reklama

Cuketové rizoto

Pridal/a dasa_ dňa 11. 07. 2024 - 11:06 - Recepty dasa_
Cuketové rizoto, Hlavné jedlá, recept, dasa_

dasa_ | Cuketové rizoto


reklama

Používate na varenie cuketové kvety? Sú výborné na plnenie, ale aj ako doplnok cuketového rizota.

Ingrediencie
1 kus cibuľa
2 kusov cuketa
2 kusov kvet cukety
2 hrnčeky ryža arborio
2 polievkové lyžice olej
1 čajová lyžička soľ
12 kusov cherry paradajky
100 millilitrov biele víno
1 hrnček strúhaný parmezán
  zeleninový vývar
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Cibuľu nakrájame na jemno, cukety na kocky s hranou asi 8mm, kvety na pásiky. Paradajky umyjeme a osušíme.

Ryžu, ideálne určenú na rizoto (arborio) nepremývame.

Dáme variť vývar, pripadne iba čistú vodu.

Na oleji najskôr prudko opečieme paradajky a vyberieme von. Do hrnca pridáme cibuľu a necháme zosklovatieť. Pridáme kocky cukety a spolu restujeme. Vsypeme ryžu a premiešame, aby sa ryža obalila tukom

Zalejeme vínom, premiešame a necháme odpariť. Kto víno nechce, tento krok môže vynechať.

Postupne prilievame vždy po naberačke vriaceho vývaru alebo vody a premiešame. Necháme vsiaknuť a pridáme ďalšiu naberačku. Opakujeme stále dookola, pokiaľ ryža prijíma tekutinu. Tesne pred dokončením vsypeme nakrájané cuketové kvety a a opečené cherry paradajky. 

Ak nepoužívame slaný vývar, nezabudnime počas podlievania a miešania aj osoliť. Stačí necelá lyžička soli.

Pokiaľ je už ryža tak akurát mäkká, pridáme ešte trochu tekutiny a vsypeme asi 3/4 nastrúhaného syra. Dobre spolu premiešame, čím podporíme krémovitosť. Nebojte sa mazľavosti, ide práve o ňu.

Celé varenie a miešanie trvá cca 13-15 minút. 

 

Rizoto na taniere posypeme ešte extra porciou strúhaného parmezánu

Podávame ako hlavné jedlo alebo prílohu k mäsovému chodu. Ideálne s pohárom vína :)

Výnos
4 porcie
Celkový čas
25 minút
Čas prípravy
5 minút
Čas varenia / pečenia
20 minút

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama