
dasa_ | Vynikajúca zapekaná tekvica
Výborný spôsob, ako využiť sezónnu tekvicu v teplej a sýtej podobe. Zapečte ju s dvoma druhmi syra a šunkou. Jednoduché, no chutné a sýte jedlo, ktoré skvele spája jemne sladkú tekvicu so slanou chuťou syra a šunky. Hodí sa ako ľahší obed či večera, prípadne ako príloha k mäsu.
Ingrediencie
1 | kus | tekvica |
250 | gramov | nastrúhaný syr |
250 | gramov | mozzarella |
100 | gramov | šunka |
1 | čajová lyžička | grilovacie korenie |
soľ | ||
2 | polievkové lyžice | olej |
Postup
Tekvicu vhodnú na pečenie (napríklad maslová, hokaido) očistite a nakrájajte na plátky hrubé maximálne 1 centimeter.
Syr na strúhanie (napríkllad gouda, eidam...) nastrúhajte na hrubo.
Mozzarellu nakrájajte na plátky.
Na zapekanie potrebujeme nádobu, ktorá sa dá zakryť. V krajnom prípade aspoň alobalom.
Nádobu natrite olejom a uložte prvú vrstvu tekvice. Posypte grilovacím korením, jemne posoľte, pridajte 1/2 strúhaného syra.
Pridajte ďalšiu vrstvu tekvice. znova posypte korením, soľou. Pokryte plátkami šunky prípadne anglickou slaninou nakrájanou na jemno. Na to dajte plátky mozzarelly.
Pridajte poslednú vrstvu tekvice. Osoľte, okoreňte, pokvapkajte olejom a vrch zasypte zvyškom strúhaného syra.
Prikryte a v rúre vyhriatej na 180 stupňov pečte asi 50 minút.
Výborne chutí teplé aj studené. Nič tomu neuberie ani ohriatie na panvici. Dá sa jesť ako samostatné jedlo alebo príloha k mäsu.
Do jedla môžete spotrebovať rôzne druhy tekvice na pečenie. Ja som použila dva rôzne druhy.

dasa_
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty