Pŕhľavová polievka /aj víno, kto má čas/

Popis

Vyskúšajte recepty na polievku zo žihľavy a pŕhľavové víno.

Pŕhľavová polievka /aj víno, kto má čas/ - recept

Zhrnutie

Porcie
Porcie
Čas prípravy
30 minút
Čas varenia / pečenia
Celkový čas
30 minút

Ingrediencie

Inštrukcie

Pŕhľavová kyslá polievka

Potrebujeme: 

  • pŕhľavu
  • olivový olej
  • cibuľu
  • mletú pohánku alebo inú celozrnnú múku
  • mrkvu
  • vývar alebo voda
  • soľ
  • cesnak
  • bylinky

Postup:

Na olivovom oleji speníme cibuľku, zasypeme mletou pohánkovou alebo nejakou celozrnnou múkou, pridáme umytú a nakrájanú žihľavu, jemne nastrúhanú mrkvu. Zalejeme zeleninovým vývarom alebo len vodou a pridáme napríklad domácu "vegetu", alebo len soľ, cesnak a nejaké bylinky.

Krátko povaríme /môžeme aj pomixovať ručným mixérom/ a doliať jogurt alebo smotanu. Polievku môžeme zjemniť aj vajíčkom rozšľahaným v mlieku. Niekedy k tomu podávam natvrdo uvarené a nakrájané vajce. Môžeme pridať jablčný ocot alebo citrónovú šťavu.

Pŕhľavové víno

Potrebujeme:

  • 2,25 l vňate
  • 1-2 citróny
  • kúsok zázvoru
  • 1,5 kg trstinového cukru
  • 1 šálku zeleného čaju
  • kvasinky
  • živná soľ
  • voda

Postup:

Do hrnca si dáme umytú vňať, citróny, kúsok zázvoru, privedieme k varu a povaríme ešte 20- 30 minút. Precedíme cez plátienko a nalejeme do demižóna.

Pridáme v teplej vode roztopený cukor, šálku vychladnutého čaju, kvasinky, prípadne živnú soľ /dostať tiež v záhradkárskych potrebách/ a dolejeme vlažnou vodou po hrdlo.

Necháme na teplom mieste 7 dní, a potom stočíme do čistého demižónika, kde ho necháme fermentovať.

Nakoniec zas preložíme do čistého demižóna a necháme vyčeriť, stočíme do fliaš a necháme odležať na 6 mesiacov.

Foto: Pixabay.com

Vaše hodnotenie: Žiadne
0
Zatiaľ nehodnotené

Komentáre

Fiiiha, to vyzera dobreeee! A odkial mas prhlavu? Pestujete?
Mozno by sa nejaka nasla aj v nasej zanedbanej zahrade, ale urcite ju nikto nikdy neslachtil, rastie sama naverimboha (:-) ) uz niekolko rokov; mam to risknut aj s nou? Ci odkial ju zohnat?

My máme pri plote síce, ale boli sme si radšej v lese natrhať. Tam nám rastie krááásna. Má ešte len pár cm, ale stačí ... je jej plný lesík tuto nad domom. Ale keĎ len do čaju .. odtrhnem aj spoza plota. Slnko

Žihľavu treba trhat na takom mieste, kde je relatívne "čistá", teda hocikde (na záhrade, za plotom, v lese), len nie v blískosti cesty, kde chodí veľa áut - to je potom viac olova ako zdravia... a čím mladšie výhonky, tým lepšie Kvietok

Tak to platí pre všetky bylinky všeobecne Mrkám Tu je tiež niečo o pŕhľavke, ak ste neboli na fit :
http://www.nanicmama.sk/prirodna-lekaren/jarne-rastlinky-prhlava-dvojdom...

 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok