
dasa_
Tekvicová omáčka na spôsob sviečkovej u nás patrí k jeseni. Tentokrát som použila odrodu butternut, teda maslovú tekvicu a vykostené morčacie horné stehno.
Ingrediencie
1 | kilogram | morčacie stehno horné |
1 | čajová lyžička | soľ |
1 | kus | tekvica maslová |
2 | kusov | mrkva |
1 | kus | petržlen |
1 | kus | stonkový zeler |
4 | strúčiky | cesnak |
2 | kusov | bobkový list |
1 | kus | šalotka |
Dokončenie: | ||
250 | millilitrov | šľahačková smotana |
2 | polievkové lyžice | kyslá smotana |
1 | čajová lyžička | cukor |
Postup
Morčacie mäso osolíme, prípadne okoreníme grilovacím korením podľa chuti a pevne zatočíme ako roládu. Vložíme do pekáča, ktorý sa dá zatvoriť alebo prikryť.
Tekvicu aj ostatnp zeleninu očistíme, nakrájame na menšie kúsky a pridáme k mäsu. Zeler pridáme iba jednu stonku, cesnak nešúpeme. Pridáme aj ostatné koreniny
Rúru vyhrejeme na 150 stupňov, pekáč prikryjeme a pečieme asi 2 hodiny. Ak sa ponáhľame, tak teplotu môžeme zvýšiť a skrátiť čas. Mäso netreba podlievať, pustí šťavu.
Mäso vyberieme a necháme ochladiť. Vyberieme koreniny. Zeleninu prepasírujeme cez sitko alebo v zrýchlenej verzii zmixujeme ponorným mixérom. Pridáme aj komplet výpek.
Ak pasírujeme, cesnak necháme celý a pasírujeme tak. Ak budeme mixovať, cesnak rozrežeme a vytlačíme do omáčky.
Pridáme cukor, ak treba soľ a opatrne zamiešame šľahačkovú smotanu. Na dochutenie pridáme aj 2 lyžice kyslej smotany.
Omáčka je dostatočne hustá, netreba ničím zahusťovať, skôr riediť vhodným vývarom
Podávame s knedľou a brusnicovým kompótom

dasa_
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Bielkový chlebík s makom podľa mojej mamy
dasa_ | Bielkový chlebík s makom podľa mojej mamy
Bielkový chlebík s makom podľa mojej mamy
Jednoduchý bielkový chlebík s makom a sušenými brusnicami. Vláčny, chutný koláčik, v ktorom môžete zužitkovať zvyšné bielky z pečenia.
Hokaido halušky s bryndzou
dasa_
Hokaido halušky s bryndzou
Jesenná obmena tradičného slovenského jedla.