
Ako pri predchádzajúcom recepte iniciátorom bola zas moja blška, ktorá zacítila vôňu trdelníka... a tak som mala dôvod vyskúšať také domáce mini trdelníčky.
600 | gramov | hladká múka |
20 | gramov | droždie |
4 | kusov | žĺtok |
170 | millilitrov | mlieko |
80 | gramov | kryštálový cukor |
70 | gramov | bravčová masť |
80 | gramov | maslo |
1 | polievková lyžica | rum |
orechy | ||
práškový cukor | ||
1 | kus | bielok |
Do misky nasypeme múku, do ktorej prisypeme cukor, rozmrvíme droždie, zalejeme teplým mliekom a necháme podkysnúť. potom pridáme masť, rozpustené maslo, rum a žĺtky a pomocou mixéra vypracujeme nelepivé cesto. Necháme na teplom mieste kysnúť 30 minút.
Potom ho rozdelíme na dve časti a natenko rozvaľkáme. Pokrájame na pásiky a tie ovinieme okolo trubičiek na šamrole. /Keďže som ich donedávna nemala, odkladala som si papierové trubičky z alobalu a potravinárskej fólie.
Narezala som na 10 cm kúsky, ktoré som obalila v alobale. Pečie sa na nich výborne./ Potom pripravené cesto natrieme bielkom a obalíme v orechoch, ktoré sme zmiešali s práškovým cukrom. Necháme podkysnúť.
Teraz zapneme rúru na 180°C. Pečieme 15 minút. Ešte horúce pokvapkáme rozpusteným maslom a po miernom vychladnutí stiahneme s trubičiek.

Vidíš a to by mi nenapadlo, že jeden veľký takto upiecť. Inak som už videla, že si pomohli aj tak, že omotali na drevený valček na cesto, len mne také menšie sa zdali lepšie v tom, že si aj manžel mohol vziať do práce, decká na desiatu...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ahojte ja som raz čítala neviem kde , že cesto na trdelník natočíť na 7 dcl zavaraninový pohár a tak dať upiecť aj som to skúšala , bolo to celkom dobré , poháre som nechala ležať , nemala som dosť odvahy ich nechať stáť !!!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dobrý nápad! Videla som už aj na prázdnych plechovkách a aj na valčeku omotanom alobalom...veľa improvizácií vzniká.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Veľmi sa mi páči ten nápad s alobalom. A to by sa vlastne dal aj jeden velky trdelník takto upiecť, nestrihať tú rúrku. A keby sa nebodaj ešte podarilo vyrobiť zariadenie na zavesenie, už by sa to blížilo k dokonalosti. Aj keď vlastne neviem, na čo je dokonalosť dobrá. Ke´d tu to už máš rovno naporciované.
Možno sa odhodlám, aj keď tie trubičky teda doma nemám. iba prázne trubky z papiera....