reklama

Spustila som sa

Pridal/a Kamila dňa 10. 01. 2017 - 21:09

reklama

Ja viem, už je zopár dní po sviatkoch, ale až teraz som sa k tomu dostala, aby som sa podelila o dojmy zo svojho hlbokého poklesku.  Chichocem sa Zistila som zas a znova že som ešte stále závislá  ...

Posledných pár mesiacov minulého roku sme s MM boli na delenej strave, aj keď ten záver až taký jednoznačný nebol. Váha šla dole v podstate prvých pár týždňov, potom  stagnovala. Nevadí, aj to bolo skvelé. Mne delená vyhovuje, tým že som bezlepková, chleba a pečivo nemám, ostatné mi sedí, jem veľa zeleniny ... Horšie keď na mňa doľahne energetická kríza, a je nad moje sily špekulovať s varením a keď mám doma zvyšok rodiny, treba variť iné. Počas delenej aj toho sladkého až tak nepotrebujem.

No ale prišli sviatky, a  ja som aj zopár bezlepkových koláčikov spravila a hlavne šuhajdy a šuhajdy ... A psa vypustili z reťaze. PrekvapenieVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlaheJa som fakt závislá na sladkom, čokoláde. Príde mi to rovnako ako s alkoholom, buď totálna abstinencia, abo? No nič však som ešte stále nedoriešila dôvody, príčiny prečo, načo a čo zajedám sladkým. Aj keď v podstate teóriu aj dôvody ovládam, len netuším čo s tým. Inak aj tie absťáky, keď som sa kus snažila minimalizovať sladké, boli celkom zaujímavé. Či to bolo PMS či aj aj? Nevadí, mám morálnu oporu v MM, bo keď ten chce so mnou deliť, niet lepšej ponuky.

A tak znova delíme, ja v jem v kuchyni, on v pracovni Váľam sa od smiechu po podlahe, ale nie. Inak rozmýšľam ci sa mi chce alebo nechce voľačo naštudovať z delenej stravy podľa Haya. je zložitejšia, ale menej dramatická, keď ju pochopíte. Ja som ju zatial nepochopila. Našťastie chápem, rozdiel medzi rastlinnou a živočíšnou stravou a ovocím a zeleninou a to mi stačí pri klasickej delenej. Chichocem saAj na jogu som znova nabehla a mám sa stále rada, takže je všetko v poriadku.... Úsmev

Dievčatá, ako sa vám darilo (ne) kontrolovať sa počas sviatkov?


reklama

reklama

Iwa, St, 11. 01. 2017 - 08:17

Alkohol ma zachránil od prejedenia sladkým. Nie, že by som celé sviatky popíjala, ale aby mi chlapi nezožrali čokoládky, kúpila som krémové figúrky plnené vaječným likérom - malí nemôžu a drahému to nechutí Chichocem sa Ale pretože deti ochoreli, mali vysoké horúčky a vracali, nevedela som, či nehrozí cesta na pohotovosť. Takže som tie čokoládky mohla jesť väčšinou až večer, keď junáci spali. Joj, ale toho zemiakového šalátu čo som natlačila do seba... Mlčím 

Kamila, St, 11. 01. 2017 - 08:47

Niet nad finty fňu.  ÁnoJa som občas s deťmi zvykla vybabrať, že som si do šuhajdov dala hrozienka. Hambím saHneď mi ich viac zostalo. Chichocem saNo nie som ja úžasná mať. PohodaAle, nie , tento rok som sa kontrolovala, aspoň pri tých hrozienkach. Chichocem saVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlahe

púpavienka, St, 11. 01. 2017 - 09:26

To s tymi hrozienkami fungovalo aj u nás, no a stále ma to prekvapuje lebo ja ako dieťa som milovala, viem že  mi otec vyberal zo svojej vianočky a teraz ani moje deti a ani moje vnúčata nezjedia nič s hrozienkami.

dulka, St, 11. 01. 2017 - 10:10

Tak ja som sa podľa mňa neprejedala, celkovo to nemám vo zvyku. Zemiakový šalát s domácou majonézou nepokladám cez sviatky za prejedanie. To jednoducho k Vianociam patrí, aj tých pár koláčov zjedených navyše - nemám z toho žiadny stres Úsmev. A zas na druhej strane, mala som viac pohybu, lebo v bežné dni chodím stále autom - hlavne z časových dôvodov. Teraz som si dopriala voľno, takže aj nejaké prechádzky atď. boli. Hlavne som si oddýchla, postretávala sa s rodinou a keďže to boli príjemné stretnutie, načerpala som z nich energiu a to si pamätám viac, ako koľko koláčov, či šalátu som zjedla Úsmev

Kamila, St, 11. 01. 2017 - 10:16

Dobrá si. TlieskamÁnoTlieskam

Ono ja by som také neriešila, bo mám aj iné priority Chichocem sa, mňa zaujal ten obnovený moment závislosti na sladkom, čokoládovom ...

dulka, St, 11. 01. 2017 - 10:19

No závislosť je závislosť Mrkám. To asi tak ako si písala vyššie - buď nič, alebo všetko Chichocem sa

Iwa, St, 11. 01. 2017 - 10:30

To si zapamätám, že zemiakový šalát nie je prejedanie Pohoda Ja som hlavne niektoré stretnutia s príbuznými musela šalátom zajedať...

dulka, St, 11. 01. 2017 - 10:46

Áno, na Vianoce to tak beriem. Bežne cez rok zemiakový šalát nerobievame, len na Vianoce a Veľkú noc - robíme si sami domácu majonézu, mám rada, keď je veľa majonézy, takže nešetríme. A keďže je to dva krát do roka, neberiem to ako prejedanie a odmietam si robiť nejaké jogurtové náhrady. Dva krát do roka mi to neublíži. 

