Zistili sme pre vás, že na každý druh pečenia existuje špeciálny tuk, ktorý je svojimi vlastnosťami najvhodnejší buď na prípravu cesta alebo je najideálnejší do plnky, dokonca aj na polevy existuje expert.
Rastlinný tuk Palmarin je tuk s dlhoročnou tradíciou a s vysokou kvalitou. Vybrané zloženie tohto tuku a špeciálny technologický postup jeho výroby sú zárukou toho, že cesto vyrobené z tohto tuku na pečenie bude mať požadovaný objem, vláčnosť, mäkkosť, príjemnú chuť a jemnú štruktúru. Nečudo, že tento tuk na pečenie využívali už naše pra-babičky a babičky – ešte pod starým názvom Smetol a s veľkou radosťou ho využívajú aj naše mamy a staré mamy – pod dnešným názvom Palmarin. S týmto tukom na pečenie sa váš koláč jednoducho vždy podarí.
Rastlinný tuk Helia je tuk s jemnou, mäkšou konzistenciou, určený na prípravu krémov do zákuskov alebo plniek do torty a na prípravu rôznych iných krémov (napr. do croissantov). Využíva sa aj na pečenie veľmi krehkého pečiva. Jej zloženie zabezpečuje dobrú šľahateľnosť krému a jeho hladkú, penovú a vláčnu štruktúru. Vaša krémová plnka do zákuskov z Helie bude vždy ako od pravej cukrárky. Naše staré mamy ju poznali pod starým názvom Visa, ale jej výborná kvalita a vhodnosť na krémy sa rokmi nezmenila.
Cera predstavuje tradičnú značku rastlinného pokrmového tuku. Tento rastlinný tuk je vyrobený špeciálnym technologickým postupom, ktorý ho predurčuje na jeho širšie použitie. Ide o 100%, „nefalšovaný“ tuk. Je určená predovšetkým na prípravu čokoládovej polevy. Stačí vám jednoduchý pomer 1:2 (CERA : čokoláda na varenie), ktoré spolu rozpustíte vo vodnom kúpeli a vaša poleva na koláči alebo torte bude tuhá, hutná a krásne lesklá. Cera je využiteľná aj na vyprážanie a fritovanie, takže by vo vašej kuchyni určite nemala chýbať. Naše babičky ju kedysi kupovali pod názvom Iva, ale názov Cera nič nezmenil na jej dlhoročnej tradičnej kvalite.
Takže ak chcete odpoveď na našu pôvodnú otázku: Viete, aký tuk použiť na vaše pečenie? Tu je naša rada: Na pečenie rôznych druhov cesta je špecialistom Palmarin (na kysnuté cesto, trené cesto, bublaninu, bábovky, rôzne korpusy, linecké cesto, závin či štrúdľu). Na prípravu krémov je odborníkom Helia (na všetky druhy sladkých plniek a krémov) a na krásnu lesklú čokoládovú polevu je najlepšia Cera.
Vyskúšajte tieto tradičné, našimi babičkami vyskúšané, kvalitné tuky na pečenie a z výsledku vášho pečenia budete určite nadšení!
Presne takto to používam.Akurát som si myslela,že smetol už nejestvuje.A tu som sa dozvedela,že je to vlastne Palmarin.Dakujem za objasnenie.

(brokenheart) -už sa teším na víkend -začíname z pečením

Vyborne, nevedela som, ze Palmarin je do cesta, davala som vzdy maslo, vyskusam.
Cera je super aj na suhajdy (hlavne ako kontrast coko polevy a Salka uvareneho na karamel, mnaaaam).
Ďakujem,nám,v mladších rokoch narodených
,viac hovoria pôvodné názvy.Tak si vycapím na chladničku xxx=yyy a bude to jednoduchšie pri pečení podľa starších receptov.Možno si to aj zapamätám
.

my sme minulý týždeň robili linecké koláčiky podľa návodu na palmaríne, a boli prudko jedlé(ako vraví Akira)
