
Kamila
Jeden recept a dva fotopostupy - veľkonočný koláč a netradičný kakaový závin.
Cesto: | ||
380 | millilitrov | mlieko |
1 | kus | droždie |
4 | polievkové lyžice | cukor |
3⁄4 | čajová lyžička | soľ |
80 | gramov | maslo |
3 | kusov | vajce |
800 | gramov | polohrubá múka |
Ostatné: | ||
3 | kusov | vajce |
V teplom, nie horúcom, mlieku rozpustíme cukor, rozdrobíme droždie a necháme cca 15 minút nakysnúť. Ku kvásku primiešame vajíčka a striedavo pridávame múku s roztopeným maslom izbovej teploty.
Miešať môžeme ručne, alebo v robote s hákom na miesenie. Vymiesime hladké a vláčne cesto, ktoré necháme zakryté aspoň hodinu kysnúť na teplom mieste.
2/3 cesta rozdelíme na tri rovnaké časti, každú ťahaním a šúľaním natiahneme na dlhý valček. Spletieme z nich vrkoč, ktorý preložíme na plech a tam z neho vytvarujeme veniec. Na tri miesta položíme uvarené vajíčka a necháme kysnúť ešte aspoň 20 minút.
Pred pečením natrieme povrch koláča rozmiešaným vajíčkom, do ktorého sme pridali dve PL vody. Pečieme pri teplote cca 190°C cca 40 minút, alebo podľa skúseností s vašou rúrou.
Zvyšné cesto vyvaľkáme, potrieme roztopeným maslom a posypeme zmesou kakaa, práškového cukru a polovicou kakaového pudingu, náplň miešam od oka. Vrch ešte pokvapkáme roztopeným maslom.
Závin zrolujeme, preložíme ho na plech, tam ho nakrájame na hrubé kúsky a každý druhý vysunieme nabok. Necháme trochu podkysnúť, potrieme vajíčkom. Pečieme pri teplote cca 190°C cca 35 minút, alebo podľa skúseností s vašou rúrou.
Ďalšie recepty
Ja mam len jedne problem, ze kysnute nemozem jest, kvoli muke.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Krasne sa ti vydarili
ja stale mam respekt pred kysnutym cestom