
Prudko jedlý...
600 | gramov | hladká múka |
1 | čajová lyžička | sóda bikarbóna |
4 | polievkové lyžice | med |
100 | gramov | Hera |
3 | kusov | vajce |
300 | gramov | slivkový lekvár |
kus | hrozienka | |
kus | orechy | |
kus | mak | |
250 | gramov | práškový cukor |
1 | čajová lyžička | škorica |
1 | čajová lyžička | perníkové korenie |
CESTO: Heru roztopíme a zo surovín vypracujeme polotuhé cesto, ktoré necháme jeden deň odpočinúť v mikroténovom vrecku. Cesto preložíme na múkou posypanú dosku, rozdelíme ho na 4 časti, rozvaľkáme na šírku asi 18 cm a dĺžku plechu.
Na cesto natrieme slivkový lekvár, posypeme podľa ľubovôle: mak, orechy, hrozienka, sušené slivky,....atď . Každý kus stočíme, prenesieme na tukom pomastený plech, popicháme rovnomerne vidličkou a pečieme 30 – 40 minút pri teplote 170 °C. Asi 5 minút pred upečením závinu tieto potrieme rozšľahaným žĺtkom v trochu mlieka a posypeme mandľovými lupienkami.
Po vychladnutí zabalíme do alobalu necháme 1 - 2 dni odležať. Pokiaľ sa hneď nezje po odležaní, tak takto zabalený vydrží aj 2 týždne a je krásne mäkký.
PLNKA ORECHOVÁ: Slivkový lekvár,hrozienka namočené v rume, mleté orechy uvarené s trochou cukru, nakrájané sušené slivky a sušené figy, kandizované ovocie, mandľové lupienky...proste podľa ľubovôle.
PLNKA MAKOVÁ: Slivkový lekvár,hrozienka namočené v rume, uvarený mak s trochou cukru, nakrájané sušené slivky a sušené figy, kandizované ovocie, mandľové lupienky...proste podľa ľubovôle.
Dávam aj marhuľový lekvár, aj ríbezľový, miesto orechov alebo maku kokos, čokoládové lupienky,.... tu sa dá ozaj vyhrať s fantáziou a chuťami rodiny.