reklama

Sviečková z tekvice

Pridal/a dasa_ dňa 02. 10. 2025 - 12:37 - Recepty dasa_
Sviečková z tekvice, Hlavné jedlá, recept, dasa_

dasa_


reklama

Tekvicová omáčka na spôsob sviečkovej u nás patrí k jeseni. Tentokrát som použila odrodu butternut, teda maslovú tekvicu a vykostené morčacie horné stehno.

Ingrediencie

1 kilogram morčacie stehno horné
1 čajová lyžička soľ
1 kus tekvica maslová
2 kusov mrkva
1 kus petržlen
1 kus stonkový zeler
4 strúčiky cesnak
2 kusov bobkový list
1 kus šalotka
Dokončenie:
250 millilitrov šľahačková smotana
2 polievkové lyžice kyslá smotana
1 čajová lyžička cukor
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou

Postup

Morčacie mäso osolíme, prípadne okoreníme grilovacím korením podľa chuti a pevne zatočíme ako roládu. Vložíme do pekáča, ktorý sa dá zatvoriť alebo prikryť.

Tekvicu aj ostatnp zeleninu očistíme, nakrájame na menšie kúsky a pridáme k mäsu. Zeler pridáme iba jednu stonku, cesnak nešúpeme. Pridáme aj ostatné koreniny

Rúru vyhrejeme na 150 stupňov, pekáč prikryjeme a pečieme asi 2 hodiny. Ak sa ponáhľame, tak teplotu môžeme zvýšiť a skrátiť čas. Mäso netreba podlievať, pustí šťavu.

Mäso vyberieme a necháme ochladiť. Vyberieme koreniny. Zeleninu prepasírujeme cez sitko alebo v zrýchlenej verzii zmixujeme ponorným mixérom. Pridáme aj komplet výpek. 

Ak pasírujeme, cesnak necháme celý a pasírujeme tak. Ak budeme mixovať, cesnak rozrežeme a vytlačíme do omáčky.

Pridáme cukor, ak treba soľ a opatrne zamiešame šľahačkovú smotanu. Na dochutenie pridáme aj 2 lyžice kyslej smotany.

Omáčka je dostatočne hustá, netreba ničím zahusťovať, skôr riediť vhodným vývarom

Podávame s knedľou a brusnicovým kompótom

Doplňujúce obrázky
Sviečková z tekvice, Hlavné jedlá, recept, dasa_, 1

dasa_

Výnos
6 porcie
Celkový čas
2 hod, 10 minút
Čas prípravy
10 minút
Čas varenia / pečenia
2 hod

Ďalšie recepty


reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama