Kamila | Veľkonočné zajačiky
Recept s fotopostupom na zajačiky z kysnutého cesta ako inšpirácia na sviatočné pečenie s deťmi. Ani vychladnúť nestihli a už ich nebolo.
250 | millilitrov | mlieko |
50 | gramov | kryštálový cukor |
50 | gramov | maslo |
30 | gramov | droždie |
1⁄4 | čajová lyžička | soľ |
1 | kus | vajce |
500 | gramov | múka |
Ostatné: | ||
1 | kus | žĺtok |
Mlieko s maslom a cukrom zohrejeme, kým sa maslo a cukor neroztopia. Necháme vychladnúť. Ešte do teplého rozdrobíme droždie. Necháme trochu podkysnúť.
Na robote s hákom na miesenie alebo ručne primiešame k hmote vajíčka izbovej teploty a múku so soľou. Hladké cesto by sa malo oddeľovať do nádoby. Cesto v nádobe prikryjeme a v teple necháme kysnúť aspoň hodinu.
Vykysnuté cesto rozdelíme na polovicu a tú orientačne na 8 rovnakých častí, z ktorých ťahaním a šúľaním pripravím dlhé šúľky a guľôčky. Podľa fotopostupu stočíme zajačikov.
Preložíme na plech, necháme ešte chvíľu podkysnúť. Potrieme rozšľahaným žĺtkom, nemusíme a pečieme pri teplote cca 200°C cca 20 minút, alebo podľa skúsenosti s vašou rúrou.
Asi budu krajsie bez potretia zltkom.
Ďalšie recepty
Vsak toto, tiez som prisla na to, ze zltko v tomto pripade nie je najlepsia volba. S bielkom som este nepotierala, ono asi aj cele vajicko moze byt? abo nic?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Kľudne môže aj celé alebo trochu medu s vodou keď je to na sladké pečivo...ak nič tak budú matné to asi nie
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Sú milučký, škoda zjesť , potrieť ich radšej bilekom s trochou vody, žĺtko rýchlejšie hnedne