reklama

Švédsky jablkový koláč

Pridal/a Kamila dňa 08. 09. 2014 - 09:01 - Recepty Kamila
Švédsky jablkový koláč

Kamila


reklama

Recept s fotopostupom na najjednoduchší jablkový koláč aký si len viete predstaviť. Takto by som piekla každý deň. A aký dobrý, samé jablká.

Ingrediencie
7 kusov jablko
120 gramov strúhanka
1 kus vanilkový cukor
1 kus škoricový cukor
60 gramov maslo
4 polievkové lyžice voda
50 gramov orechy
Postup

Rúru zapneme na 200°C. Jablká nelúpeme, len nakrájame na štvrtiny aby sme ich mohli zbaviť jadierok. Nastrúhame ich na jemno, na robote to ide rýchlejšie. ;)

Okrúhlu formu vymastíme maslom. Na dno nasypeme rovnomerne tretinu strúhanky (moja bola bezlepková), na ňu rozdelíme polovicu jabĺk, zľahka pritlačíme k strúhanke. Posypeme cukrom, orechmi a znova rovnomerne nasypeme druhú tretinu strúhanky.

Pridáme zvyšné jablká, zarovnáme a postup zopakujeme, cukor, orechy, strúhanka .... Na vrch nastrúhame maslo, alebo pridáme maslo nakrájané na tenké plátky a polejeme vodou, tak aby strúhanka podľa možnosti bola vlhká. Pečieme cca 45 minút.

Dĺžka pečenia závisí aj od toho aké šťavnaté máte jabĺčka. Koláč som piekla dvakrát pri, "suchších" jablkách stačí 40-45 minút pri šťavnatejších treba piecť 45-50 minút, závisí to aj od vašej rúry. Vrch koláča by sa mal tváriť chrumkavo. ;) A jasné závisí aj od toho, do akej výšky navrstvíte jablká, akú veľkú máte formu... Ale tu nie je čo pokaziť, jablká sú výborné tak či tak. ;)

V pôvodnom recepte bolo podstatne viac cukru (150g), ale ak máte sladké jabĺčka, ozaj postačí vanilkový cukor doplnený o škoricový. Ak máte radi škoricu, kľudne jej dajte viac. Mleté orechy sú už len ako bonus. Koláčik je určite výborný s vanilkovou zmrzlinou, ale skvelý aj bez nej.

Výnos
1 Porcie
Celkový čas
1 hod
Čas prípravy
1 hod
Čas varenia / pečenia
0 minút

reklama


reklama

Dzeny, Po, 08. 09. 2014 - 09:19

Super! (y) (y) (y)
Už len keby som nemusela čistiť jablká :-D :-D Ale to by už vlastne asi nebolo ani pečenie, či čo :-D

Kamila, Po, 08. 09. 2014 - 09:23

No čistiť nie, aspoň kým ich nelúpeš len zbavuješ jadierok to ide celkom rýchlo.

melisa, St, 24. 09. 2014 - 13:02

určite vyskúšam, jabĺčok máme tento rok plno, musí byť výborný :-P

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama