
melisa | Zemiakové pagáče nekysnuté
Výborné zemiakové pagáče bez droždia. Sú vynikajúce, u nás ich voláme pazdernáky.
1 | kilogram | zemiaky |
300 | gramov | hladká múka |
trocha | soľ | |
bravčová masť |
Zemiaky je dobre uvariť v šupke deň dopredu, lepšie sa potom s cestom pracuje.
Zemiaky očistíme a najemno postrúhame, pridáme lyžičku soli, hladkú múku a zamiesime cesto ako na lokše. Nemiesime veľmi dlho, aby sa cesto nelepilo.
Vytvoríme z neho valec, pokrájame na časti široké asi 1, 5 cm a rozvaľkáme ako na lokše.
Potrieme rozpustenou masťou, môže byť aj rastlinný olej, posolíme, zrolujeme a stočíme do tvaru slimáka.
Ukončíme zastrčením na spodok, aby pri pečení zostali v celku a neotvorili sa. Jemne stlačíme. Na povrch vytvoríme pomocou noža mriežku.
Ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, ktorý sme pomastili. Povrch tiež potrieme masťou.
Upečieme pri teplote 200°C do zlatista. Po upečení znovu potrieme masťou.
Dobrú chuť!
Sú trochu prácnejšie, ale výsledok stojí za to. Takto ich pripravujeme už celé generácie.
Su super, robili sme s bezlepkovou mukou. Chrumkave, vo vnutri vlacne, top.