reklama

Vynikajúca zapekaná tekvica

Pridal/a dasa_ dňa 06. 10. 2025 - 09:29 - Recepty dasa_
Vynikajúca zapekaná tekvica, Hlavné jedlá, recept, dasa_

dasa_ | Vynikajúca zapekaná tekvica


reklama

Výborný spôsob, ako využiť sezónnu tekvicu v teplej a sýtej podobe. Zapečte ju  s dvoma druhmi syra a šunkou. Jednoduché, no chutné a sýte  jedlo, ktoré skvele spája jemne sladkú tekvicu so slanou chuťou syra a šunky. Hodí sa ako ľahší obed či večera, prípadne ako príloha k mäsu. 

Ingrediencie

1 kus tekvica
250 gramov nastrúhaný syr
250 gramov mozzarella
100 gramov šunka
1 čajová lyžička grilovacie korenie
  soľ
2 polievkové lyžice olej
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou

Postup

Tekvicu vhodnú na pečenie (napríklad maslová, hokaido) očistite a nakrájajte na plátky hrubé maximálne 1 centimeter.

Syr na strúhanie (napríkllad gouda, eidam...) nastrúhajte na hrubo. 

Mozzarellu  nakrájajte na plátky.

Na zapekanie potrebujeme nádobu, ktorá sa dá zakryť. V krajnom prípade aspoň alobalom.

Nádobu natrite olejom a uložte prvú vrstvu tekvice. Posypte grilovacím korením, jemne posoľte, pridajte 1/2  strúhaného syra. 

Pridajte ďalšiu vrstvu tekvice. znova posypte korením, soľou. Pokryte plátkami šunky prípadne anglickou slaninou nakrájanou na jemno. Na to dajte plátky mozzarelly. 

Pridajte poslednú vrstvu tekvice. Osoľte, okoreňte, pokvapkajte olejom a vrch zasypte zvyškom strúhaného syra.

Prikryte a v rúre vyhriatej na 180 stupňov pečte asi 50 minút.

Výborne chutí teplé aj studené. Nič tomu neuberie ani ohriatie na panvici. Dá sa jesť ako samostatné jedlo alebo príloha k mäsu.

Do jedla môžete spotrebovať rôzne druhy tekvice na pečenie. Ja som použila dva rôzne druhy.

Doplňujúce obrázky
Vynikajúca zapekaná tekvica, Hlavné jedlá, recept, dasa_, 1

dasa_

Výnos
6 porcie
Celkový čas
1 hod
Čas prípravy
10 minút
Čas varenia / pečenia
50 minút

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama