
balalajka | Veľkonočný kulich
Učarovali mi kvasnice v ruskom podaní. A najviac od amerických kuchárskych trend setteriek , lebo dúfam, že tie vyberajú len najväčšie skvosty ich babičiek.
250 | millilitrov | mlieko |
115 | gramov | maslo |
1 | polievková lyžica | sušené droždie |
100 | gramov | kryštálový cukor |
štipka | soľ | |
30 | millilitrov | kyslá smotana |
1 | čajová lyžička | vanilkový extrakt |
3 | kusov | vajce |
600 | gramov | hladká múka |
80 | gramov | hrozienka |
Do misky si dáme do mikrovlnky rozpustiť v
- 125 ml mlieka
- 115 g masla
Keď je maslo rozpustené, pridáme
* ďalších 125ml mlieka, aby sme dostali teplotu vhodnú pre kvasnice, teda takú "letnú".
Pridáme
- 1 polievkovú lyžicu sušených kvasníc
- 100 g cukru
- štipku soli
- 30 ml kyslej smotany
- 1 čajovú lyžičku vanilky
- 3 vajíčka
- 300 g hladkej múky
Všetko spolu vymiešame pekne do jednotnej hmoty. Mala by mať hustotu kyslej smotany, alebo cesta na dolky. Necháme 2 hodiny pri izbovej teplote kysnúť.
Po dvoch hodinách pridáme
- 300 g hladkej múky
- 80 g hrozienok
Poriadne zamiešame a necháme znovu 2 hodiny kysnúť.
Dáme na vál, vyváľame 2 bochníky, ktoré pečieme v malých ´maslom vymazaných a múkou vysypaných formách na tortu, kde sme boky "vyhnali" do výšky nadstavením alobalu.
A znovu necháme 2 hodiny kysnúť.
Rozohrejeme rúru na 160 stupňov a pečieme kulich 30-35 minút. Oba naraz.
Po úplnom vychladnutí si vymiešame práškový cukor s citrónovou šťavou a nalejeme pekne navrch a posypeme farebnými cukríkmi.
Kulich je symbolom celkovo ruskej jari. Je to jeden z veľa druhov chlebíka, ktorý sa vlastne pečie v malých obmenách po celej kresťanskej Európe na Veľkú noc. Má byť inak vysoký, po stranách mu má stekať biela poleva a bol zdobený farebnými kvetmi. Je a bol súčasťou košíka, ktorý na Veľkú noc sa dáva posvätiť v kostole. Spolu s paskou - syrom je tradičným ruským či bieloruským veľkonočným jedlom.
Ďalšie recepty
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Skúšaš s predstihom ... , máš ich pekné, presne také ako paska, ono to je vlastne to isté. Ten syr čo spomínaš je vajcová hrudka, ktorú pravoslávni robia na sladko s hrozienkami,
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Máš pravdu isto to je kulich alebo paska... niečo podobné pečú aj taliani a volajú to panettone, len tam dávajú viac orechov a kandizované ovocie.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
počuj, však to robota na celý deň. Len kysnutie je 6 hodín, ak som dobre počítala. Inak, veľmi mám rada túto citrónovú polevu, taká svieža mi príde.