
M.á.r.i.a
Trený koláč, ktorý k šálke kávy, kakau sa najlepšie hodí na raňajky.
150 | gramov | maslo |
250 | gramov | cukor práškový |
1 | kus | vanilkový cukor |
6 | kusov | vajce |
500 | gramov | polohrubá múka |
250 | millilitrov | smotana na šľahanie 33 % |
1 | kus | prášok do pečiva |
1 | polievková lyžica | citrónová kôra |
60 | gramov | kakao |
Maslo vyšľahať s cukru, vanilkou do peny. Postupne pridám žĺtka, nastrúhanú citrónovú kôru a dobre spolu zašľaháme.
Do tejto hmoty pridám po lyžiciach 250 g múku a prilejem smotanu na šľahanie. Ďalších 250 g múky zmiešam s práškom do pečiva, vyšľahám tuhý sneh zo 6 bielkov a zamiešam do vypracovanej hmoty.
Rozdelím na polovicu a do jednej vmiešam kvalitné kakao, ktoré si dobre vymiešam troche mlieka.
Kakaovú hmotu vylejem do vymastenej a vysypanej formy - len spodok nie boky aby som mala korpus rovný. Cesto rozotriem viac do bokov a potom viac z výšky vlejem svetlé cesto aby sa urobil tlak a vytlačilo to kakaové.
Pečiem na 180 st. približne hodinu - skúšam špilkou. Na ešte teplý korpus vyberiem z formy a položím vrchnou stranou na mriežku, po 5 min. ho otočím o 90 °aby sa mi na vrch vytvorila mriežka, potom prevrátim spodkom a nechám vychladnúť.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty