reklama

Berlínska polievka

Pridal/a anjeli dňa 10. 01. 2018 - 15:45 - Recepty anjeli
Berlínska polievka, Polievky, recept, anjeli

reklama

Poznám to z detstva, nedeľa = mäsová polievka so zeleninou a rezancami. Robievala tak moja babka, moja mamina, aj svokra a naučila som sa aj ja. Lenže polovica stravníkov ju začala bojkotovať, druhá polovica je zas na ňu príliš navyknutá. Čo teraz a komu vyhovieť? Dá sa "šalamúnsky" všetkým, stačí len klasicky začať. 

Ingrediencie
1 liter vývar
2 polievkové lyžice maslo
2 polievkové lyžice hladká múka
400 gramov zeler
3 kusov mrkva
2 kusov petržlen
1 kus cibuľa
1 kus bobkový list
  majoránka
  mletá rasca
  petržlenová vňať
  soľ
  mleté čierne korenie
  trocha sterilizovaný chren
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Kosť alebo kúsok mäsa určené do vývaru umyjeme, šupneme do vody (ja dávam do studenej), osolíme, pridáme celé čierne korenie, kúsok cibule a pozvoľna privedieme k varu.

Urobíme si čistý mäsový vývar, z ktorého odoberieme 1 liter a do zvyšku pridáme očistenú zeleninu /budeme čistiť aj do tejto polievky, takže žiadna robota navyše/ a robíme nedeľnú klasiku, ktorú dochutíme podľa zvyku. Uvedené suroviny patria do Berlínskej polievky...

Na masle osmažíme cibuľu a pridáme na kocky nakrájanú zeleninu, osmažíme, zasypeme múkou, zalejeme vývarom, pridáme bobkový list a rascu a varíme zeleninku do mäkka.

Pridáme potom majoránku, petržlenovú vňaťku, okoreníme a prípadne ešte dosolíme a dochutíme chrenom /ja som dala 3 kopcovité čajové lyžičky/. Prevaríme a môžeme podávať.

Doplňujúce poznámky

Inak možno mnohé tento trik poznáte, ale ak nie, tak stojí za vyskúšanie: kosti do polievky  predtým ako ich dám do vývaru pečiem asi 1 11/2 hodinky na 150-180°C, vývar je chutnejší, má krajšiu farbu a hlavne je číry /netvorí sa navrchu pena/...

Výnos
5 Porcie
Celkový čas
25 minút
Čas prípravy
0 minút
Čas varenia / pečenia
25 minút

reklama


reklama

dasa_, St, 10. 01. 2018 - 15:54

super nápad takáto polievka ÁnoÁno

anjeli, St, 10. 01. 2018 - 17:50

Úsmev Ďakujem... veď čo mama nevymyslí, aby vyhovela všetkým stravníkomChichocem sa

Evka1223, St, 10. 01. 2018 - 21:06

Kosti pečieš len tak, bez pridania vody, tuku,...? Prikryté, odokryté? Môžeš prosím upresniť? Ďakujeeeeem Mrkám

anjeli, St, 10. 01. 2018 - 21:32

Evka pridávam len trošku vody, asi 1 cm a keď sú obrastené tukom, tak nepridávam ani tú, len ich predtým opláchnem. Pečiem odokryté, ale ak sú to skelety z kureniec, tak tie prikryjem alobalom. Videla som to u niektorých kuchárov a myslela som si, že vymýšľajú... ale fakt v tom vidím rozdiel, vymysleli to dobre.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama