Nezadržateľne sa blíži Veľká noc a inšprácií nie je nikdy dosť, mazanec ako ho robím ja ....

Porcie | |
---|---|
Čas prípravy | 35 minút |
Čas varenia / pečenia | 50 minút |
Celkový čas | 1 hod, 25 minút |
Ingrediencie
250 | gramov | hladká múka |
150 | gramov | polohrubá múka |
65 | gramov | práškový cukor |
75 | gramov | maslo |
21 | gramov | droždie |
130 | millilitrov | mlieko |
1 | kus | vanilkový cukor |
1⁄2 | čajová lyžička | soľ |
1 | kus | vajce |
1 | polievková lyžica | citrónová kôra |
50 | gramov | hrozienka |
Ostatné: | ||
1 | kus | vajce |
2 | polievkové lyžice | mandľové lupienky |
Inštrukcie
V troške mlieka s lyžičkou cukru si necháme vzísť kvások. Múky preosejeme, hrozienka umyjeme - kto chce môže ich namočiť do umu, nastrúhame citrónovú kôru, maslo si necháme roztopiť ale nie aby bolo horúce. Keď je kvások pripravený pridáme ho do múky dáme aj vaíčko, soľ, maslo a mlieko. Vymiesime hladké, pružné cesto - mlieko podľa potreby môžeme pridať. Na záver pridáme do cesta hrozienka ...um nedávame .
Cesto necháme vykysnúť 30 min. Potom si vytvarujeme bochník - ja pletiem ako vianočku stočím do papierového košíka na pečenie - nechám prikryté kysnúť ešte 45 - 60 min., potom potrieť rozšľahaným vajíčkom aj 2x, posypať mandkovými lupenkami a dáme piecť do vyhriatej rúry na 165 st. a pečieme 40 - 50 min.