
Ovocným koláčom zo sezónneho ovocia neviem v lete odolať...
300 | gramov | hladká múka |
1 | polievková lyžica | kryštálový cukor |
1 | čajová lyžička | soľ |
4 | polievkové lyžice | voda |
500 | gramov | jablko |
300 | gramov | čučoriedky |
160 | gramov | kryštálový cukor |
25 | gramov | maslo |
2 | polievkové lyžice | zemiakový škrob |
2 | kusov | žĺtok |
175 | gramov | Hera |
Najskôr si pripravíme cesto...do múky nasekáme 175 g zmäknutej Hery alebo masla, pridáme 1 PL kryštálového cukru a lyžičku soli, zarobíme cesto, do ktorého pridávame vodu podľa potreby /mne stačili 4 PL/, stačí toľko, aby sa cestíčko dalo "dokopy".
Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme 30 minút v chladničke. Zatiaľ si pripravíme jablká, očistíme ich vykrojíme jaderníky a nakrájame na kocky, dáme do misky, zasypeme 80 g kryštálového cukru, čučoriedky umyjeme necháme odkvapkať a a 200g z nich pridáme k jablkám, zvyšok odložíme. 25g masla, 80g kryštálového cukru, žĺtky a 2 PL škrobovej múčky vymiešame.
Pripravíme si formu na koláčik: vymastíme ju a vysypeme múkou. Cesto vytiahneme z chladničky, rozdelíme na 2/3 a 1/3. Väčšiu časť cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske na tenko, prenesieme do formy, vyložíme ním aj boky formy.
Maslovo žĺtkovú zmes vylejeme na pripravené cesto, lyžicou rozotrieme po spodku a bokoch.
Z ovocia zlejeme šťavu a rozsypeme ho na pripravené cesto, vrch posypeme zvyšnými čučoriedkami. Odloženú 1/3 cesta vyvaľkáme natenko, ostriežkou alebo ostrým nožom nakrájame pásiky asi 1 cm široké, poukladáme na koláčik ako mriežku, pritlačíme a šupneme do rúry.
Najskôr pečieme 10 minút na 200°C, potom teplotu znížime na 180 °C a pečieme ešte 1 hodinku. Vyberieme a necháme vychladnúť Čas na prípravu som uviedla od začiatku prípravy, pokým sa neupečie, takže samotná príprava netrvá tak dlho.
podávame s osladenou šľahačkou alebo vanilkovou zmrzlinou

- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty