rúry dám nádobku s vodou.Pečieme 15 minút, potom znížime teplotu na 125 st. a pečieme ešte 30 - 35 min. Hotový koláč necháme vychladnúť najlepšie do druhého dňa ale ak ho spravíte ráno návšteva podveče si môže pochutnať. Môžeme podávať preliaty ovocným toppingom ... ja som podávala so šľahačkou, plátkom čokolády ( roztopila som bielu čokoládu, pridala voňavé korenie a lyžičkou na papier si roztiahneme plátky, po stuhnutí odlúpneme) , kúskom figy, brusnice a tekvicové jadierka....podľa fantázie a chute.