Veľkonočný kulich

Popis

Učarovali mi kvasnice v ruskom podaní. A najviac od amerických kuchárskych trend setteriek , lebo dúfam, že tie vyberajú len najväčšie skvosty ich babičiek.

Veľkonočný kulich - recept

Zhrnutie

Porcie
Porcie
Zdrojnatashaskitchen.com
Čas prípravy
6 hod
Čas varenia / pečenia
35 minút
Celkový čas
6 hod, 35 minút

Ingrediencie

250millilitrovmlieka
115gramovmasla
1polievková lyžicasušené droždie
100gramovkryštálový cukor
 štipkasoli
30millilitrovkyslá smotana
1čajová lyžičkavanilkový extrakt
3kusyvajicka
600gramovhladkej múky
80gramovhrozienok

Inštrukcie

Do misky si dáme do mikrovlnky rozpustiť v

* 125ml mlieka

* 115gr masla

Keď je maslo rozpustené, pridáme

* ďalších 125ml mlieka, aby sme dostali teplotu vhodnú pre kvasnice, teda takú "letnú".

Pridáme

* 1 polievkovú lyžicu sušených kvasníc

* 100 gr cukru

* štipku soli

* 30ml kyslej smotany

* 1 čajovú lyžičku vanilky

* 3 vajíčka

* 300gr hladkej múky

Všetko spolu vymiešame pekne do jednotnej hmoty. Mala by mať hustotu kyslej smotany, alebo cesta na dolky. Necháme 2 hodiny pri izbovej teplote kysnúť.

Po dvoch hodinách pridáme

* 300gr hladkej múky

* 80gr hrozienok

Poriadne zamiešame a necháme znovu 2 hodiny kysnúť.

Dáme na vál, vyváľame 2 bochníky, ktoré pečieme v malých ´maslom vymazaných a múkou vysypaných formách na tortu, kde sme boky "vyhnali" do výšky nadstavením alobalu.

A znovu necháme 2 hodiny kysnúť.

Rozohrejeme rúru na 160 stupňov a pečieme kulich 30-35 minút. Oba naraz.

Po úplnom vychladnutí si vymiešame práškový cukor s citrónovou šťavou a nalejeme pekne navrch a posypeme farebnými cukríkmi.

Poznámky

Kulich je symbolom celkovo ruskej jari. Je to jeden z veľa druhov chlebíka, ktorý sa vlastne pečie v malých obmenách po celej kresťanskej Európe na Veľkú noc. Má byť inak vysoký, po stranách mu má stekať biela poleva a bol zdobený farebnými kvetmi. Je a bol súčasťou košíka, ktorý na Veľkú noc sa dáva posvätiť v kostole. Spolu s paskou - syrom je tradičným ruským či bieloruským veľkonočným jedlom.

Vaše hodnotenie: Žiadne
3
Priemer: 3 (2 hlasy)

Komentáre

počuj, však to robota na celý deň. Len kysnutie je 6 hodín, ak som dobre počítala. Inak, veľmi mám rada túto citrónovú polevu, taká svieža mi príde.

No ja som to vybavila tak, ze zamiesila som prvykrat, isla som na bicykel, prisla, dosypala muku, hrozienka, dala si sprchu a isla kupit s deckom tricka, bo zo vsetkeho vyrastlo. Dosla, dala do formy a zacala som vsetko spratavat, veceru urobila a tak a vecer piekla. Rano natrela, posypala a papala :D ... velice dobry casovy rozpis ma moj program to ma :D

Skúšaš s predstihom ... Úsmev, máš ich pekné, presne také ako paska, ono to je vlastne to isté. Ten syr čo spomínaš je vajcová hrudka, ktorú pravoslávni robia na sladko s hrozienkami,

 

Vsak som.z toho zmatena. Toto.bolo ako paska (kulich) napisane. A ked som pozerala.inde, tak paska malo.byt to co u nas hrudka. Ale kulich to je urcite. No ja skusam v predstihu, bo na Velku.noc je to jak na Vianoce u nas ... uz to nikto nechce jest, lebo maju VSETCI. A dakujem.

Máš pravdu isto to je kulich alebo paska... niečo podobné pečú aj taliani a volajú to panettone, len tam dávajú viac orechov a kandizované ovocie.

 

 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok