
balalajka
Už som tu dávala čokoládovú verziu. Ale stále ma lákala verzia s ovocím a "na bielo", klasicky. Priznávam, že som zmenila úplne koreniny.
200 | gramov | hladká múka |
150 | millilitrov | mlieko |
7 | gramov | sušené droždie |
85 | gramov | trstinový cukor |
300 | gramov | hladká múka |
1⁄2 | čajová lyžička | soľ |
75 | gramov | maslo |
2 | čajové lyžičky | koriander |
100 | gramov | sušené brusnice |
Do pôvodnej verzie má ísť muškátový orech, ale robila som toť nedávno mrkvový koláčik a priznávam, muškátový orech mi pripomína hodne pečené donuty a ja som chcela niečo INÉ. A keďže uchádzam na koriandry, tak je to aj na recepte hodne cítiť.
Inak - tieto koláčiky sú vraj typickými raňajkami na Veľký piatok. Nedbám. Idem ich zarobiť aj na zajtra, lebo my sme ich zjedli na posedenie.
Jaj a treba ich jesť HORÚCE!!!
V miske spolu zmiešame a necháme cca pol hodinu podkysnúť:
- 200gr hladkej múky
- 150ml teplého mlieka
- 7gr sušeného droždia
- 85gr trstinového cukru
Do kvásku pridáme:
- 300gr hladkej múky
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 75gr masla
- 2 čajové lyžičky koriandru
- 100 - 150gr sušených brusníc
a zamiesime veľmi tuhé cesto. Začínala som miešaním v miske, ale musela som prejsť na hnetenie. Ak by to išlo veľmi z tuha, pridajte lyžicu mlieka.
Kto chce recept ako má byť pôvodný podľa angličanov, vynechá koriander a nahradí ho 2 čajovými lyžičkami škorice a po štipke - koriandru, muškátového orieška, zázvoru, nového korenia a hrebíčku. Sušené brusnice možno nahradiť akýmkoľvek sušeným ovocím.
Všetko spolu zamiešame, uguľkáme 12 kusov buchiet a dáme na vymastený plech na 1-1,5hodiny nakysnúť. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a urobíme na ne kríž zo zmesy vody a hladkej múky (1:1) - mne stačili 2 polievkové lyžice z každého.
Dáme piecť na 12 minút do dobre rozohriatej rúry na 200 stupňov.
Vyzerajú úžasne.