Zemiakové kysnuté pagáče

Popis

Výborné zemiakové  kysnuté pagáče:))

 Zemiakové kysnuté pagáče - recept

Zhrnutie

Porcie
Porcie
Zdrojmoje recepty
Čas prípravy
1 hod, 20 minút
Čas varenia / pečenia
1 hod
Celkový čas
2 hod, 20 minút

Ingrediencie

50gramovčerstvé droždie(kvások)
150millilitrovmlieko
1čajová lyžičkakryštálový cukor
4šálkyhladká múka špeciál 00 (cesto) šálka 300 ml
2šálkyzemiaky uvarené v šupke
1šálkarastlinný olej
1kusvajce
450millilitrovvlažné mlieko
4čajové lyžičkysoľ
1kusvajce (na potretie)
  soľ
  rasca, sezam, tvrdý syr na posypanie

Inštrukcie

Kvások: v 150 ml vlažného mlieka rozpustíme kávovú lyžičku cukru, rozdrobíme droždie, dobre rozmiešame a necháme vzísť kvások asi 10-15 minút.

1 šálka - 300 ml. Do misy preosejeme 4 šálky múky, pridáme 2 šálky najemno postrúhané zemiaky, ktoré si uvaríme v šupke deň dopredu, olej, rozšľahané vajce, soľ, kvások a vlažné mlieko. Vymiesime polotuhé cesto pomocou mixéra, robota alebo ručne, prikryjeme a necháme nakysnúť na teplom mieste asi jednu hodinu.

Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm a pomocou formičky priemer 5 cm vykrajujeme kolieska, nožom urobíme mriežku. Ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie s odstupom, nakoľko zväčšia objem. Plech môžeme potrieť jemne olejom. Každý pagáč potrieme rozšľahaným osoleným vajíčkom a posypeme rascou, sezamom, syrom. Na plechu necháme podkysnúť asi 15 minút. Upečieme do zlatista vo vyhriatej rúre, pri teplote 200°C. Celkovo som mala 3 plechy.

Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm a pomocou formičky priemer 5 cm vykrajujeme kolieska, nožom urobíme mriežku. Ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie s odstupom, nakoľko zväčšia objem. Plech môžeme potrieť jemne olejom. Každý pagáč potrieme rozšľahaným osoleným vajíčkom a posypeme rascou, sezamom, syrom. Na plechu necháme podkysnúť asi 15 minút. Upečieme do zlatista vo vyhriatej rúre, pri teplote 200°C. Celkovo som mala 3 plechy.

Podľa tohto rodinného receptu pečiem pagáče už veľa rokov a doporučujem vyskúšať.

Necháme vychladnúť a podávame. Piekla som ich na Silvestra. Sú výborné, jemnučké, ľahké. Dobrú chuť!

Vaše hodnotenie: Žiadne
5
Priemer: 5 (2 hlasy)
 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok