
M.á.r.i.a | Omáčka z červenej repy s cuketovými knedličkami
Červenú repu - cviklu zvyknem používať na šaláty, polievky alebo pečenie. Tentokrát som ju použila trochu netradične na omáčku. S kombináciou s cuketovými knedličkami a parmezánom to bol výborný bezmäsitý obedík.
Omáčka: | ||
3 | kusov | cvikla |
1 | kus | cibuľa |
2 | strúčiky | cesnak |
1 | deciliter | červené víno |
1 | deciliter | voda |
1⁄2 | čajová lyžička | rasca drvená |
1 | čajová lyžička | soľ |
mleté čierne korenie | ||
1 | deciliter | kyslá smotana |
1 | polievková lyžica | parmezán |
Knedličky: | ||
2 | kusov | cuketa |
soľ | ||
250 | gramov | hrubá múka |
1 | polievková lyžica | detská krupica |
1 | kus | vajce |
2 | polievkové lyžice | parmezán |
Cviklu zabalíme do alobalu a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 st. Pečieme približne 45 min. Medzitým si pripravíme ostatné suroviny na omáčku a knedličky.
Cibuľu nakrájame na drobno, cesnak na plátky. Na troche oleja restujeme cibuľu a pridáme drvenú rascu, potom pridáme cesnak a chvíľku restujeme - dávame pozor aby nám nezhnedol. Zalejeme vínom, vodou, osolíme a pridáme trochu korenia. Necháme mierne variť približne 10 min.
Upečenú cviklu necháme trochu vychladnúť, očistíme a nastrúhame na hrubo. Pridáme do zredukovanej cibuľke a necháme prejsť varom. Na záver zamiešame smotanu a parmezán a ochutíme trochou balzamika alebo citrónovou šťavou.
Cuketu nastrúham na jemno (nelúpem) a dobre osolíme. Nechám aspoň 15 min. odstáť. Potom dobre vyšmýkam. Pridám múku, krupicu, syr, vajce a vypracujem cesto.
Dvomi lyžicami tvorím halušky a vyvarím v osolenej vode. Ja si skúpim najprv jeden, keď vypláva na povrch a rozpadáva sa pridám do cesta ešte múku. Knedličky varím 5-7 min. Zvyknem si vyžmýkanú cuketu odvážiť a múku dávam o 150 g menej ako je váha cukety.
Na omáčku uložím knedličky, posypem vňaťou z cibuľky alebo póru a plátkami parmezánu.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Plnené zemiakové knedličky s mäsom
Slavka K
Plnené zemiakové knedličky s mäsom
Fotorecept na Cepelinai - zemiakové knedličky plnené mäsom. Sú podobné našim pirohom, no v litovskom štýle, sú sýte a výborné.
Kapustnica
Alica7
Kapustnica
Klasická domáca kapustnica s mäsom, klobásou a hríbami.