reklama

Kysnutý jablkový koláč

Pridal/a Oľga Birošová dňa 29. 07. 2023 - 07:57 - Recepty Oľga Birošová
Kysnutý  jablkový koláč, Koláče, recept, Oľga Birošová

Oľga Birošová | Kysnutý jablkový koláč


reklama

Jednoduché kysnuté cesto z ktorého môžte piecť patriť buchty, knedľou, vždy sa podarí. 

Ingrediencie
Cesto:
1 1⁄2 hrnčeky hladká múka
1 1⁄2 hrnčeky polohrubá múka
200 millilitrov mlieko
3 kusov vajce
2 polievkové lyžice kryštálový cukor
1 čajová lyžička soľ
1 kus droždie
1 deciliter olej
Plnka:
6 kusov jablká
1 hrsť hrozienka
  kryštálový cukor
  škorica
Dokončenie:
100 gramov maslo
50 gramov práškový cukor
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Do vlažného mlieka pridáme 1 ČL cukor, 1PL múku rozdrobíme čerstvé droždie necháme na teplom mieste kysnúť.

Múku hladkú, polohrubú preosejeme pridáme nakysnutý kvások, cukor, soľ, vajíčka zbytok surovín. Rukou vymiesime cesto, ktoré dáme na teplé miesto vykysnúť.

Nakysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú rozdelíme na tri časti. Jednu časť rozvaľkáme plech 30 x40 cm vymastíme maslom pomocou valčeka preložíme rozvaľkané cesto. 

Pripravíme plnku jablká umyjeme, osušíme nastrúhame na strúhadle pridáme cukor, mletú škoricu, hrozienka spolu premiešame. Plnku rozložíme na pripravené cesto. 

Rozvaľkáme druhu časť cesta valčekom preložíme na plnku zľahka pritlačíme. Necháme na teplom mieste trocha nakysnúť. Z ďalšej časti cesta urobíme lekvárové parené buchty. 

Pred vložením do vyhriatej rúry potrieme koláč rozpusteným maslom, alebo olejom. Rúru predhrejeme na 190 stupňov pečieme 30 minút do zlatista. Po upečení za horúca potrieme rozpusteným maslom. Po vychladnutí pokrájame posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť. 

Doplňujúce poznámky

Hrnček má objem 300 ml

Doplňujúce obrázky
Kysnutý  jablkový koláč, Koláče, recept, Oľga Birošová, 1

Oľga Birošová | Kysnutý jablkový koláč

Kysnutý  jablkový koláč, Koláče, recept, Oľga Birošová, 2

Oľga Birošová | Kysnutý jablkový koláč

Kysnutý  jablkový koláč, Koláče, recept, Oľga Birošová, 3

Oľga Birošová | Kysnutý jablkový koláč

Kysnutý  jablkový koláč, Koláče, recept, Oľga Birošová, 4

Oľga Birošová | Kysnutý jablkový koláč

Kysnutý  jablkový koláč, Koláče, recept, Oľga Birošová, 5

Oľga Birošová | Kysnutý jablkový koláč

Kysnutý  jablkový koláč, Koláče, recept, Oľga Birošová, 6

Oľga Birošová | Kysnutý jablkový koláč

Výnos
1 plech
Celkový čas
1 hod, 20 minút
Čas prípravy
50 minút
Čas varenia / pečenia
30 minút

reklama


reklama

dasa_, So, 29. 07. 2023 - 12:14

Chcem sa spýtať, koľko presne je tej múky? Jeden alebo dva 300ml hrnčeky? Neviem, či jeden hrnček zmiešanej múky, alebo jeden hladkej a jeden polohrubej.

Oľga Birošová, So, 29. 07. 2023 - 12:58

Odpovedám 1,5 pol hrnčeka hladká múka, 1,5 hrnčeka polohrubá múka. Hrnček ma objem 0,3dcl takže 300 ml.... Ďakujem za nahliadnutie môjho receptu a otázku... 

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama