
melisa | Kráľovský koláč
Chutný pudingovo-smotanový koláčik nielen k nedeľnej kávičke:))
Cesto: | ||
400 | gramov | polohrubá múka |
1 | kus | prášok do pečiva |
150 | gramov | práškový cukor |
250 | gramov | maslo |
4 | kusov | žĺtok |
1 | polievková lyžica | kyslá smotana |
1 | čajová lyžička | citrónová kôra |
Plnka: | ||
4 | kusov | bielok |
3 | kusov | vanilkový cukor |
1 | balík | puding |
1 | polievková lyžica | Zlatý klas |
600 | millilitrov | kyslá smotana 16% |
Cesto: do misy preosejeme múku zmiešanú s práškom do pečiva, pridáme cukor, žĺtky, maslo izbovej teploty, lyžicu kyslej smotany, postrúhanú citrónovú kôru a vymiesime hladké cesto. Cesto rozdelíme na polovice, zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme do mrazničky na 20 minút.
Potom jednu polovicu vyberieme, druhú vložíme naspäť do mrazničky. Jednu polovicu rozvaľkáme na pomúčenej doske a pomocou valčeka vložíme do hlbokého vymasteného plechu veľkosť plechu 30x40 cm. Cesto roztlačíme aj na boky plechu, aby plnka nevytekala. Na cesto postrúhame piškóty alebo sušienky.
Plnka: Do misy dáme kyslú pochúťkovú smotanu, vanilkový cukor, smotanový puding v prášku, kopcovitú lyžicu zlatý klas a zmiešame. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh a vmiešame do zmesi kyslej smotany.
Zmes rovnomerne nalejeme na cesto na plechu.
Druhú polovicu cesta vyberieme z mrazničky a rovnomerne nastrúhame po povrchu koláča.
Pečieme pri teplote 200°C 35 minút alebo podľa potreby.
Dobrú chuť!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Pekinské placky
Martuška 123 | Pekinské placky
Pekinské placky
Kysnuté cesto na závin aj rožky - bez kysnutia
JarushkaD | Záviny bez kysnutia
Kysnuté cesto na závin aj rožky - bez kysnutia
Tento recept mám od mojej mamy, takže má určite viac ako 50 rokov. Je výborný. V ceste je droždie, ale netreba čakať na kysnutie. Cesto je výborné na záviny, rožky, šatôčky...