Slaný karamel

Pridal/a dasa_

Aj vy ste prepadli tomuto ošiaľu? Slaný karamel je závislosť. Výroba je celkom jednoduchá, trvá len pár minút. Dôležité je dodržať množstvá.

Použiť môžete na palacinky, na koláč, do krému. Alebo len tak obyčajne zobrať lyžičku a vyjedať z pohára.

Ideálny jedlý darček pre všetkých maškrtníkov.

Slaný karamel - recept
Porcie
Porcie
Čas prípravy
Čas varenia / pečenia
5 minút
Celkový čas
5 minút

Ingrediencie

220gramovkryštálový cukor
220gramovmaslo
180millilitrovsmotana na šľahanie
1⁄4čajová lyžičkasoľ

Inštrukcie

Potrebujeme hrniec so silným dnom alebo panvicu. Ideálne svetlej farby, aby sme dokázali kontrolovať stupeň karamelizácie

Do hrnca nasypeme cukor a postavime na oheň. Cukor sa začne od krajov roztápať. Ja v tomto okamžiku začnem miešať (niekto radí nemiešať, ja radšej takto). V momente, keď je všetok cukor roztopeny, zoberiem na okamžik z ohňa, vmiešam maslo A začnem intenzívne miešať. Ďalej zohrievam. Zmes začne okamžite bublať, netreba sa zľaknúť. A hlavne, hrniec by nemal byť veľmi malý.

Keď sa maslo roztopí, vlejem smotanu a zase dobre premiešam. Vznikne kompaktná hmota. Ak sa vytvoria hrudky, tak treba miešať do rozpustenia. Nakoniec vsypem opatrne soľ, rozmiešam. A je ho. Už len preliať do vhodných pohárikov alebo misiek.

So soľou odporúčam opatrne. Prvú dávku som veru presolila. Nakoniec to nebola žiadna katastrofa, použila som ju do slivkovej omáčky ÚsmevÚsmev

Celý postup je veľmi rýchly. Z tohto množstva som naplnila 3 poháriky o objeme cca 160ml

Vaše hodnotenie: Žiadne
3
Priemer: 3 (2 hlasy)

Sezónne recepty

 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok