
dasa_ | Cuketové rizoto
Používate na varenie cuketové kvety? Sú výborné na plnenie, ale aj ako doplnok cuketového rizota.
1 | kus | cibuľa |
2 | kusov | cuketa |
2 | kusov | kvet cukety |
2 | hrnčeky | ryža arborio |
2 | polievkové lyžice | olej |
1 | čajová lyžička | soľ |
12 | kusov | cherry paradajky |
100 | millilitrov | biele víno |
1 | hrnček | strúhaný parmezán |
zeleninový vývar |
Cibuľu nakrájame na jemno, cukety na kocky s hranou asi 8mm, kvety na pásiky. Paradajky umyjeme a osušíme.
Ryžu, ideálne určenú na rizoto (arborio) nepremývame.
Dáme variť vývar, pripadne iba čistú vodu.
Na oleji najskôr prudko opečieme paradajky a vyberieme von. Do hrnca pridáme cibuľu a necháme zosklovatieť. Pridáme kocky cukety a spolu restujeme. Vsypeme ryžu a premiešame, aby sa ryža obalila tukom
Zalejeme vínom, premiešame a necháme odpariť. Kto víno nechce, tento krok môže vynechať.
Postupne prilievame vždy po naberačke vriaceho vývaru alebo vody a premiešame. Necháme vsiaknuť a pridáme ďalšiu naberačku. Opakujeme stále dookola, pokiaľ ryža prijíma tekutinu. Tesne pred dokončením vsypeme nakrájané cuketové kvety a a opečené cherry paradajky.
Ak nepoužívame slaný vývar, nezabudnime počas podlievania a miešania aj osoliť. Stačí necelá lyžička soli.
Pokiaľ je už ryža tak akurát mäkká, pridáme ešte trochu tekutiny a vsypeme asi 3/4 nastrúhaného syra. Dobre spolu premiešame, čím podporíme krémovitosť. Nebojte sa mazľavosti, ide práve o ňu.
Celé varenie a miešanie trvá cca 13-15 minút.
Rizoto na taniere posypeme ešte extra porciou strúhaného parmezánu
Podávame ako hlavné jedlo alebo prílohu k mäsovému chodu. Ideálne s pohárom vína :)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty