
dasa_ |Plnená paprika
Tento recept môže byť zábava na pol dňa, ale aj relatívna rýchlovka. Môžete sa rozhodnúť uvariť hustú omáčku z čerstvých plodov, alebo použiť polotovary. Hydinové mleté mäso je uvarené za chvíľu, ak použijete hovädzie, bude treba viac času. A príloha je voliteľná tiež, záleží na individuálnej chuti
700 | gramov | mleté mäso |
300 | gramov | ryža |
1 | kus | vajce |
5 | kusov | paprika |
2 | polievkové lyžice | olej |
2 | polievkové lyžice | hladká múka |
1 | kus | paradajkový pretlak |
500 | millilitrov | paradajka |
2 | čajové lyžičky | cukor |
1 | čajová lyžička | soľ |
1 | štipka | mleté čierne korenie |
1 | kus | zelerová vňať |
V osolenej vode uvaríme ryžu, prípadne použijeme zvyšok z predchádzajúceho dňa. Ideálne je plánovať tak, aby zvyšok ostal, t.j. deň vopred uvariť viac ryže ako prílohu. Množstvo, ktoré do jedla použijeme je orientačné.
Z papriky zrežeme vrch a vyčistíme vnútro tak, aby sa dala naplniť.
Vychladnutú ryžu zmiešame s vajíčkom, mletým mäsom. Posolíme. Naplníme papriky nie úplne doplna a z ostatku zmesi vyformujeme guľky. Vďaka vajíčku a lepivosti ryže držia veľmi dobre spolu.
Vo veľkom kastróle rozohrejeme olej. Vsypeme hladkú múku a miešame, kým sa to celé spojí.
Odstavíme z ohňa, vmiešame pretlak, pasírované paradajky a dobre rozmiešame. Vrátime na oheň, dolejeme vodu. Osolíme, pridáme cukor, soľ a mleté čierne korenie. Krátko prevaríme.
Vložíme naplnené papriky a varíme asi 15 minút. Vyskúšame dochutenie omáčky, prípadne upravíme. Premiešame a vložíme opatrne guľky. Varíme ďalších 15 minút.
Odstavíme a môžeme podávať. V prípade, ako použijete bravčové alebo hovädzie mäso, treba celé jedlo variť primerane dlhšie.
Ako prílohu môžeme podávať pečivo, varené zemiaky, knedľu. Alebo aj nič, lebo priamo v náplni je už ryža.
Kvalita celej omáčky závisí na kvalite pretlaku a pyré, ktoré použijeme.
Kto má viac času alebo má na záhrade paradajky, ktoré potrebuje spracovať, môže urobiť vlastnú omáčku bez použitia múky - iba pasírované dusené paradajky. Čím viac, tým bude omáčka hustejšia.
Na záver nezabudnite skúšať a nebojte sa dochutiť. Paradajky bývajú po uvarení kyslé, je potrebné pridať aj cukor, aby sa chuť vyrovnala.
tak, tak, každá rodina má svoje vlastné chute a postupy. Preto som aj napísala, že rodinný recept.
My sme napríklad doma vždy dávali k tomu varené zemiaky. Manžel z domu zase chlieb. Dnes to mali s knedlou, lebo to bolo pre mna najrýchlejšie.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
a my sme to jedávali s ,,ničím,,. Iba omáčku a guľky. Keď je mäso v rajčinovej omáčke tak k tomu knedla. Ale tu máme aj ryžu aj mäso, tak sa nám k tomu už nič iné nežiadalo
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Mňam, toto jedlo u nás v rodine milujeme, i keď mne osobne zachutilo až v dospelosti a naučila ma ho variť moja svokra. Ryžu dopredu nevarím, iba ju nechám namočenú, kým si zomeliem mäso a cibuľu. A u nás musí byť hlavne veľa majoránky a trochu čierneho korenia. A príloha buď chlebík alebo nič