
Poznám to z detstva, nedeľa = mäsová polievka so zeleninou a rezancami. Robievala tak moja babka, moja mamina, aj svokra a naučila som sa aj ja. Lenže polovica stravníkov ju začala bojkotovať, druhá polovica je zas na ňu príliš navyknutá. Čo teraz a komu vyhovieť? Dá sa "šalamúnsky" všetkým, stačí len klasicky začať.
1 | liter | vývar |
2 | polievkové lyžice | maslo |
2 | polievkové lyžice | hladká múka |
400 | gramov | zeler |
3 | kusov | mrkva |
2 | kusov | petržlen |
1 | kus | cibuľa |
1 | kus | bobkový list |
majoránka | ||
mletá rasca | ||
petržlenová vňať | ||
soľ | ||
mleté čierne korenie | ||
trocha | sterilizovaný chren |
Kosť alebo kúsok mäsa určené do vývaru umyjeme, šupneme do vody (ja dávam do studenej), osolíme, pridáme celé čierne korenie, kúsok cibule a pozvoľna privedieme k varu.
Urobíme si čistý mäsový vývar, z ktorého odoberieme 1 liter a do zvyšku pridáme očistenú zeleninu /budeme čistiť aj do tejto polievky, takže žiadna robota navyše/ a robíme nedeľnú klasiku, ktorú dochutíme podľa zvyku. Uvedené suroviny patria do Berlínskej polievky...
Na masle osmažíme cibuľu a pridáme na kocky nakrájanú zeleninu, osmažíme, zasypeme múkou, zalejeme vývarom, pridáme bobkový list a rascu a varíme zeleninku do mäkka.
Pridáme potom majoránku, petržlenovú vňaťku, okoreníme a prípadne ešte dosolíme a dochutíme chrenom /ja som dala 3 kopcovité čajové lyžičky/. Prevaríme a môžeme podávať.
Inak možno mnohé tento trik poznáte, ale ak nie, tak stojí za vyskúšanie: kosti do polievky predtým ako ich dám do vývaru pečiem asi 1 11/2 hodinky na 150-180°C, vývar je chutnejší, má krajšiu farbu a hlavne je číry /netvorí sa navrchu pena/...
Ďakujem... veď čo mama nevymyslí, aby vyhovela všetkým stravníkom
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Kosti pečieš len tak, bez pridania vody, tuku,...? Prikryté, odokryté? Môžeš prosím upresniť? Ďakujeeeeem
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Evka pridávam len trošku vody, asi 1 cm a keď sú obrastené tukom, tak nepridávam ani tú, len ich predtým opláchnem. Pečiem odokryté, ale ak sú to skelety z kureniec, tak tie prikryjem alobalom. Videla som to u niektorých kuchárov a myslela som si, že vymýšľajú... ale fakt v tom vidím rozdiel, vymysleli to dobre.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
super nápad takáto polievka