A hlavne, ja si sviatky vychutnávam celkovo. Pokoj, kľud, stretnutia, rozprávky a vôbec neriešim koľko čoho som zjedla - keď som hladná jem, keď mám chuť na niečo sladké, tak si dám. Ale určite nesedím 24 hodín denne pri jedle Úsmev. Pohoda, klídek, tabáček ... možno práve preto, že to neriešim, po sviatkoch nemám problém ani s nadbytočnými kilami. 

Kamila, St, 11. 01. 2017 - 10:45

Podel sa o recept na domácu majonézu, takú som skúšala barz dávno.

púpavienka, St, 11. 01. 2017 - 11:09

Pýtaš sa síce Dulky ale napíšem aj ten môj.

Celé vajíčko dám do misky, osolím, okorením, pridám lyžičku plnotučnej horčice pridam trochu oleja a ponorným mixerom mixujem, olej potom znovu pridám tak na dva razy, mám rada ked je hustá a biela. Ak chcem tatarku pridám pochuťkovú smotanu, nakrajanú na drobno cibuľu a uhorku, trošku praškového cukru a pár kvapiek vorčesrovej omáčky - nemusí byť.

Kamila, St, 11. 01. 2017 - 11:21

Aj táto vyzerá byť prudko jedlá. Ďik. Úsmev

púpavienka, St, 11. 01. 2017 - 11:28

Je skutočne dobrá, najskôr som aj ja v mixeri pridávala po kvapkach olej, ale videla som rovno naliať všetko a fungovalo to a odvtedy robím iba takto, môžeš ponorným alebo klasickým. Ak sa nahodou zgrcne ta ju treba napraviť, ja dám aspoň žltok a pomaly prilievam to čo bolo pokazené. Teraz som sa rozhodla že ak sa zrazí tak skúsim dať do mikrovlnky ako krém ale bola na prvýkrát úžasná,  ja nie som majonezový maniak aj ked to rada robím. Kúpensku nezjem vôbec, robí mi neskutočne veľké žaludočné problémy. Tatarku milujem raz za čas ale v mojom prevedení, v lete som skúsila pridať aj rôzne bylinky ale ostanem verná klasike.

dulka, St, 11. 01. 2017 - 11:44

Nemusí to byť po kvapkách - stačí cícerkom :-). Keď sa nám zgrcla, tiež sme naprávali tak, ako si to popísala. S tým ponorným mixérom to vyzerá zaujímavo, ale asi ostanem pri tom klasickom - zatiaľ - my to už máme taký rituál 23.12., robíme spolu majonézu aj šalát, jeden podáva, druhý prilieva, k tomu vínko a tak, žiadne ponáhľačky, vyslovene si to vychutnávame. Takže nejde len o tú majonézu, ale aj o atmosféru - vtedy už začínam pociťovať, že ide Štedrý večer.

púpavienka, St, 11. 01. 2017 - 14:26

Tak to je potom naozaj také čaro a to si zachovaj. ÁnoKým žil Mirko u nás sa šalat robil tak 2x do mesiaca a aj file sme často vypražali, miloval to a nakoľko väčšinou nemal obedy v práci tak som to robila. No a tak to už nebola iba sviatočná chvíľka.

dulka, St, 11. 01. 2017 - 10:53

My robíme takto: večer pred tým, ako ideme robiť majonézu dáme na rovnaké poschodie v chladničke vajce, olej, uhorkovú vodu, nádobu z mixéra. Všetko je potrebné mať rovnako vychladené, inak sa môže stať, že sa majonéza "zdrcne" (aj také sa nám už podarilo Vyplazený jazyk). Na druhý deň si v mixéri rozbijeme vajce, osolíme, okoreníme a mixujeme, kým sa nám nezačne vytvárať biela hmota (netrvá to dlho). Potom pomaličky, cícerkom, za stáleho mixovania prilievame olej, keď začne moc hustnúť, prilievame uhorkovú vodu. A prípadne zas olej a vodu - podľa toho, koľko majonézy chceme mať. No a my sa hráme aj so šalátom. Robíme "poschodia". Najprv pretlačíme zemiaky, okoreníme, osolíme, pridáme nakrájané vajce, uhorku, sparenú cibuľu, hrášok, zalejeme majonézou a robíme ďalšie poschodie a ďalšie a ďalšie - končíme majonézou a nakoniec zľahka premiešame, dáme do chladničky do ďalšieho dňa a potom je šalát krásne prejdený a mňamkový. Aspoň nám to tak chutí. Ja si ešte ako veľký milovník syra niekedy naberiem na tanier a obložím syrom - vtedy ani rezeň nepotrebujem Veľký úsmev

 

Kamila, St, 11. 01. 2017 - 11:20

Ďakujem, No ozaj hotová veda. Ta uhorkova voda, je nálev z uhorkového kompótu?

dulka, St, 11. 01. 2017 - 11:33

Áno, odkladáme počas roka do zaváraninovej fľaše z dojedených uhoriek Úsmev

Kamila, St, 11. 01. 2017 - 20:28

ked uz som objavila slovo jachetnica, aj uhorkovy kompot moze byt. Chichocem sa

Iwa, St, 11. 01. 2017 - 19:48

Normálne celé vajce? A prečo moja babka len zo žĺtkov robila? Aby z bielkov mohla kokosové pusinky urobiť? Ale potom je neskutočne krásna žltučká majonéza Úsmev

dasa_, St, 11. 01. 2017 - 19:54

aj u nás sa majonéza robila iba zo žtkov a oleja.

púpavienka, St, 11. 01. 2017 - 20:25

Kým nebol mixer súčasťou domácnosti tak sa nedala vyšľahať majoneza z celého vajíčka preto sa majoneza robila iba zo žltkov.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama