
balalajka
Milujem tento koláč. Je to klasický u mňa víkendový koláčik, plný leta skrytého v skvelom domácom džeme. Žiadne mixéry nenarušia ticho skorého rána, keď rodina ešte spí. A keď vstanú, zobudí ich vôňa horúceho koláča.
280 | gramov | hladká múka |
100 | gramov | cukor krupica |
2 | čajové lyžičky | prášok do pečiva |
štipka | soľ | |
75 | gramov | maslo |
1 | kus | vajce |
1 | kus | marhuľový džem |
Tento koláč milujem hlavne preto, lebo sa robí absolútne rýchlo v jednej miske. Navyše sa nemusíte trápiť, či nepremiešate a potom sa cesto nezdvihne, alebo málo zamiešate. Žiadne miesenie, hnetenie. Len zavrtieť vidličkou v miske. Nekompatibilná hmota je vítaná. A potom už len uťapkať vo forme. A zvyšok necháme na rúru, skvelý domáci džem a zázrak menom pečenie.
Rúru zapneme na 180 stupňov.
V miske dobre premiešame
- 280gr hladkej múky
- 100gr krupicového cukru
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- štipku soli
Nastrúhame, nakrájame alebo prstami namrvíme
- 75gr stuhnutého masla
a vznikne nám sypká zmes do ktorej ešte zľahka zamiešame vajíčko. Hrudky masla sú žiaduce, prachové miesta tiež.
Odložíme si cca 1dcl pohárik stranou - bude z neho posýpka.
Do formy s papierom na pečenie vysypeme zvyšok zmesi a popritláčame. Skvele to ide spodom pohára. Teraz nastupuje pán džem.
3dcl, môžete kľudne aj 5dcl dať. Čím kvalitnejší, tým lepšie. Moje sypané koláče zatiaľ sú len marhuľové, lebo to je môj najobľúbenejší. Navrch ešte poprášime odloženou zmesou a walla - eta vsjo!
Šup s ním na 30-40 minút do rúry.
Necháme vychladnúť a až potom nakrájame.
Koláčik bude ešte stále krásne sypký - vidieť je to na foto. Ale tá chuť ... tá chuť

balalajka

balalajka

balalajka
Ja ho robím s akým koľvek ovocím a aj do flašiek keď ideme na výlet https://nanicmama.sme.sk/kolace/bleskovy-flaskovy-kolac
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Upgrade informácií: ak použijete miesto džemu čerstvé ovocie, bude naďalej skvelý.
Ja som vyskúšala broskyne - stačili mi 2 kusy, ošúpala som ich a nakrájala na tenké mesiačiky. Broskyne nádherne pustili šťavu a celý koláč bol dostatočne sladký aj bez pridaného cukru.
A skúsila som aj čučoriedky - cca 250gr. Len tak nasypala a posypala potom navrch posýpkou. Skvelá vec. Ešte by som ich možno trochu pripučila lyžicou nabudúce - aby vytieklo viac šťavy.