Plnená paprika

Pridal/a dasa_

Tento recept môže byť zábava na pol dňa, ale aj relatívna rýchlovka. Môžete sa rozhodnúť uvariť hustú omáčku z čerstvých plodov, alebo použiť polotovary. Hydinové mleté mäso je uvarené za chvíľu, ak použijete hovädzie, bude treba viac času. A príloha je voliteľná tiež, záleží na individuálnej chuti

Plnená paprika - recept
Porcie
Porcie
Zdrojrodinný recept
Čas prípravy
10 minút
Čas varenia / pečenia
35 minút
Celkový čas
45 minút

Ingrediencie

700gramovmleté mäso
300gramovryža
1kusvajce
5kusypaprika
2polievkové lyžiceolej
2polievkové lyžicehladká múka
1kusparadajkový pretlak
500mililitrovparadajka
2čajové lyžičkycukor
1čajová lyžičkasoľ
1štipkamleté čierne korenie
1kuszelerová vňať

Inštrukcie

V osolenej vode uvaríme ryžu, prípadne použijeme zvyšok, kľudne z predchádzajúceho dňa. Ideálne je plánovať tak, aby zvyšok ostal, t.j. deň vopred uvariť viac ryže ako prílohu. Množstvo, ktoré do jedla použijeme je orientačné.

Z papriky zrežeme vrch a vyčistíme vnútro tak, aby sa dala naplniť.

Vychladnutú ryžu zmiešame s vajíčkom, mletým mäsom. Posolíme. Naplníme papriky nie úplne doplna a z ostatku zmesy vyformujeme guľky. Vďaka vajíčku a lepivosti ryže držia veľmi dobre spolu.

Vo veľkom kastróli rozohrejeme olej. Vsypeme hladkú múku a miešame, kým sa to celé spojí. Odstavíme z ohňa, vmiešame pretlak, pasírované paradajky a dobre rozmiešame. Vrátime na oheň, dolejeme vodu. Osolíme, pridáme cukor, soľ a mleté čierne korenie. Krátko prevaríme, vložíme naplnené papriky a varíme asi 15 minút. Vyskúšame dochutenie omáčky, prípadne upravíme. Premiešame a vložíme opatrne guľky. Varíme ďalších 15 minút. Odstavíme a môžeme podávať. V prípade, ako použijete bravčové alebo hovädzie mäso, treba celé jedlo variť primerane dlhšie.

Ako prílohu môžeme podávať pečivo, varené zemiaky, knedľu. Alebo aj nič, lebo priamo v náplni je už ryža.

Kvalita celej omáčky závisí na kvalite pretlaku a pyré, ktoré použijeme.

Kto má viac času alebo má na zahrade paradajky, ktoré potrebuje spracovať, môže urobiť vlastnú omáčku bez použitia múky - iba pasírované dusené paradajky. Čím viac, tým bude omáčka hustejšia.

Na záver nezabudnite skúšať a nebojte sa dochutiť. Paradajky bývajú po uvarení kyslé, je potrebné pridať aj cukor, aby sa chuť vyrovnala.

Vaše hodnotenie: Žiadne
4.142855
Priemer: 4.1 (7 hlasy)

Sezónne recepty

 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok